LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

19 November 2010

Tokek/tekek tu Jelmaan Jin??

Salam..sila klik posting sebelumnye..di SINI

Memandangkan posting mengenai tokek ini telah mendapat sambutan yg amat menggalakkan dari semua pelawat dari Malaysia maka koi dgn berase bertanggung jawabnye membuat lagi satu posting mengenai makhluk Allah yg kite kenali dgn nama glamernye iaitu tokek....

 Disesetengah negara Tokek@tekek jugek di kaitkan dengan jelmaan jin,hantu,syaitan,dalam Ilmu hitam ianye juge salah satu bahan utk menyantau.. 

Dlm kerakusan para broker/pemburu/penternak mendapatkan tokek pernah kah kite memikirkan hukum tokek dalam Islam,kerana ade ulama yg mengatakan sumber dr jualan tokek te haram..begitu gek kalo kite duk pelihara tekek,hukumnye haram..

Koi ringkaskan la....
kalo aokme ingat la..Dulu setiap malam jumaat kite di galakkan utk membunuh cicok.tiap cicok yg mati te ade habuan pahala..Ingat?

kenapa dan mengapa tidoklah dapat koi menjelaskannye krn koi bukanlah orang yg sesuai utk bab menjelaskannye..cuma yg koi tahu ianye adelah dari sabda ini:
Nabi shallallaahu alaihi wa sallam secara khusus telah memerintahkan kita untuk membunuhnya acap kali kita melihatnya.
مَنْ قَتَلَ وَزَغًا فِى أَوَّلِ ضَرْبَةٍ كُتِبَتْ لَهُ مِائَةُ حَسَنَةٍ وَفِى الثَّانِيَةِ دُونَ ذَلِكَ وَفِى الثَّالِثَةِ دُونَ ذَلِكَ رواه مسلم
“Barang siapa yang membunuh cicak dengan sekali pukul, maka ia mendapatkan pahala seratus kebaikan, dan bila ia membunuhnya pada pukulan kedua, maka ia mendapatkan pahala kurang dari itu, dan bila pada pukulan ketiga, maka ia mendapatkan pahala kurang dari itu.” (Riwayat Muslim)

Nabi memrintahkan kite bunuh jek,tapi ander rodong te siap nak biak pulok..gone gitu?hm....

عن سعد بن أبي وقاص t أن النبي rأمر بقتل الوزغ وسماه فويسقا رواه مسلم
Diriwayatkan dari sahabat Sa’a bin Abi Waqqas radliyallaahu ‘anhu, bahwa Nabi shallallaahu alaihi wa sallam memerintahkan agar kita membunuh cicak, dan beliau menyebutnya sebagai fuwaisiq (binatang jahat). (Riwayat Muslim)---sumber info sila klik di sini

 Kebanyakan sumber mengenai berurusan ats tokek te mnegatakan nye haram gitu hajek di sisi Islam..baik aok nak biak,aok beli mahupun aok menjualnye adalah di tegah sama sekali disisi agama,kerana hukumnye haram...begitu lah yg telah disepakati para ulama..

Apepun terpulanglah kpd orang ramai..koi rase kalo dari bunuh sesaje baik kite jual kannye..paling tidok dapat jugek duit..ke gone?

sila rujuk ke link blog ini utk info lanjut mengenai hukum menjual tokek  dengan lebih detail dan terperinci..



Tepuk dada tanye lah selera memasing..

Aokme tahu x yg tokek ini jugek amat popular sebagai perantara supernatural atau sihir??sila baca petikan artikel dari blog pemelihara tekek dari seberang tu..

"Tokek bermanfaat sebagai penghubung supranatural : sebagai pelet pencari jodoh, sebagai ilmu kanuragan tokek, sebagai ramuan ilmu santet, sebagai hewan sesembahan untuk roh halus, sebagai hewan hoki apabila suara tokek bejumlah 7 dan 9, sebagai makanan dedemit bagi pemelihara demit, sebagai hadiah mainan tuyul setelah bekerja mencuri uang, dll…"

"....banyak sekali mitos yang berkembang di masyarakat klo tokek digunakan untuk kepentingn magic/sihir yang bisa mendatangkan kekayaan. ada mitos yang mengatakan bahwa tokek merupakan transformasi dari jin,setan,hantu menjadi seekor tokek. ada mitos yang mengatakan bahwa ketika tokek mengeluarkan suara maka disaat itulah ada penunggunya.hmm…bnar2 atao tidak mitos tersebut???masyarakat yang menilai sendiri...."-

 Jika benar info tu,jadi koi tak heran lah kalo Nabi Muhammad saw suruh kite bunuh tokek andai bertemu.Tak mustahil jugek,kerana kite tahu yg jin boleh bertukor rupe kpd haiwan seperti ulor,anjing dll.... termasuklah tokek kot?hm...wallahulam...

Tokek amat glamer utk penggunaan sihir dan ilmu hitam...makanan toyol pun ye jugek..

Dagingnye jugek amat berkesan utk meningkatan ghairah seksual kaum lelaki!! patutlah hargenye mencicah Jutaan RM kerana mungkin ramuan dalam viagra te mengandungi daging tekek kot?Daging tokek pun ander yg nak makan..tengok ke rupenye te tidoklah nak makan nye...

Di barat,tekek dijadikan binatang peliharaan..mrk jugek membiok tokek dgn mengawan dan mebiarkan tokek te bertelor..dalam 6 bulan telornye akan menetas.. 

hukum memelihara,menjual dan membeli tokek te patut di ambil berat oleh mrk2 yg mencari rezeki melalui tokek ini,koi bukanlah nak berceramah,tapi ade eloknye andai kite kongsikan info sebegini kepada org ramai...maklumlah broker2 tokek makin hari makin ramai..sampaikan budok baru abis sekoloh pun da pasang angan2 nak jd broker....

 .....Namun pun begitu dengan nilai seekor tokek yg ratusan ribu hinggalah mencecah ke jutaan ringgit te mmg boleh memngaburkan mata,minda dan hati sesiape shj....pernah jugek koi dgr cerite mengenai 5 sahabat yg berebutkan seekor tokek hinggalah berlaku pembunuhan sesama mereka...semuanye krn duit..

Pasal broker ni pun ade gek.....tp biorlah dulu...nt koi buat posting pasal kerenoh broker-broker kite yg sanggup buat ape sahaja utk mendapatkan keuntungan atas angin..

Sebenornye banyok lagi info menarik mengenai tokek nih.... InsyaAllah akan koi keluorkan lagi di masa2 akan dtg..

*nampok gayenye cadangan untuk membina reban tokek terpaksa koi batalkan........

21 ulasan:

akuanakpahang (AAP) berkata...

Terima kasih berkongsi info yang menarik ini.
Kawan nok cari juga sekor tokek nei kalau dapat ribu-riban best juge :)

Cikgu Jang .. berkata...

tak berjumpe dgn nyer..kalo tak kelabu jugak mate weh...

MRV berkata...

asudohh.... koi dah membele sekor tekik ni...goner ??? takkan nak bunuh...hehehe

cik jue berkata...

koi tgk tekek ni comey le pulok..
ermm..nice info =)
bru koi tahu

cemomoi berkata...

geli koi, tapi dulu rajin juga melastik cicok

yastro berkata...

tokek/tekek....
koi x bape kenal ngan natang nihh...he3!
tp ngan harga yg tinggi...kompom mmg jadi rebutan/carian...rm wehhh sape x nakkk

relevan berkata...

Lumayan

Mazru Majid berkata...

@akuanakpahang (AAP)

kalo rs malas mencari te aok beli je dgn koi..hahaha

Mazru Majid berkata...

@Cikgu Jang ..
ye aok..rugi amat kalo bunuh yek?hehehe

Mazru Majid berkata...

@MRV

hehehehe

Mazru Majid berkata...

@cik jue
cute ke?adeh..aok ni mungkin penggemor binatang belaan eksotik la jue..hehe

Mazru Majid berkata...

@cemomoiaok di negara china arite x ander ke jumpe org juai tekek buat ubat te?kdg te nye buat jeruk je weh

Mazru Majid berkata...

@yastro
mmg la weh..ramai yg berebut nak menjadi org tengoh..hahaha...

kelabu gek mata kala tawor dek org rm5.5 juta sekor weh!

Mazru Majid berkata...

@relevan
ape tidoknye bang...koi dgr org nak buat nuklear pun gune tekek!

Baim Mendoza berkata...

comey...:)

zulkbo berkata...

salam..
koi nengok pun geli
he he..

Miecyber berkata...

Toke tengoh saham tinggi niee...

Jejaka Desa berkata...

Gamoknye ande yang sampei nengok cicok terbayang ke tekek yek.

Cik SHiNJU berkata...

Ah sudoh...
kira cancel la plan kita nak ternak tokek secara besar2an aritu yek? koi dh buat paperwork aok..

Hashim Zabidi berkata...

Cicak zaman Nabi jahat. Cicak jaman le nih, baik-baik belaka, boleh buat orang jadi kaya raya.

ummu berkata...

assalamualaikum saudra,
saya tengok cicak pun takut
lagilah kalau jumpa cicak besar begini
menejrit2 saya tapi nak tengok juga.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini