LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

2 Disember 2010

Tibicoss pulok....

Salam semua rodong2 seangkatan....

Maaf sebab koi dah lama tak update blog dan dah lama jugek koi tak ber jalan-jalan ke blog rodong..

 Hm...pernah dgr ttg air Tibicos??

Koloni tibicoss di bawah mikroskop(200x)-mende ni hidup,ala2 bakteria baik la gitu....


Ni la rupenye tibicoss te..dia mmg hidup dan bergerok2...

Diperkatakan bahawa air ini amat mujarab sekali utk menyembuhkan penyakit kronik terutamanye kanser..dan baru2 ini jugek di daeroh koi ade seorg penghidap penyakit kanser yg telah diramalkan oleh doktor yg nyawanye hanya tggl beberapa bulan shj lagi..namun yg nyata nyawa manusia atas kekuasaan Allah..selepaas beliau di perkenalkan oleh seorang berbangsa cina ttg air ini dan kemudian mengamalkan meminumnye,beliau mendapati diri nye semakin sehat...satu hari te dia ke doktor yg sama dan doktor amat terkejut bile mendapati kanser yg di hidapinye telah semubuh sama sekali...benarkah disebabkan oleh air ini penyakit kanser itu sembuh? wallahua'lam....

peram selama 48 jam atau 72 jam utk lebih kaw...

Cara penyediaan air ini jugek amatlah mudoh...

1.Tibicos tu sdr..
2.Gula merah
3.Air masok
4.Molor(bekas plastik,tak mau besi ye..)

sediakan 3 gelas air masok paste aokme campurkan dgn 3 camca gula meroh..kemudia aokme kacaukan hingga naik bau....hehehe...campurkan tb coss dan peramkan nye selama 48 jam atau 72 jam...tutup mulut molor dgn tisu atau kertas surat kabor spt gambo di atas,jgn lupa utk tebuk lubang2 kecik utk pernafasan tibicoss..cukup masa peraman,tapis tibicoss dan basuhkan utk digunakan semula..air nye boleh terus di minum..cuma perhatikan dahulu dlm bekas tu dan pastikan takdek ulat,cicak atau lalat yg terkurung dlmnye...binatang mmg gemor ke tibicoss ni,tak tau je kenape....

Bile siap peram 2 hari te rase air ini agak masam,lebih kurang rase air jeruk kelubi te la..maklom lah kena peram..

Tibicos tu jugek hidup dan boleh membiak..semakin lama aokme peram maka semakin banyok lah tibicos tu beranok pinak..ianye seperti amat menggemari air gule meroh te...

kalo aokme berminat nak tahu lebih lanjut lagi ttg tibicoss sila ke wiki melalui link di bawoh te...

http://en.wikipedia.org/wiki/Tibicos

aokme berminat utk mencube minuman tibicoss ni sbagai bahan penawor alternatif cube2 la risik..mmg bagus amalkan minum air ni,badan rs sehat..

Kalo di Bera ni koi boleh tolong dptkan....InsyaAllah...

13 ulasan:

akuanakpahang (AAP) berkata...

Salam Rodong lama benor aok nyelam...kawan tak pernoh ghase air nei apa ker rasanya weh?

Mazru Majid berkata...

wsalam...lama weh...kering idea pun ye jugek...

rasenye masam gaye air jeruk kelubi te.

cemomoi berkata...

mana jual menda alah ter, gula meroh bule le cari...

zulkbo berkata...

salam..
bila mengenang ke bakteria tu yang membuat
koi jadi loya ni..walaupun baik,kalau aok tak bagi tahu koi balun je..he he

Mazru Majid berkata...

cemomoi..
bende alah te xdek jual..kalo aok nak koi boleh bg jek..

Mazru Majid berkata...

zulkbo..

hehe..ala2 vitagen te la bang zul..haha

Miecyber berkata...

Menarik jugok air ni yak...

Cik SHiNJU berkata...

Salam...

Kalau nengok ke dia menguit2 dlm molor ter mgkin koi x cekok nak minum..ketnyer kala sakit ter telan gok ler..

yastro berkata...

Air mende ni sebenornye??? X penoh dengo laaaa...

Nerzhul berkata...

mengakala rase jeruk kelubi te sedak la gamoknye. hehee

Mazru Majid berkata...

@Miecyber
menarik tertarik da bomb jugek la weh..
bagus air nih..aok nak ke?

Mazru Majid berkata...

@yastro
aair tibicoss...bagus utk kesihatan kalo aok amalkan meminumnye weh!

Mazru Majid berkata...

@Nerzhul
sedat weh..kalo kena gelas besor te mau ketoyong jugek di buatnye..hehe

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini