LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

27 Jun 2010

AWAS!!jangan sampai aokme yg TERkena!!

 
Berikut adalah artikel yg perlu diambil perhatian sekiranya anda belum membacanya. Sila baca artikel berikut mengenai orang yang HIV positif seronok menyebarkan virus HIV. Ianya pernah ke udara di dalam televisyen Thai di mana pesakit HIV ditangkap dan didakwa, tetapi apa gunanya? Beliau telah merosakkan ramai orang awam yang tidak berdosa. Jadi sila berhati-hati.

Beberapa tempat berbahaya dan kebarangkalian menemui jarum penyuntik yang telah digunakan penagih: 
  • Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut. Ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak. 
  • Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih. Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yang tidak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur dan kemudiannya didapati HIV positif.
  • Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yang anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi "Welcome to the real world, you are now HIV positive". Doktor telah memeriksa jarum tersebut mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai. Jadi berhati-hati.
  • Di Georgia dan Florida, ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling pada mesin air minuman. Jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling. Mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.
  • Di restoran Burger King. Pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger dan mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis dan sos. Order di tempat lain.
Dr. Muhd Hishamuddin bin Abdul Halim
Professor & Head Dept. of
Chemical Pathology,
School of Medical Sciences,
USM, Kubang Kerian, Kelantan,
MALAYSIA.

p/s - Ini adalah maklumat yang dihantar oleh pembaca kepada kami. Kami tidak bertanggungjawab di atas kesahihan maklumat ini. Terpulang kepada pembaca untuk menilainya.
 
ish betui ke ni weh??...just be careful guys!<------tibekan omputih la pulok!
**sumber dari Blog kongsa-kongsi : thanks apan :)

18 ulasan:

Mimie.Candy Cane berkata...

thanx mazru..koi pun tak terpikir mangsa hiv nk sebar penyakit dorang mcm ni.lepas ni kena hati2 sikit la..esp pasal kt pantai tu.koi ni jenis sampai pantai je,terus jinjing selipar.suke sangat pasir pantai.lepas ni kena pakai selipar la.

APAN berkata...

wah...cepat betul...
haha...

akuanakpahang berkata...

Terima kasih diatas perkongsian info terbaik ini, semoaga kita sama-sama mendapat manfaatnya TQ.

zulkbo berkata...

salam wehh..
terima kasih
peringatan yang
berguna ni

piewahid berkata...

t kasih weh.
mmg org ni berbagei gayenye.
kdg2 payoh nok faham.

Maza berkata...

Haa... pasal jarum suntikan kat pantai te, memang kawan mengalaminya sendiri. Mujur tak terpijok.

Tak tau la jarum guna buat suntik lembu ke mende, tapi kawan rasa takdek jarum guna buat mende lain dah kalau merata gitu.

Nanti kalau ada gambor (ada kawan amik arite, nak kena cari balik mana kawan letok gambor dia), kawan bagi kat Bang Mazru utk disiarkan kat blog ni sebagai susulan.

Cik SHiN~JU berkata...

salam...

n3 yg amat berguna...
slama ni koi x mikir hiv boleh tersebar melalui cara khianat gini...bahaya tu..kena hati2 la pasni yek...selain tu sentiasa mohon perlindungan dr Allah tiapkali kita nak buat sesuatu...

ashrafi berkata...

Na'udzubillah.. minta minta dijauhkan...

h a n i e berkata...

mekasih sb kongsi..sakit ni xde ubat.. adehh..

LIPISLADY berkata...

Sallam weh,Tak mustahil langsung weh menda nih boleh terjadi dinegara kita nih...so berhati-hatilah kita semua...

Afzainizam berkata...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~۞~ Kembara~Mahkota~~Johor~۞~
~~۞ ~(KMJ) 2010~edisi~ ke12~۞~
~۞ ~~26 hingga ~28 Jun 2010~~۞~
~~۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ishhhhh...lepak kat tepi pantai.. eeemm takut gak kalau terpijak jarum mat penagih ni ye... Ya Allah jauhkan lah... HIV tak mengira sapa... thanks info kena saling ingat mengingati gak ye...

relevan berkata...

Awas jarum..pastikan jangan tercocok..

pakcik kordi berkata...

tq beb!

el berkata...

burger king tu betul ke beb
adoiii giler betul

Mazru Majid berkata...

mimie,
zmn skrg mmg kena berhati2 la..ape pun ni mungkin urban legend je ni...wallahualam

apan,
hahah thanks to u bro! :)

yassin,
insyaAllah....sama2 la kite.

Mazru Majid berkata...

zulkbo,
mende yg baik ape salah dikongsikan..

pie,
ye la aok..berbagai ragam weh!

maza,
ye ke?nasib baik aok tak terpijak ek?mane la tau rupenye jarum te mmg ade kuman hiv..aih kes naya betul tu

boleh2 bro..aok bg ke koi nt koi up sini. :)

Mazru Majid berkata...

shinju,

betul2 kena sllu minta perlindungan Allah...insyaAllah selamat

ashrafi,
hati2 ye..

hanie,
sekali kena takde return lg..

lipis lady,
wsalam,a ah aok..bahaye amat nih,mmg tak mustahil bole berlaku..ati2 te yg terbaik dan mohon perlindungan Allah.

afzainizam,
ye la bro,saling mengingatkan tu kan nye elok..

relevan,
hehe..sekali tercocok mmg kes naya,tp kalo sengaja cocok mmg nak kena!

kordie,
welkam!

el,
tu la,meloye lak koi..eii..tp ape pun mende ni cam urban legend la..

shameel Iskandar berkata...

Kesian kpd mangsa yg tak berdosa yg terkena HIV daripada perbuatan2 durjana spt dlm entry saudara

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini