LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

18 Februari 2010

Moh ke Pulau Chekas Lata Jarum

Salam rodong-rodong..

Hari raya cina kedua baru ni koi ander la balik ke umoh mertua koi di Sega nun,macam biase lah abang ipor koi pun ander balik jugek.Mandangkan memang tengah musim panas belingking nih ander la yg buat usul pg mandi manda dan berkelah di pulau Chekas..aokme pernoh sampai ke Pulau Chekas?mengkala orang luor dari Pahang te koi tak pelik la sangat,tapi orang Pahang kalo belum pernoh sampai lg ke sane belum cukup Pahang lg lah...hehehe..moh kite ke pulau chekas weh!

 
perjalanan dari Kg Sega ke pulau chekas ambik mase dlm setengah jam je..sampai-sampai je sane koi tengok ramai la orang...sampai terpakse parking kereta jauh dari tempat nak mandi te..dari pemantauan koi memang beribu org yg datang pada hari te,sampai ke petang tak putus-putus orang datang...


aokme tengok la sendiri,berbaris-baris orang yg datang nak mandi kat situ..koi ingat Gambang Resort City pun tak macam ni weh!


Yg paling ramai nye bebudok lah,masing-masing datang ngan keluarge..memang tak jumpe yg datang berkapel-kapel nih,nak sakit la kalo nak nyambut hari valentine kat situ..



Kawasan Pulau Chekas ni jugek luas,banyok tempat boleh parking bentang tikor utk berkelah..mmg seronon weh berkelah sini..airnye yg sejuk sampai ke tulang dan tempatnye di jaga rapi dgn baik sekali oleh penduduk setempat..tabik la org Dong!


kome pun kire mujur lah dapat tempat hari te..tu pun dah kawasan ujung-ujung jugek..maknenye orang dah sampai ke situ dari pagi lagi..sbb mase kome sampai te matahari baru nak tegok...


tempat kemudahan lain seperti bilik salinan,tandas,surau dan chalet pun ander disediakan..mudoh la weh nak buang air..takde lah asal nak melepas je kena masuk semak...hahahha..


Di pintu masuk te ramai yg menjaja..macam-macam jenis kueh dan makaanan yg ade..cume kalo pihak berkuase tempatan kalo boleh besorkan lah lagi jalan nak ke sini lagi bagus..bukan mende...utk kemudahan pengunjung...ramai yg datang kesini time cuti-cuti..tak kira melayu,india dan cina..koi bukan cakap bohong lah sbb baru nih koi tengok ngan mate kepala koi sendiri..jalan te besorkan lg,tempat parking di luaskan lagi..utk kebaikan penduduk setempat pun ye jugek..ramai le yg boleh menamboh pendapatan keluarge dgn meniage dan menjaja disini..
Kala aokme nak merase mandi air terjun untuk orang dewasa pulok,aokme kena pergi ke lata Jarum lah...tak jauh je dari pulau chekas te..umoh mona fandey pun duk area situ lah jugek...sebelum wujud pulau chekas org memang mandi di Lata Jarum..tp tempat te tak berapa sesuai utk budok-budok kenit..air dalam dan arusnye kuat..tp air terjunnye mmg 1st kelas...tak caye? tengok sendiri...

sewa chalet rm30 utk separuh hari dan rm60 utk bermalam...

ok lah weh...ander mase dtg la kesini yak..bawok anok bini te..gerenti puas hati..nak best mandi dtg tghari mase tengah panas gat-gat.Tak yah la buang duit ke Gambang Resort city te,disini udaranye segar airnye gerenti bersih...hehe 

*baru koi tau selama ni orang ulu dong tak yah bayor bil air..diaorg salurkan air bukit ke tiap-tiap umoh..sejuk giler lah air te..

27 ulasan:

Akuanakpahang berkata...

Pertama kawan nok tanya aok faham dok makna Chekas itu ? Chekas itu kalau bahasa org bandor di sebut cergas atau handal bahasa tempatan apa pun kawan besa kesini mmg best kalau musim biasa lebih-lebih 10-15 minit boleh main air lepas ketor satu badan.

endiem berkata...

raub banyak tempat rekriasi, lata jarum, lata lembik, jeram besu

hai berkata...

pulau chekas memang best...sgt sesuai untuk bebudak..air dia sejuk giler..tghari gad2 tu pun..terasa kesejukannya..menggigil woo..thn ni koi x berpeluang lagi ke sana....

:: hayati :: berkata...

bestny mandi sungai......huhu
emm btol kt aok memg waktu tgh ari ler paling best mandi..hehe

miharbi-sama berkata...

x penoh dengor pun...ni yg rse nk g nih...huhuhu

el berkata...

aisehhh igtkan ada pic mazru n the famili td..hahaha
eh gambang resort city yg water park tu ke..kat pahang eh

Cikgu Jang .. berkata...

nanti kalo ke raub...koi nok singgoh le kat situ..

LIPISLADY berkata...

Assalamualaikum, memang best mandi kat pulau Cekas tu weh en Mazru, bebudok kala datang ke situ tak nok balik, sampai kecut deme dok berendam...

Hashim Zabidi berkata...

kalau bebudok nok bersunat tak payoh kena pelali,padan dengan berendam 15 minit aje...

zulkbo berkata...

behhnya..mandi sungai yek?koi kat sini pun ada Taman Rimba Bukit Belacan..belakang umah koi jer..

al-mankaraqi berkata...

like...sebat sedat

piewahid berkata...

weh, jgn lah gitu weh! koi ngaku xpengenoh gi, tapi koi org phg jati...! nnti la koi pegi sbb bru tau ni sebenornyer. beloh hala ke raub ni koi xbrape biase sikit.

Mazru Majid berkata...

yassin,
kalo aok x bgtau mmg koi pun tak tau...hahaha

endiem,
ha ah weh..yg paling best area lata jarumn pulau chekas ni lah koi rase.

Mazru Majid berkata...

kak hai,
ye aok..tghari panas te pun sejuk semacam!

hayati,
kan bile waktu tghari tu panas..kena ngan air jeram mmg sonok..anak koi te sampai lebam-lebam bibir mandi..

Mazru Majid berkata...

miharbi sama,
oh ye ke..hmm cantekk!moh la pergi..sambil2 te boleh ar makan angin..

yo EL,
xde org nak amik gambo aku..huhu,a ah ler mmg kat Pahang..

Mazru Majid berkata...

cikgu Jang,
tak sah kala ke daerah raub kala tak ke situ..lg bes kala aok g mandi manda dan berkelah..

lipislady,
wsalam weh..yee anok koi yg kenit te sampai taknak balik..sonok sgt dpt mandi te..rase tak puas la dia te..

Mazru Majid berkata...

pakngoh,
iye?hahaha mmg kecut la sgl yg berjuntei te..hehehehe

zulkbo,
lagi best..belakang umoh je yek..daerah mana te?

piewahid,
ah yer aok ni bang piewahid,koi gurau je ah..hehe Pahang kite ni luas..koi pun belum pusing abis lg..hehe

relevan berkata...

Kawan pernoh 2 kali kesini..masa bujang dengan awek dan dah kawen dengan famili..hehe!

kura kura berkata...

sega kampung ayoh koi,jenuh dah gi pulau chekas te, kalau gi ke atas sikit jumpe la lata jarum.

Mazru Majid berkata...

relevan,
hahaha..sempat lg berdating yek kat situ..

kura-kura

lorr...aok org sega yek?mak mertua koi aok kenei la agoknye..

Norulhuda Mohd Nor berkata...

tak penah pegi lagik.. nak cuba try test jugak ler
(maap la yek.. koi anak jati pahang tp speaking pahang mmg fail!.. tp best dgr (baca) korang speaking..haha)

Norulhuda Mohd Nor berkata...

tak penah pegi lagik.. nak cuba try test jugak ler
(maap la yek.. koi anak jati pahang tp speaking pahang mmg fail!.. tp best dgr (baca) korang speaking..haha)

Tabib berkata...

Poh paleh! ;)

Tanpa Nama berkata...

koi g dah hari tu, bapok sejuknya air, sampai terkencing

Nafisa81 berkata...

dah lama bertahun tak ke pulau chekas...dulu tak terjaga begini...

Jamie berkata...

baguih info aok ni...koi baru bcadang utk ke sane esok...mekasih la yak..

Mazru Majid berkata...

Nurul- try lah pergi sekali,mesti nak dua kali..skrg ni semakin maju,dah ade dewan dan lain2 kemudahan utk orang ramai..nampoknye penduduk setempat semakin ghairah utk memperbaiki keadaan di Chekas krn mrk da nampok akan kebaikannye...alhamdulillah..thanks :)

Nafisa:
dulu laen,sekarang memanglah lagi laennye..dtglah,ajak husben dan anok2 mandi manda..

jamie:
Yeke aok..hehe..muge dpt aokme sampai awal lah..

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini