LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

9 Jun 2009

Ini ade satu cerite...

Mungkin ini lah satu-satunye bukti yg di sini pernah ade lapangan kapal terbang satu masa dulu..


Huh..pejam celik rupenye dah 33 tahun koi duk kat kerayong,ape korang tau ke kerayong tu kat mana?cube carik dalam google map atau google earth,kalo nasib korang baik patut jumpe dalam negeri pAHANG,daerah Bera(ntah wujud ke idok dlm google maps ni)..Apa yg best sgt melepak kat sini yek?

koi teringat jugek masa koi kecik-kecik dulu..masa tu koi berumur 5-6 tahun mmg kecik lagi lah dan koi pun taktau macammana koi boleh ingat lagi bende2 ni walaupun puluhan tahun dah berlalu,mungkin inilah antara faktor yg menyebabbkan koi lulus exam CW(huhuhu)dilahirkan dgn otak yg boleh ingat mende yg lama-lama..hua hua hua,XDE ar..ok citernye gini(lebih kurang lah)..bile koi abis je tadika koi banyok main di sekitar kampung koi ni..ade masa-masa tu kapal terbang akan mendarat di belakang umah koi,huh ULANG BALIK..akan mendarat di belakang umah koi,ok..pernah sekali tu ade satu kapal terbang berpusing-pusing atas atap umoh sbgai isyarat utk turun dan kome pun berambat(berlarilah) menuju ke lapangan kapal terbang yg x jauh dari belakang umoh je..uiissh mmg sonok giler dapat tengok kapal terbang masa tu..maklum lah duk kampong mana la jumpe mende gitu..EEEEAAAAOOOOWWWWWWWWWWW bunyi kapal terbang tu mendarat.. dan turun lah mat salleh berseragam tentera menuju ke kem PPH di hadapan lapangan kapal terbang tersebut.....ternganga-nganga kome menyaksikan nye,ade jugek helikopter yg mendarat di situ tp yg best nye kapal terbang lah..



kalo di ikutkan Padang tempat landing mmg ngam-ngam je utk kapalterbang kecil mendarat..mmg terer giler pilot2 yg landing belakang umoh koi tu,tahap jengking hitam la terernye pandu kapal terbang...tengok je gambo,situ ar landing nye kapl terbang..ayoh koi cerite masa dia kecik2 dulu pun dah ada lapangan kapal terbang ni(zaman komunis la kot)anto supply minyak dan sbg nye ke kem tentera PPH(Polis Hutan)ayoh koi jugek ade citer yg dia pernoh berkeja angkut tong minyak diesel dan ambik upah dgn mat salleh masa tu, hanya kerana ayoh koi boleh speaking omputeh sikit2 je da dpt keje ngan mat salleh..best gek yek.


ni tapak asal kem PPH dan belakang nye lapangan kapal terbang,skrg dah bertuko kpd IPD daerah..beso gile balai polis ni,tengok ar menara dia ..macam nak QRM ngan antena koi je nanti..hmpeh tul.

Tapi tu cerite lama,sekadar kenangan je dah..sekarang kampung koi dah maju ke depan mengikut peredaran masa,bukan ape koi cume ngenangkan masa dulu-dulu,best kalo di ingatkan..xde la gejala mat rempit,bosia ke,dadah ke,politik hampeh ke...masa tu koi rase bebas dalam dunia koi,berlari sini sana main lastik,mandi sungai,curi ayam wan jaharah,main masak-masak dgn budok pompuan(huhu),panjat pokok manggis arwah pakteh aziz dan curi buoh mutan(rambutan)..dia maafkan,sbb masa tu koi terlalu kecil utk mengerti apakah itu dosa dan pahala,baik dan jahat,cantik dan buruk..hidup yg koi tau masa tu hanyalah hiburan semata-mata,hahaha..best tul.

73

26 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Itu mase awok kecik dulu. Masa koi kecik dulu kat pdan kape terbang tu ade askar omputih (askar British dan Commonwealth Army) Mase tu ade banyak helikopter turun. Best tengok. Ade 3 jenis helikopter..Kite orang panggil helikopter rangka (Bell 47G2), helikopter G (Scout Helicopter) dan helikopter balak (Belvedere Helicopter). (Cari kat google atau You Tube mcm mana rupe pesawat tersebut). Kat dlm semak banyak askar berkemah..belakang rumah ayahda Naim, Pakteh Said, Kebun Tokki Wahab..Pergi merayau-rayau dapat ration askar bagi (dia orang ingat kite ni rakyat miskin)..Ade salah satu peristiwa tak kan lupe: Curi tong drum minyak kapal terbang orng putih..Ketuanya arwah Said..ayah awok pun ade terlibat juge..tak percaya tanya dia...kah..kah... semua tu berlaku pada tahun 1970..awok takde lagi! bergenang air mata bila teringat semua tu......

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

ahhahah...best citer tu,koi ade dngor jugek dari oang tua koi..curi tong dram..tu la kenangan lama,xkan kembali lagi kala ade pun tinggal memory je..hehe,kala x salah bertanye lah,koi nak tau sape aok ni??bgitau lah....

Tanpa Nama berkata...

Kawan memang asal kerayong. Sekarang ni dok jauh dah..kawan selalu merayo dlm alam maya dunia cyber ni..kawan klik kerayong triang kat google, ha, terjumpa!! banyok kenangan kat kerayong dulu. keluarga awok orang semua kenai..sbenornya kawan memang rindu sangat nak balik. tapi tak upaya jauh sangat..dlm tidur kawan selalu termimpi balik kerayong berjumpa ngan kawan2 lama dan orang2 tua dulu. Bila sedar rasa sebok sangat sampai tak perasan basah kelopok mata(hu.. hu.. sedih..)apo kabo agaknya orang2 tua kat kerayong tu..kawan rasa kawan boleh ingat mereka satu per satu..kawan doakan semuanya sihat.. kalau awok rajin, awok ambiklah gambo jambatan sungai triang dikerayong tu (kawan pernah mand manda n buat gila kat pasir dekat rumah pandok man dulu), kedai kehong, balai polis, majlis tempatan, surau lama,gambo aki ngan wan awok, lepas tu cerita lah sikit-sikit. Mungkin lega sikit dada kawan nanti bila dapat tengok gambo dgn ceritanya sekali...t.kasih

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Robi Hj Jemain berkata...

kawan ni bi anak pak itam jemain. mgkin awok knai dak . ngapa tak balik kg. kawan ni mok kepada mazru. kok jauh pun takkan sampe tok dadat balik kg.ke duduk diafrika nu. mmang payohlah sikit nak balik. keknya kalo dlm malaysia ni balik2lah jengok2 kome disini

Tanpa Nama berkata...

tok soh cakap la pase orang kerayong ori..kawan kene belake..mok awok pun kawan tahu. (rasenya boleh ingat mase dia nikoh ngan manan. masa berarak dari rumah manan ke rumoh moyang awok, mokde suri lah ketuanye!! mokde suri sihat ke?) aki ngan wan sbloh mok awok pun kawan tahu. moyang2 awok (denan n minoh, denan se lagi) pun kawan tahu..Michael Jackson pun semua orang tahu...joke! Kawan teringat juge pase menube ni. Mase dulu kaki menube ni arwah seman longkeh bini dia orng panggil siput! awok tak kene dia orng ni sb dah lama sangat dah(mungkin mok awok kene). Lepas tu ketua incharge menube ni menurun ke adik aki awok, orang panggil enchik jarah. assistant dia rahim..pantang je air surut ngan paya kering, habis semua kena tube..ingat lagi satu mase dulu menuba kat paya beso..tangkap punya tangkap, rabe punye rabe, teraba ke ulo air..bapok beso nye! mati ulo tu kene kerja..arwah said jugelah ketua membunuh ulo tu..kalo nok dikira arwah said tu kira hero kg tu. semua orang takut termasuk cina seberang nu..arwah said ni pun ade juge cerite dia..tapi yelah dia pun dah takde, ayoh dia pun dah takde, mok dia,orang panggil wan sara pun dah takde..adik dia tahir hok samseng jugek tu pun dah takde..ramai agoknye dah takde..apa kabo agoknya orang2 yg masih ade (sedih!!!)..masa bulan puasa ngan masa raye bapok meriahnya..nok pulok mase mlm raye, arwah said ni suke sangat main meriam karbaid (meriam buluh)pagi-pagi raya dia mesti tembak. Bunyi meriam boleh dengar sampai ke Paya Pago (agoknye arwah Said sengaja tembak pagi-pagi sbb dia nok gerakkan Norlela, girlfren dia)..sekarang tak tahulah..
Wokeh, kata orng tua tua kalo ade omo nanti kite borok lagi. Kite borok melalui blog ni cukupla..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

NI mmg org kerayong ori..tau semuanye..hebat,kitnye berahsia sgt orgnye yak..hehehe,koi nak letak gambo2 lame kat blog koi ni..aok teka la sape dlm gambo tu yak..

membaca kisah aok kat atas tu buat koi rase sebak semacam,walaupun koi dulu lahir2 dah moden la jugek tp crite aok ni mmg zaman koi x lahir lagi weh..sape lah gerangannye aok ni yer..misteri sungguh..

MA,dia ni sedara kite ni..sape yek?ace tanye tok mok tu kot2 dia nye kenei..

Tanpa Nama berkata...

Orng kerayong semuanye bersedare! dari hujung pagar(dulu ade rumah arwah tokki kilau ngan rumoh arwoh wan kioh)smpai ke paya pago, semuanye sedare.
Gambo vintage yg awok upload kawan pernah tengok rasenye.pemuda yg awok tak kenal yg berdiri disebloh to'an arwah saari anak arwoh wan besah. wan besoh kakak kpd arwah wan sara mok kpd arwah said.cube awok tengok betul2 muka said ngan tahir memang ada gaya muka samseng kg..(mcm samseng sarip dol cerita P Ramlee). Duduk sbloh tahir tu azmi morad, anak polis tok murad. Dulu budok2 panggil dia "purba" sbb muka dia macam panglima purba zaman batu dulu..kah..kah.Manalah dia sekarang agoknye.Masa dulu anok polis dikerayong memang berkawan rapat malah dianggap sbg saudara sendiri.
Berckap pase dia orang ni, ayoh awok memang rapat ngan toan anok arwah pak teh said. Yg si saari ni kerja askar. Dia meninggal dlm kemalangan jln raya depan airport kuantan. orang kata moto dia dirempuh lori balak kosong.bila jenazah tibe dipaya pago orng kata arwah wan besoh pengsan..sbb dia lah satu2nya anak jantan. Adik beradik dia yg lain, kalau tak silap, nisah, eton, seriah, yg bongsu kiah.ade kawan dengor cerita, seriah dah takde dah. Dia orang kata arwah seriah dgn eton ni pernah jaga anok2 aki awok termasuk ayoh awok..eton ni laki dia pokde maarup, adik kpd pakwe samsu..banyok jasa dia orang ni pada keluarga awok..kalo awok tak kenel tanya mok awok. Si Harun ni anak arwah moyang lomo duduk kat K. Bera. Arwah moyang lomo ni adalah orang alim ulama masa tu dan dialah juga salah seorang yg berjasa yg mengasas dan membangunkan sekolah keb. kerayong dulu.arwah said dgn arwah tahir toksoh cakaplah.mase tu musuh ketat dua orng adik beradik ni ialah siwok anak arwah mat carak ngan wan yang.said ngan tahir ni joint forces bersatu pergi tumbuk sisiwok ni.entah apa sebab mengapa sisaid ngan tahir ni anti sangat ke siwok adalah satu mistri sehingga kehari ini.kalo tak silap juga siwok ni ade adik lelaki kembar nama hasan husin. hasan husin ni pun kena tumbuk juge oleh peringkat bawoh pulok..ini orang kate..geng2 bawoh ni kepala dia ri, anok mat nor jp, adik ayoh awok..geng2 ri ni termasuklah meli, adik tahir, meran, anok arwah paktih aziz. Pantang repot je pase hasan husin ngan siwok, macam singa lapar pasti said and tahir akan meluru membela dan menyerang, menerkam sisiwok.sampai berdarah darah sisiwok.kesian! begitulah serba ringkasnya.
Semalam kawan merayao n terjumpa blog aki awok jpmohdnor..nampok gambo dia..sebok dan ketat dada kawan bila tengok dia..satu-satunya orang tua dan pewaris kite yg masih ada..semuga Allah panjangkan umurnya sbb dia ni banyok jasa pada penduduk kg kerayong. Isteri tua dia Ngoh Mek pun sama..dia ni amat penyabor dan penyayang orangnye. masa dulu bila terjumpa dan tengok muka ngoh mek, terasa sejuk hati kawan, tah ngapa tak tahu..semestinya Allah menyayangi ngoh mek yg penyabar ni..kawan juga terjumpa web rasmi SK Kerayong, www.skk.edu.net. Tapi malang sekali tak aktif.kalau ade masa awok ajok member bekas SKK jadi ahli alumini kalau awok sekoloh situ dulu. Awok tengok sejarah dan sapa pengasas sekoloh tu.semuanya moyang-moyang awok dulu termasuk awang teh, aki ayoh awok, tokki nong, ayoh arwoh said, tokki kilau, ayoh cigu bohen.dll
Kawan juga jumpa blog laman kerayong http://lamankerayong.blogspot.com
surf punye surf, kawan terbaca berita mengenai Pok Akob tukang gunting dah meninggal. Sedihnya.Arwah pok akob sekeluaraga ni berhijrah dari kelantan. kalau tak silap mereka berempat je.kawan kenal juge dia, anok dia arwah mat nor ngan mezoh. keluarga dia orang ni cukup hormatkan orang kerayong ngan paya pago.tinggi budi bahasa arwah sekeluarga. kalo gitu, tinggallah mezoh sorang skrg. mok dia pun dah meninggal pada thn 90 dulu.

makin lama makin tua hari.begitu juge usia kawan ni.rebah dan luruh rase hati setiap kali dapat berita tntng ketiadaan orang2 tua kite.

Selagi hayat masih ade kawan akan tetap kenang dan ingat mase dulu.T.kasih kerana upload gambo vintage..Al Fatihah utk mereka2 yg telah tiada..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

blog laman kerayong tu bukannye org kg kite yg buat..insyallah koi akan gabung ngan fadhlur(cuyat) anok kpd imam,tok siak mesjid kayong tee..cadangnye kome nak buat satu blog khas utk org2 kerayong,asal usul dan sbgnye..

boleh la kome mintak info dgn aok yak..

selalulah dtg cni..koi akan letak g gambo2 vintage dalam ni

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

terima kasih krn sudi berkongsi cerite yg jarang2 dapat koi dengor,alhamdulillah Allah dah temukan kite koi rase syukur yg amat..mengenai kisah gengster2 zaman dulu tu baru ni lah koi dgrnye,mmg ade sblm ni org duk citer2 pasal keganasan geng mude di kerayong ni tp taklah se detail yg aok citer tu..tersenyum koi membacanye..



kdai gunting arwAhnye pakob dulu lah tempat koi ginting rambut,oang tua koi selalu bawok koi ke sana..

yelah uwan koi mmg jenis yg penyabor orgnye,dia gek nyerasi ngan budok2 kecik..aki koi citer dulu ramai yg jadi anak angkat dia,sampai la ni org kg ade yg panggil dia dgn nama "mok gemok"..koi adalah cucu kesayangan dia,koi mmg selalu jenguk dia skrg lebih2 lagi dia dah bertambah uzur,sedih koi tengok uwan koi...tapi ape boleh buat,mmg dah gitu jaln ceritenye idup kite ni..

Aki koi mmg berjasa sgt kat kerayong..sampai skrg dia masih lagi membantu jika ade mana2 org kg atau org mude yg perlukan pendapat dia sebagai org lama yg banyok pengalaman..

Fadh berkata...

meremang bulu rome dan bergenang air mate koi bler baca citer lama2 kg kerayong...

mazru, dia bukan org lain. mmg jati nyer org kerayong. koi nok neka pun takut salah tapi ikut cara dia bercerita yang dia lama dah xbalik koi seakan2 dpt membayangkan siapa cuma xpasti dan xnak buka cerite lama sbb ramai yang mgkin akan terasa dan marah.mgkin ada kisah silam yang menyayat hati yang menyebabkan dia jauh membawa diri. kisah yang xmgkin dia akan cerite kat cni, cerite yang dia xkan kongsi dgn sape2. dia dah tentu peraih ma dan pa aok. dalam lingkungan umur 50-an atau awal 60-an. cume yang dapat koi tegaskan di cni, dia mmg sedara mara kite. cume beri dia mase utk dedahkan sape dia sebenornye. insyallah, satu hari nanti, dia akan perkenalkan diri dia dan kembali ke pangkuan org2 kerayong. sabar, kite tunggu saat itu tibe.

kepada yang empunya diri(Anonymous),

makin jauh kita merantau membawa hati yang lara, makin dekat kita dengan tempat tumpahnya darah kita. walau ke langit mana sekali pun kita lari, kisah silam tetap akan memburu kita. berpaling dan hadapi kisah silam walau pahit mana sekali pun ia. kembalilah di mana bermulanya asal usul kita. insyallah, di sinilah ketenangan yang kita cari selama ini.(maaf jika apa yang ditulis membangkitkan kemarahan)

Tanpa Nama berkata...

Ngoh mek uzur? dia sakit mende? (padanlah kawan rase tak sedp hati bila sentuh pase dia smlm.)orng penyabor ni memng banyok tekanan dan tekanan tu memakan diri. belas hati kawan bila mengenangkan kesah hidup dia. Mlah terbit saya sayang kat dia mase tu. Tapi kawan simpan dlm hati je. Mok dia wan meloh pun gitu juga. dua-dua ni ada persamaan karakter. Walau apa pun kawan tetap yakin Allah akan melindungi orng spt ngoh mek ni. Tu ade sorang lagi yg beri komen pase kerayong; "Fadh". Salam Mr Fadh.. how's thing getting on? sorilah kawan cakap orang putih! Awok anok sepa? anok manan ni kabo awok anok imam>tok siok>mesjid kerayong. Mase dulu tok imam surau arwah cikgu maarip, lepas tu arwah pokde husin. sekali sekala pakwe samsu pun jadi imam jugek. agoknye mr fadh ayoh awok pakngoh jamaludin, ye ke? dulu kome panggil ayoh awok din OCPD. tak tahu ngapa. Kalo gitu mok awok makngoh jewiyoh anok arwoh wan jenab ngan tokki sulong. wan jenab ni adik kpd wan meloh, mok pada ngoh mek. Mase dulu wan jenab rajin sangat berjemaah kat surau. Tiap2 petang sblum maghrib mesti nampok dia jalan kaki ngan tokki sulong, wan meloh, arwah makwe esah ngan cikgu maarip, mokde leha ngan pokde dilu. Balik lepas isyak nampok dia orang jalan berdedai bawok lampu suluh..Semuga Allah menempatkan roh sedara2 kita ni bersama dgn orng2 yg beriman. Amin. Sekarang ni sapo pulok mengganti tempat mereka ni agoknya.
That means mr fadh dgn anok manan ni tiga pupu lah. Awok berdua bukan orang lain kalau gitu..eloklah, bersatulah awok sedara mara..Cakap pase din ocpd, dia rajin n kuat kerja. maklumlah tangunggan pun ramai. Kalau tak silap anok2 dia yg lain, Bada, Chan, hok bawah2 ni tak ingat dah. Ingat juga iras muke mase deme ni umur belasan tahun dulu. Mase tu rumoh dia dekat dgn rumoh wan jenab. anok wan jenab teh limah pun duduk kat situ juge. sekarang tak tahulah. rasenye kawan tahu juge keluarga wan jenab ni. selain dari ngoh jewiyoh, adik beradik dia, teh limoh tadi, jalil, enon, arwah habsoh. rumoh dia orng ni dekat dgn rumoh ngoh mek. Dengor cerita keluarga wan jenab, keluarga wan meloh, keluarga ngoh mek memang rapat masa dulu. satu lagi adik bongsu wan meloh, tokki mat misai. lama tak dengar cerita dia. sihat ke dia?
kat kerayong tu bile ade kenduri meriah weh!! nok pulok kenduri kawin. Kawan ingat lagi kenduri kawin jalil anok wan jenab, kenduri kawin enon.mlm sebelum tu mesti tak tidur nok bersiap. paling kawan ingat gulai umbut! PhuuH....semuanya masok dlm kawoh termasuk kari daging n ayam memang menu utama. bau dia semerbak! masokan org kerayong tak de tandingnye. kawan boleh ingat lagi rasenye. Agoknye ade lagi ke kenduri macam dulu-dulu tu. Rase masakan orng muda mcm mane agoknye?
eloklah kalau awok berdua nok buat blog tentang kerayong ori. kawan sokong. Sedara mara adik beradik mesti berpakat molek2..
Kawan ni tak sedap hati betui tentang ngoh mek. takpelah kawan panjangkan doa semuga dia sihat balik. hidup dlm kurungan dan menumpang kasih dari jauh ni memedihkan. tapi kawan tetap bersyukur dgn apa yg ada. Lebih2 lagi diketemukan dgn sedara2 melalui blog ni..kite jumpe lagi.

Fadh berkata...

Saudara Anonymous,

ye koi anok ngoh jewiyoh dan din ocpd yg bongsu. adik beradik koi semua ada 10. 2 meninggal mase kecik. badariah no 1, noraini, norhayati, rosnah, mohd borhan, hamdan, muthalib dan koi.

koi sekarang duduk ngan mok ayoh atas tanah pesaka tok sulong. masih di tapak yang sama cuma dah banyak renovate sana sini.rumah arwah wan jenab dan tok sulong ada lagi tapi menanti hari untuk menyembah bumi. mok koi yang tua, ayah de jalil kedua, teh limah, mik tan dan encik ainon. ayah de jalil masih di mayam. nikoh baru lepas mak de halus meninggal. teh limah di triang dan encik ainon di bkt sekilau ktn.

ayoh koi jadi tok imam/tok siak lepas arwah tok ki hussein dan tok ki samsu. sekarang dia jadi bilal jer. imam sekarang nie borhan anak tokki wahab dan pak teh tor anok aki we maarip.

klau ikutkan cerite aok nie mmg dah lama aok xbalik kerayong. mengapa dan kenapa koi xnk tanya. itu hal peribadi. cume koi nak nyatakan di sini kerayong dah banyok beruboh. baik dari segi ikatan kekeluargaan mahu pun pembanggunan. itu laa yang koi dan mazru cuba usahakan utk wujudkan satu blog yang akan menjadi tempat rujukan generasi kerayong akan datang. dan aok salah seorang yang akan kome jadikan tempat rujukan.lagi satu, org2 lama kg kerayong lepas sorang2 meninggal. mana yang hidup lagi cuma membilang hari. makin hari makin uzur dimamah usia. jadi koi rase terpanggil untuk menggalas tanggungjawab merapatkan kembali ukhwah di kalangan penduduk kerayong terutame genarasi mude kini. dan baru2 nie, pupu koi anok teh limah, mustakim kena tumbuk dengan pejal, anok jantan(mohd sabri), adik beradik dgn selamah dan sahar(paya pagar), kes nyer main bolo jer tp bertumbuk. mujur koi dan jojoi anok pak cik aziz nong chik ada dan leraikan dan bagitau yang diorg tue bukan org lain waris belake. perkara mcm nie laa yang koi dan mazru xnak belaku pada anak cucu kome nanti. doakan usaha kome nie berjaya.

Firdaus Elis Kerayong berkata...

Salam mr anonymous.. tolong lah bagitahu siapakah anda. kawan tabik triple kat anda kerana anda tau semua cerita original orang kerayong!!!! i salutteee!!! u man!!! aok tolong la kabo siapa aok. koi yakin aok bukan lain dengan koi ni... koi ni anok manan hak kecik sekali.. adakah koi dan tersempok dengan anda? koi rasa koi takdan dengan aok ni. macam dah lama aok tinggal kan kerayong gayenye.. anda mengetahui salsilah orang kerayong mmg tahap power. kawan le ni baru umur21 tahun jadinye ilmu pengetahuan koi tak tinggi. walaupun koi original kerayong!!! kita mesti menaikkan martabat orang kerayong!! kita kena ketengah cerita atau sejarah KERAYONG pada semua.. kerana apa yg sedih sekarang ramai orang dah tak kenal kampung kita. dia orang semua sebut bera bera bera, why? kita kena hidup kan kampung kita.. Semoga kita semua dirahmati ALLAH S.W.T. aminn

Maza berkata...

Fuuuhh... seronok betui baca komen komen orang lama kerayong te. Original betui te.. Sapa la gamoknya. Yang pasti memang sedara mara la ni takdek orang lain dah.

Ahye, lupa nak ngenalkan diri. Ni Aza, adik beradik Mazru la ni, dia yang nunjukkan komen kat sini, koi memang kagum la baca. Banyok betui mende mende yang saudara anonymous ni tau pasal Kerayong ni.

Pasei cadangan nak bukak blog pasal kerayong te memang molek sangat, koi sokong 100%. Sebabnya banyak cite cite gini yang ramai bebudok kerayong tak tau. Koi sendiri pun tak berapa tau ngat susur galur atopun salasilah dia ni sapa, anok kepada sapa, sepupunya kepada dia ni, adik kepada arwah dia ni... haaa mende ni la nak tau...

Kepada saudara anonymous, di mana aok berada, moga panjang umur, dan cite la lagi pada kome bebudok Kerayong ni. Teruskan usaha....

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

ye ngah mek x berapae sihat..
dia ade kencing manis te lah,jalan nak kena bertongakat,kala tak buat gitu dia rassa nak tumbang..walau sape pun aok ni,kite ni sedara..bile dah jumpe sedar macam2 la citernye,baguslah ade gek tempat kite nak bercerite anak beranak..

sekarang ni kala kenduri geng geng uyat,kedut,ulaktek dan peraih peraih dia yg handle masak..kal ade otai pun cam paknjang sohok..arite ade arwahnye pak chu mat stokin buat nasi minyak..tp dia pun dah meninggal..skrg ni pakchik razak pun tengah sakit..dia kena barah ulser skrag tengah amik camoterapi..

rase gulai umbut masih x berubah lagi..camtu la sedapnye sepeninggalan aok arite..

belia pulok terumbang ambing..kome xde pemimpin sebenornye,pemimpin org mude..sbb tu anak mude kerayong banyok yg buat keje melaepak dan melahu sepanjang masa..kesian kalo tengok sbnrnye,macam kome ni dah berdagang temoat sendiri..sedangkan org luor sedap2 uboh nama kerayong tu kepada bera..siape diaorg nak uboh2 nama kampung kite?koi x puas ati sbnrnye..tp kite ni sapelah yg nak dengo cakap,mase tu pun mude ngat lagi..sedih.

insyallah blog kerayong ori tu akan kome siapkan dlm mase terdekat ni..insyallah..bg kome mase utk dptkan citer dari aki ngah jp dulu..mintak pendapat dia..
nt koi ssampaikan salam aok kat uwan mek tu..walaupun aok x bgtau aok ni sape..sekurang-kurangnye koi sampaikanlah..muge tenang hati aok supaye tak risau sgt ngenangkannye..

Tanpa Nama berkata...

Salam semua! Omboi dah bertamboh ahli komentar. Eloklah tu. Mintok maap banyok2la sbb memang kawan tok kene anak2 manan ni semua. manan nikoh awal ketnya dapat anok lewat agoknya. Tapi tok lewat juge sbb anok2 die dah beso belaka. Fadh, awok anok bonsu din ocpd rupenye. anok bongsu pun dah 32 thn..cepat betul mase beredar.
Gambo vintage 2 tu memang betui2 vintage!! Kalo tak beritahu kawan pun tak kene sepa budok2 lokoh tu. Tapi guru beso sekoloh arwah cikgu Mat. Badan dia beso, muka dia meroh je. Pendiam tapi tegas..Hok pakai songkok tu lah arwah ustaz ayob, guru agama yg tersohor. ustaz ayob ni bapok garangnye! orng cakap budok2 takut belajo ngaji ngan dia sbb dia kuat merotan dan menengking. tapi sapa belajo ngan dia semuanya pandai belaka. Bekas anak murid dia yg kawan ingat ialah arwah pokde husin! pokde husin ne berguru ngan ustaz ayoblah. Pernah dak awok dengo bacaan arwah pokde husin? bacaannya lengkap ngan lagu,tajwid dsbnya. Pondok ustaz ayob ni tepi sg paya pago seberang rumoh arwah wan besoh dulu. Kalo tok silap ustaz ayob meninggal pada tahun 1975 dulu..Fadh, awok tanya ayoh awok tentang ustaz ayob ni. Manan ngan bi pun tahu ustaz ayob ni. Ade cerite juge rasenya. awok tanya deme berdua. Cikgu pompuan tu namanya cikgu normah. cikgu ni pun baik sangat. dgr cerite ustaz ayob, guru beso, cigu normah semuanye sayangke manan ni, sbb tu dlm gambo tu manan dapat duduk sebeloh boss2 dia. sebenonye sekoloh tu dibuat atas tapok tanoh arwah tok pawang De (dia benarkan). Tahun bila kawan tak ingat, awok check ngan aki awok, sbb SKK kat padang luas tu beroperasi pada tahun 1963>1964. Pawang De ni adik arwah Awang Teh, ketua kampong. Awang Teh ni ayoh kpd jp mat nor, aki awok. Ayoh kpd awang teh ialah arwah Tok Pawang Ismail. Adik beradik dia orang ni lah yg mengasaskan SKK dulu Awang Teh, Awang De, Nong Chik, Hj Kilau, Nong ayah said, Awang Dollah Omar ayoh makteh idoh bini pak teh aziz, n Denan b Simpol. Mase tu bila waktu rehat ade orang jual mi, nasi lemok, agor2 kat bangku tepi sekoloh. Kalo tak silap yg menjualnye makndak manoh, bini seman adik pada aki awok. seman ni ayoh rahim assistant enchik jarah ketua penube danau dan paya mase dulu..seman ni adik enchik jarah dan dia orang berdua ni adik jp mat nor.

Tanpa Nama berkata...

sambgn..
Makndak manoh mok rahim ni memang doh lama berniaga. Dialah usahawan wanita pertama kg kerayong. Agoknya Dia masih lagi bertahan sehingga sekarang. Dia juge salah seorang peniaga ulung yg mendirikan kedai disimpang kerayong. Orng pertama buat kedai disitu ialah arwah pak ngah long, ayah mezanun ngan zizah. Pak ngah long bukak kedai gitu je sambil berjual rotan. Makndak manoh ni bukak kedai makan..Kawan rase awokme tak kenal siape pak ngah long. Kalau mezanon ade dikerayong tu awok tanya lah dia. Mase tu hanya 2 buah kedai je kat simpang kerayong tu. selebihnya semak samun, tanah n rumoh pakwe hasan ngan kebun tokki wahab, kebun tokki denan, aki bi, mok awok. Itu disebeloh hilir. Sebeloh hala kekerayong kedai makndak manoh je lah. lepas tu kem askar ngan padang kapal terbang(skrng ni dah jadi IPD mengikut kata awok)...

Kalo ade mase awokme cube dengor lagu-lagu top 60an dulu. Lagu2 ni memang jadi pujaan amat sangat oleh remaja mase tu terutama sekali arwah said! yg lain; arwah tahir, arwah saari, musa, ayoh awok, malek, abng resad, paknjang sohok. Yg perempuannya, seni-p pago, merioh-p pago, makcu noriah, mazenoh, norlela-p pago

www.imeem.com/people/bgeVbuh/music/sgGMWWbM/a-ramlie-paduan-kasih/

www.imeem.com/people/zrY6wtc/music/L_P3NFI7/m-ishak-ku-ditinggalkan/

http://www.imeem.com/interain/music/K3qf0lOR/a-ramlie-kenangan-mengusik-jiwa/

www.imeem.com/people/vO0Y2a/music/KnLMsweI/a-ramlie-hari-berganti-hari/

www.imeem.com/people/jbu0e-/music/Hh8y0S1P/a-ramlie-harapan-menanti/

www.imeem.com/icahsyg/music/jmKybKpj/a-rahman-onn-cincin-emas/

http://www.imeem.com/akuterrorseh/music/QyAn-1Yg/kassim-selamat-la-aube/

Note: kalo tak dapat main direct, visit www.imeem.com, sig up,log on dan type tajuk lagu..

Firdaus Kerayong berkata...

salam lagi anonymous.. seronok baca kisah anda.. mmg anda ni dah otai orangnye.. anyway thats da real kerayong mann!

Kalau aok balik ke kerayong nanti kabo kabo la ke kome.. boleh la kita berjumpe dan bercerita panjang... walaupun koi tak mengenali aok.. :)

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

hehehe...koi nagn fadh baru je balik jumpe aki jp nye,nengok susur galur keluarge kite.Daripd pagar ruyung ade 7 adik beradik,genta,puasa,kacha,kadim,4 lagi unknown utk mase ni..
pastu lahir lah pawang limat ke pawang derus ke pawang ismail ke awang teh ke mog nor jp(aki koi) ke abul majid dan ke koi moh mazru...gitulah susur galur keluarge beloh koi nye.Insyallah blog kerayong tu akan siap nanti,perlu banyak kajian dan penyelidikin lagi..insyallah dlm mase dekat ni kome nak ke pelangai utk jumpe seorg tua kat sana yg tau pasai puak kerabak kite ni,sekadar nak menambah info..

ngenai lagu2 tu nt koi dengor utk dapat feel semula..koi teringat je kala ade kenduri kawen kat kayong tu pasti ade main kugiran yg ketua nye mazumi(pak sdr koi),mat-meninggal(anak pokde bakor),MEJI(meninggal)(anak pakteh aziz),sabri anak manah,jais anak pakndak kia dan ramai lg...vokalis aicik kuyak!mesti nyanyi lagu 60an punye..siap menari lagi,masa tu koi budok amat lagi..koi ingat sbb koi pun joget sekali kala aicik kuyak nyanyi masa tu..hahahah..koi x ingat pulok org yang aok cakap tu,sbb masa koi tu kat simpang kerayong tu dah agak maju dgn kedai cina dan sbgnye,tp kedai manah mmg koi ingat lah!selepas dia meninggal dunia,kedai dia di ambil alih peniagaan nye oleh julie,ina dan fauziah..aok ingat lagi diaorg tu?manakala iskandar meninggal di usia muda(kemalangan)..dia ni sebaya koi kala masih hidup lagi.

Firdaus Kerayong berkata...

salam... mazru.. pasai aok nak ke pelangai te sok. kabo ke koi, kalo koi berkesempatan koi nak ikut yak?

KEPADA ANONYMOUS OTAI KERAYONG
SILA LAWAT BLOG INI ---> HAM-KERAYONG.BLOGSPOT.COM DAN BIKRAYONG.BLOGSPOT.COM.

HAM-KERAYONG.BLOGSPOT.COM TU AKAN BUAT BEBERAPA CERITA TENTANG KERAYONG JUGA NANTI. TEMASUK GAMBO GAMBO KEDAI KEHONG KEDAI SOYAT KEDAI MAZNAH RESTORAN SRI KERAYONG TE. PONDOK POLIS KERAYONG DAN JAMBATAN SUNGAI TRIANG LAMA. INSYAALLAH KOI NGAYUH DAN SNAP FOTO ESOK. HARAP BESIKO KOI DAPAT REPAIR KERANA DAPAT MASALAH YG KOI BUAT SENDIRI MALAM TADI.. OK HARAP OTAI KERAYONG(ANONYMOUS) DAPAT LAWAT BLOG BLOG TERSEBUT OK?

Tanpa Nama berkata...

Pandai betui anok manan ni cari gambo lame..baguh betoi awok ni!
Nok komen tntg gambo2 tu boleh?
G1- gambo ni agoknye mase manan belum nikoh lagi sekito thn 1971. moto tu moto yamaha no plet tak ingat doh. tapi kawan pernoh ternampok manan bawok bi naik moto ni dulu..mase dia bercinte lah agoknya..mananlah budok pertama kat kerayong tu dapat moto sendiri. aki awok sayang betui kat ayoh awok. hok duk atas moto tu adik bongsu die sbloh isteri tua ngoh mek. hok dok menangis tu adik tiri dia ngan kakok dia sebeloh tu. Orng kerayong semua tahu aki awok nikoh dua. heboh juge mase tu. Ngoh mek ni lah yg menjaga dan membesokan budok2 2orang tu (anok tiri die) dari umur berbulan sampai budok tu sekoloh. Mulia betui hati ngok mek ni. Agok nye budok 2 orang tu tak tahu kesoh die mase kecik dulu!
G2- Awok tengok pakaian pok sedara awok tu. Kemasnya macam orng nak pergi menyanyi. Seluor baju bergosok bukan main. Tu lah ngoh mek ni walau pu anok beretet campur ngan anok tiri tanggong jawab dia tak pernah terabai.

Berkenaan dgn usaha nak bina blog khas utk kg kerayong cepatlah sikit. kalo ade omo sok bolehlah kawan tumpang tengok. Izinkan kawan buat cadangan sikit kalau awok tak marah.
- Susunlah isi kandungan blog tu dgn teratur mengikut masa iaitu dari mula2 sampai sekarang. Kalau boleh mula dgn tarikh penemuan. lepas tu events nya buat ikut tahun. contohnya 1900 hingga 1910,apa events nya. 1911 to 1920 dan seterusnya.
- Mestilah quote sumber maklumat pada setiap artikel,issue, events. maklumat tersebut mestilah disahkan kesahihhannya. Ini utk mengelakkan cerita tersebut dipertikaikan dan diragui kebenarannya.
- Blog tu nanti biarlah berbentuk ilmiah or akademik sikit supaya dia boleh dibuat bahan rujukan oleh sesiapa yg berminat. Lepas tu sok, terbitkan satu buku mengenai tajuk yg sama dan buku tersebut mestlah dipelihara hok ciptanya -patented. Sbb tulah kena berunsur akademik sikit. MR FADH kawan rase awok boleh jadi champion tntg hal ni. FADH,senyap je, awok pegi mane, sibuk ke?
- Jadikan blog ni sbg blog khas dan satu2nye saje blog mengenai kg kerayong. Awok berpakatlah jangan ade sesiapa yg buat cerita serupa kat blog lain. Kawan dah tengok blog Fadh dan Firdaus. Kalau boleh semua maklumat yg ade mengenai kerayong tu dipindahkan ke blog yg dicadangkan. Kemudian toksohlah lagi buat artikel pasal kerayong kat blog individu. Bukan mende nok mengelakkan pertindihan fakta, kekeliruan dan persaingan yg mungkin ade.
- Budget. Benda2 skrang semuanya ada kos. so,Carilah sponsor weh!! supaya kerja boleh berjalan dgn terurus dan teratur..tak sangkut tengoh jalan.
Apa yg kawan cakap tadi hanya cadangan semata-mata.
Useha murni awok dua tiga beranok ni memang patut dipuji dan disokong kuat.
Selamat Berjaya!

Fadh berkata...

salam, koi ander tok kone pun cume koi nie ngajor jadi beloh pagi mmg sibuk...beloh ptg kang laa lapang tp ptg smlm koi cbuk bawak ke malam.

cadangan aok te mmg dah ade dlm kepala otok koi...koi hargai dan itulah yg akan kome laksanakan. aki jp nyer bersemangat sungguh bler citer pasai salahsilah keturunan pawang ismail. pada koi ada catatan salahsilah pawang ismail yang bagi koi 70% lengkap namu masih ade beberapa perkara yang perlu dikemaskinikan. catatan itu diusahakan oleh arwah tok teh mat tose, adik tok ki sulong koi. kite sedekah kan al-fatihah moge rohnye tenang di sana. berpandukan catatan itu laa nanti kome akan jejak dan perhalusi susun galur keturunan pawang ismail dan aki jp nyer mengesahkan catatan itu cume perlu diperbetulkan.

berkenaan dgn cdgan aok supaye kome memberhentikan cerite2 kg kerayong di blog individu, koi sokong jika melibatkan sejarah kerana bimbang jika faktanya bercanggah. tapi jika cerite itu melibatkan perkara2 masa kini, rase nyer xjadi masalah, cthnye blog mazru banyak memaparkan gambor2 lame manekale blog firdaus, gambor2 kerayong kini.

dan koi ucapkan bebanyok terime kasih atas cadangan itu. cadangan yg amat bagus. dan klau ikut kate aki jp, dia berhasrat nak ngumpulkan cucu cicit pawang ismail mase raye nanti, insyallah hasrat dia te akan tercapai.

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

terima kasih atas pendapat aok tu..
mmg kome nak buat begitu lah cadangnye..tp cadangan nak buat buku tu x terlintas atas kepala koi..bagus juge tu

lagipun si fadh ni terer bab2 blog ni,koi baru je lagi dalam arena ni..terima kasih sekali lagi krn komen yg bernas dari aok tu dan koi harap sgt sokongan org2 lama cam aok utk kome yg baru bertatih ni.

ngenai gambo tu,mmg nostalgik sbb betul2 depan umah koi sekarang..utk pengatahuan aok lepas org tua koi pindah ke rumah baru sebelah umoh toki jemain koi tu,rumah lama dibelakang umoh ngah mek koi pulok yg duduk dgn keluarge koi..juge sekadar nak bgtau lah,koi juge dah berkeluarge dan mempunyai 2 org anak..yg sulong umor 6 thn yg kecik tu 1 lbih..org umah koi asal raub.gitulah serba sedikit weh..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

nak tamboh sikit je pasai gambo tu..ayhnjang koi(budi) dan maklang(ju) sekarang ade kat kerayong,budi tolong aki koi,asalnye dia duk kat muadzam tp skrg dah ade kat kerayong semula..maklang ju pulok meniaga restoran kat padang luas dgn anak2 dara dia tu..

uwan mek koi gayanye dah bertambah sihat weh!mungkin Allah dah makbulkan doa aok tu,sedap nengok bile dia dah mule jalan x yah gune tongkat lagi..tp ade masa tu masih berpapah lah kat dinding.Syukur lah dia masih sempat bercicit..dan anak koi pun seronok ade moyang!belah mak koi pun gitu jugek..macam tok jemain dan tok mok kamariah pun sihat alhamdulillah..ade masa tok jemain kena lelah..tp tegap lagi buat keje kampung ni..gitu jugek ngan aki jp nye pun masih sihat..ptg2 ke kebun tengok kambing dia tu..hehe..meh ar balik,koi nak sgt jumpe aok ni..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

mr anonymous..kala aok x dapat nak komen di ruangan ini ade satu cerita ni nanti,aok boleh komen kat mana-mana je post dlm blog ni..

kala nak komen di sini jugek sila pergi ke older post..

aok mesti tau dak?saje je koi nak bgtau...ok jumpe lagi.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini