LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

23 September 2010

Hape ke jadoh nye Malware te?


Salam..kite pernah dengor orang duk cerite pasal malware,worm,virus,trojan dan banyok le lagi,tapi hape ke bendenye te yak?

Yg kite tau mende te merbahaye utk kesihatan komputer..bukan setakat tu jek,segala rahsia mengenai kite dalam komputer jugek boleh di ceroboh kalo kite tak ambik berat pasal malware nih..

 

 Moh kite tengok sikit binatang malware ni ape kebendenye...

Description of Malware


  • Adware
    Adware (or spyware) is a small program that is designed to show advertisements (in various form and degrees of intrusiveness) on your computer. It often reports personal information back to its owners. As a result your sense of privacy can be violated.
  • Backdoor
    A backdoor is a small malicious program that is used to gain access to a computer by bypassing the computer access security mechanisms. It gives the attacker almost unlimited rights. While it can be used to spy on a user, it is mainly used to install other malware on the system.
  • Heuristic
    A technique designed to detect malware by empirical means but without having the specific data.
  • Malware
    A generic name for all types of malicious programs: adware, backdoors, rogues, trojans, viruses and worms.
  • Rogue
    A rogue program is a malicious program that is disguised, for instance, as trustworthy anti-spyware programs or registry cleaners. But these programs are only put on the market to scare you into buying these programs because they make exaggerated claims about the safety of your computer or, worse still, give erroneous scan results or put their own malware in your system.
  • Trojan
    A trojan (or Trojan horse) is a small malicious program that pretends to have a particular function, but that only shows its real purpose after execution and that purpose is often destructive. Trojans cannot multiply themselves, which differentiates them from viruses and worms.
  • Virus
    A virus is a small malicious program that multiplies and is capable to attach itself to other programs after being executed. It then causes an infection and causes various degrees of damage to your computer.
  • Worm
    A worm is often characterized as a malicious application that will use a host machine to infect other machines. Therefore worms can create enormous damage on networks with multiple computers.
carta peningkatan malware di internet amat merisaukan..semua ni pasal duit..






**bahaye weh malware ni..elok buat sesuatu sebelum terlambat te..mane yg belum download anti malware dalam komputer tu,elok aokme buat sekarang...pergi je kat google taip je download free malwarebytes anti malware(koi gune jugek yg ni)..atau kalo malas sgt aokme klik je link baloh te..


http://download.cnet.com/Malwarebytes-Anti-Malware/3000-8022_4-10804572.html?part=dl-10804572&subj=dl&tag=button


33 ulasan:

Jejaka Desa berkata...

Virus ter ande yang buat weh.Kala tak takkan la ande yang jual anti virus

akuanakpahang berkata...

Terima kasih diatas perkongsian info diatas ..haru kawan mikir ker malware nei...:(

cemomoi berkata...

deme ni berniaga kita pulok hok jadik mangsa

Cikgu Jang .. berkata...

terlebih kemahiran bab ict, hinggakan nyusohkan org pulak yak...

el berkata...

kalo x donload antivirus tu ok ke x..sbb den dah buang bloglist smtara waktu dah skrg dah ok :)

CekWa berkata...

seme nak buat duit belaka te!..thanks mazru info menarik.

Miecyber berkata...

Banyoknyer jenis kumannyer yak...

zulkbo berkata...

salam..
koi punya anti virus berbayo
sema pakej ada..apapun terima
kasih berkongsi ilmu rodong..

i am S!L4H.. berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
i am S!L4H.. berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
i am S!L4H.. berkata...

uhhh kesilapan teknikel..
kan dh klua 3 kali..uhhh
kite orang phg..bera jugak..wahh
nk tnye kalo bkak jgk blog yg ad malware jdik ap??

relevan berkata...

Sikit lagi keluar pula virus bernama Tupperware..

Mazru Majid berkata...

@Jejaka Desa
Koi pun rase gitu..mmg ander org yg mencipte nye..

Mazru Majid berkata...

@akuanakpahang
Ye la weh,mmg haru kalo smpai pribadi kite pun boleh di ceroboh skrg nih

Mazru Majid berkata...

@cemomoi
Kite jugek jadi mangse weh...nak tak nak jadi terpakse la pulok

Mazru Majid berkata...

@Cikgu Jang ..
tu la cikgu,ni mmg da terlebih pandai punye kes ni..

Mazru Majid berkata...

@el
elok kalo xde ko donlod je el..hehe,utk protection je..

Mazru Majid berkata...

@CekWa
sama-sama cekwa.. :)

Mazru Majid berkata...

@zulkbo
sekador perkongsian di alam maya bang

Mazru Majid berkata...

@i am S!L4H..
boleh risiko terkena jangkitan tu la..aok org bera ke?duk mane weh?

Mazru Majid berkata...

@relevan
hahahha..tupperware dan hardware la weh!

alin0ne78 berkata...

try le jengok linux... ubuntu contohnyer... segala jenis penyakit koi raser tok banyok lagik... lappy koi dohke ubuntu... tok perlu antivirus lagik kater IOI dan MFM...lantok ler situ... awokme biler lagik?

http://ubuntu.com.my/

malaysia punyer ubuntu...

Mazru Majid berkata...

@alin0ne78
terima kasih..cadangan yg menarik,nt koi jengok k..

alin0ne78 berkata...

sorry le koi ngulas sikit la yek...
ubuntu:
-komputer raser ringan jerk sebab tak bayor untuk windows....hahaha
-susoh sikit nak install program.. kene pandai gune kod macam msdos... tapi forum ubuntu membantu
-untuk kerje koi gune open office.. word,exel,pdf,powirpoint(seme version compatible)seme boleh bukok weeh...
-seme program free boleh donload kat internet... carik yang linux compatible macam firefox,chrome.. dan banyok lagik ler..
-ader jugok ler beberape prog radio amatur yang sedia pre install dalam ubuntu koi nie...
-koi suker ya'amat skrin server gayer matrik yang ader dalam tuh weeh... teraser mude 10tahun biler tengok skrin seber tuh hahahahaha
-kalau takut boleh install side by side ngan windows... nanti biler nak start pc dia akan pegi ke selection skrin (serupa kalau kite nak pilih windows safe mode) OS mane hok awok nok pilih... windoys ke linux...

gitu ler sebe sikit ulasan koi yang baru nak blaja nie boleh bagitau... katernyer takdok cacing or virus lagik bleh rosokkan pc awokme....ntohler kot kot esok luser ader pulok...

i am S!L4H.. berkata...

alamak..dh bkak 5,6 blog yg ad malware..oucchh
dok daerah paling ujung skali kt bera sempadan n.9..
ala tembangau tu...hee

alin0ne78 berkata...

virus paling baru.... beranak melalui usb...

http://en.wikipedia.org/wiki/Stuxnet

Mazru Majid berkata...

@alin0ne78
bagus jugak belajor ubuntu ni yek..koi berminat jugek la weh..sambil2 kite online boleh dapat ilmu baru...

terima kasih ats info malware baru te..komputer koi baru lepas kena virus ni..

Mazru Majid berkata...

@i am S!L4H..

laa org tembangau je..selalu turun bahau la ni..best!

kalo ade anti virus xpe..jgn riso..

i am S!L4H.. berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
i am S!L4H.. berkata...

haa..btol...
tp bkn x bst mne lah bhau tu..
bse2 je..
owh gtu erh,kdg2 av pn biol je..

Mazru Majid berkata...

@i am S!L4H..
ok ape..koi selalu ke bahau..tengok wayang kat situ je,kalo dari tpt koi ni dlm 45 minit drv keta sampai la..

jom ar ngeteh sekali..pekena nasi ayam gemas koi belanje..

i am S!L4H.. berkata...

owh yeke..
mmg slalu la ni pegi..
nk blnje?kne bwk mak ayh skali ni..harhar
ha Mazru Majid,sile bls kt kotak cbox sy bole?..
kalo sembng2 la..
eh ni nape x update2 ni?..
nk bce entry bst lg..
post cni best la..(sile kembang2)haha

i am S!L4H.. berkata...

salam..(rply cbox)
kt mne sy nk rply?..
x jmpe kotak sembang pon..
@_@

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini