LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

27 Februari 2011

Ubi dan kite..Jodoh dari Ilahi.

salam rodong2..

Pekabor agoknye aokme musim kemarau gini ari?mane hat ngail te seronok sangat la sekarang ni,maklom la musim air surut ni,kalo di kampong koi ni pergi ngail ikan laih sedat gek,tp nak kena ander umpan kelkatu baru merioh nguteh dek laih besor2 3 jari te..tp kalo emergency cacing pun semacam je bedal dek dia..

Tapi koi bukan lah nak bercerite hal memancing,tapi hal ubi kayu..makanan popular semasa perang dunia ke dua ari te nih,jangan tak tau pulok..dulu uwan koi cerite inilah makanannye menggantikan nasik,bekalan ubi pulok diaorg ambik dengan kaum orang asli semelai yg kampungnye di seberang sungai Triang mase te,diaorg akan berjumpe dgn Tok Batin dan buat pertukaran(sistem barter)..biase uwan koi akan bawok pinang dll utk di tukorkan dgn ubi kayu..begitulah akrabnye hubungan orang asli dgn orang melayu mase perang dunia ke dua,iaitu zaman Jepun menjajah Malaya..perhubungan ini masih lg berterusan hinggalah ke hari ni....

Baru ni anok koi teringin sangat nak merase makan ubi kayu rebus...koi pun ape lg,pergi la menggali ubi di belakang rumoh uwan koi dengan adik2 koi..

Ni la rupenye ubi kayu..rasenye ramai yg tau rupe ubi kayu nih,kalo ade hat tak tahu meh cni nak tunjuk kan ckit gone rupenye..


Bile da siap kupas kulit,potong2 kan pulok mengikut saiz yg sesuai dan basuh la dengan air..


Bile dah siap basuh dgn air,isikan sedikit garam halus secukup rase aokme dan rebuskan ia..lepas tu boelh la aokme pg kukur nyor ke,buat sambal belacan + terung asam ke,buat sambal ikan bilih pun boleh..kome buat sambal ikan bilis tumbuk dgn lade..pergh!


SIAP!...hehehe...jangan lupe jodohnye iaitu air kopi O kaw panas.ikan masin,sambal dan nyor@kelapa kukur yg di gaulkan dgn gula dan sedikit garam halus,..pergh CAKAP PUN TAK GUNE LA WEH!..Sebelum te,jangan lupe utk angkat tangan dan doa sama-sama tande syukur kpd Allah krn mengurniakan ubi kayu kat tanah melayu ni..kalo tidok kerana ade nye makanan ini pada zaman Jepun dulu mungkin kite xde kat muke bumi ni..syukur ya Allah..


 Ubi kayu bukan saje mudoh nak disediakan tapi rasenye yg mmg sedap bile gandingkan dgn makanan lain.. mmg tak dpt nak kite nafikan ianye makanan yg simple tapi benyok bagi jase kat orang melayu,haruslah makan ni kite kekalkan agor menjadi satu resipi mingguan....


Makan dengan keluarge atau siap2 bawok pergi berkelah pun ok..lupekanlah sekejap KFC,Mc D,PIZZA,DUNKIN DONUT,COKE,makanan te bkannye berkhasiat jugek pun,mahal la pulok....

Ingatlah kalo takde ubi kayu mungkin nenek moyang kite akan kelaporan sbb takde nye makanan utk dimakan pada zaman darurat te,alhamdulillah negara kite ni Allah sediakan banyok amat makanan,salah satunye ni lah dia..tak seperti di Afghanistan,Iraq,dll negara islam di dunia nih.

*walaupun ubi kayu kurang popular jike nak di bandingkan dgn makanan lain pada masa sekarang ni,bagi koi ianye mmg makanan yg paling sedap dan berkhasiat.Ianye jugek amat murah kalo nak di bandingkan dgn makanan lain...

moh kite makan ubi kayu! hehehe...

31 ulasan:

zulkbo berkata...

salam..
lama dah koi tak makan
ubi kayu rebus ni..
nampok terliur pulak

Nerzhul berkata...

sedak ngat te..lame dok makan..

Mazru Majid berkata...

Zulkbo-
ape tak sedapnye bang..kena pulok cicah dgn kukur nyor te,uwan koi kabo kalo ade madu leboh te lg sedat..

Mazru Majid berkata...

nerzhul_
moh la kite makan weh..hehe

Miecyber berkata...

Lama dah koi tak makan ubi kayu rebus...

Kadar celik huruf wanita Malaysia terbaik di dunia

cemomoi berkata...

teringat time nak raya ubi ni pon jadik kuih raya... heee makan krepek pedas time raya

LIPISLADY berkata...

Salam ,
Ubi kayu cicak dengan sambal belimbing rebus pun sedak juga..terliur weh.

senyumm berkata...

sedapnyee ubi rebus..mse kecik tlg mak jual kerepek ubi pedas yg mak buat sndri,utk buat belanja tambahan..alhamdulillah

URY berkata...

huuu.. sedapnya, terliur lahh..
Bila nak jemput rakan2 pekena sekali ni..?
Kalau kena musim hujan, lagi la best..

Mazru Majid berkata...

abg miecyber..

koi tau ramai yg da jamah ubi..sbb te koi updet gini..hehe

Mazru Majid berkata...

banyok amat kelebihannye pada ubi te ye chemomoi?terbaik sungguh..

Mazru Majid berkata...

lipis lady..

koi belom pernoh try lg cicah dgn belimbong itam te..nt nak try jugek weh

Mazru Majid berkata...

senyum..

alhamdulillah..mmg banyak jase ubi ni sbnrnye kan?

Mazru Majid berkata...

Ury..kalo hang nak rs meh turun kerayong ni meh..cq di simplex v25@20..heheh

Jejaka Desa berkata...

Popaleh awok.Nengok ni pun terase di mulut2.Kala dapat lagi la....

Mazru Majid berkata...

Jejaka..

hehe mmg sedat weh..

Azueriena Norash berkata...

dolu2..suker sgt makan ubi nie..skrg nie x leh ler...badan banyak angin...japp gie terus dpt gastrik...kena pantang ler skrg...huhuhu

Faztee Danisha berkata...

uish bestnye..teringat zmn bbudk dulu gali ubi..

akuanakpahang berkata...

Salam, sedak ubi kayu nie kalau kena hak muda colek ngan kelapa parut, tumbuk dalam lesung batu pun best juga makan ngan ikan kering :)

Hashim Zabidi berkata...

mana yang tak pernah atau jarang-jarang makan, jaga sikit, Jangan lahap ngat.

Jaman dulu takde pilihan, kena makan. Tak makan lapor.

Le ni salah gaya makan, tak molek jadinya...

Cikgu Jang .. berkata...

koi minat kalo racik nipis2 rendam ngan air garam, pastu goreng dan cicoh sardin...

Maza berkata...

Ahye, kecor semula air liur teringat ke perentan suapan pertama petang te. Bappok sedatnya!

relevan berkata...

paleh sedap ubi gini..colek dengan nisan kabung..ohh kena air kupi pot..

Mazru Majid berkata...

@Azueriena Norash kalo kesihatan aok tak mengizinnkan aok kena makan ckit2 je la weh..hehe

Mazru Majid berkata...

Faztee Danisha-Banyok amat nostalgia dgn ubi kayu ni yak?tu la dia...

Mazru Majid berkata...

Yassin-Mmg ye weh,kena hat mude mmg sedat,gebu jek yak..dia punye cicoh te la hat menambohkan keenakan sajian ubi te..

Mazru Majid berkata...

Pak Hashim- Mungkin angin te la weh..tapi koi hentam cukup2 pak hashim..huhu

Mazru Majid berkata...

Maza-Nengok gambo te teringat semule masa jamah ubi dengan nyor te..uwan kabo kalo makan dgn madu + nyor bapok sedatnyeee

Mazru Majid berkata...

Relevan-mmg ye weh..dengan maddu leboh pun sedat jugek te dak?

Mazru Majid berkata...

Cikgu jang-Haaa....tu koi belum pernoh try lg..kena cube jugek resipi yg aok kabo ni cikgu..bawok malan dlm hutan mmg sedat

Mr V berkata...

Terliur wehh....

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini