LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

20 September 2010

DALAM LAICI PUN ADE LEMAK ehem-ehem! KE??


Klik utk besorkan


   Aokme mesti perasan amat la dgn jenama laici ni dak,silap gaye mmg dah pernoh makan pun..ekeke...kebanyakan restoran pun menggunakan laici dri jenama ini jugek,tak caye ce aokme survey.Ander jugek brand 'AAA' te..warna dan bentuk nye serupe.


JAKIM telah menghantar surat pada semua retailer supaya tutup tanda halal pada produk tersebut.---wallahualam...

" Narcissus"is an established and well known brand associated with high quality  Chin*a canned food and seasoning such as whole mushrooms, asparagus  spears, lychees, spiced pork cubes, stewed pork chops etc.
The range of  "Narcissus" food products, which is very well demanded in many parts of  the world, include :
Canned Meat
Canned Seafood
Canned Fruits
Canned Vegetables
Seasonings


di atas adalah barang2 keluaran narcissus.

Kepada  semua muslimin dan muslimat tolong sebar2kan info ini kepada umat islam  yg lain.

(begitulah lebih kurang bunyinye.,,
Info ni koi dapat dari Facebook..ni haa LINK nye..dan ini pulok link e-halal(jakim),aokme bole jenguk2 di situ.


Koi jugek ade buat kerja penyiasatan sendiri mengenai hal ni..ini resultnye!


memang ander jenama Narcissus ni dalam senarai Direktori halal Malaysia...TAPI...


Dari pemantauan koi....dan dari direktori senarai produk bawoh nama 'Narcissus' memang takde lychee in syrup,longan,asparagus ke dll dalam senarai mereka.

Walaupun begitu,cari punye cari koi dapat pulok info ni:

Jawapan dari PPIM(persatuan pengguna Islam Malaysia:
Assalamualaikum wbt...

Terima kasih  kerana  berinteraksi  dengan PPIM dan keprihatinan anda. Berikut adalah  jawapan yang  diperolehi daripada pihak Jakim berkenaan produk Narcissus.  Barangan  Narcissus yang dipasarkan di Malaysia telah diimport oleh  sebuah  syarikat di seri kembangan. Pengedar ini menjelaskan bahawa  produk di  atas jenama Narcissus untuk laici, longan dan mushroom dalam  tin telah  mendapat pengesahan halal dari badan islam di Fujian iaitu  Fujian  Islamic Association yang beralamat di the Mosque Quanzhou City  Fujian  Province. Sehingga kini badan islam ini belum tersenarai sebagai  badan  islam yang diiktiraf oleh JAKIM. pihak pengedar telah menjelaskan   bahawa kilang yang mengeluarkan produk makanan dalam tin untuk mushroom,   longan dan laici adalah berasingan dari kilang yang mengeluar dan   memproses produk berasaskan daging babi. JAKIM tidak dapat mengesahkan   status produk ini kerana pemeriksaan JAKIM tidak dibuat keatas kilang   luar negara dan badan yang mengesahkan tidak diiktiraf oleh JAKIM. Untuk   makluman umat islam dan pengguna di Malaysia, sesuatu produk yang  tiada  pengesahan halal bukanlah bermakna produk itu pasti haram dan  tidak  halal kerana tiada pengesahan dibuat oleh JAKIM dan badan islam  yang  diiktiraf. Jadi sebagai pengguna, pilihlah produk yang telah  mendapat  pengesahan halal JAKIM dan badan islam luar yang diiktiraf  JAKIM.  sekian, terima kasih.


Begitu pulok kisoh nye...hehehhe,apepun aok boleh kontek PPIM kalo rase tak puas hati..

Persatuan Pengguna Islam Malaysia
Tel : 03-42566618   03-42566618 / 42577222
Faks : 03-42566617
Hotline PPIM : 019-359 1000 / 019-359 1000      

atau boleh terus ke page SOAL JAWAB AGAMA BERSAMA JAKIM.
http://baheis.islam.gov.my/web/musykil.nsf?OpenDatabase


*Sumber dari blog stokis hpa titi serong ,JAKIM,e-halal,Facebook
**Terpulanglah kepada aokme dalam menilai perkara di atas.. yang penting berhati-hatilah dalam memilih makanan te yak!hehehe :)

21 ulasan:

relevan berkata...

Huh..ini lah laici yang kome minum senalor..

Jejaka Desa berkata...

Sape2 yang ande stok lagi ter lempor2 la ke tanoh.

akuanakpahang berkata...

Sakit kita menatang babi nei ada merata dah weh.. agok2 ada dah hok terlepas kedlm perut kita subahanallah minta ampun jugalah. :(

INTAN RH berkata...

salam aok..laici tu mmg tak leh makan...lama dah koi tgk mmg xde logo halal. mmg ssh nak cari laici dlm tin yg ada logo halal.

Petronas berkata...

Amboiyai.

Dalam laychee pong ado lomak nattang?
ishk x3!

Nauzubillahiminzalik.

Hashim Zabidi berkata...

Terima kasih atas informasi

roseliena berkata...

thanxx ror information...lpas ni x brani dah nak mkn laici....

Mazru Majid berkata...

@roseliena

boleh nak makan laici tu..tapi pastikan ade tande halal dari JAKIM te weh

Mazru Majid berkata...

@Hashim Zabidi

sama-sama pak Ngoh nye...

Mazru Majid berkata...

@Petronas
hahah..dalam sirap laici tu koi rs x ander lemak khinzir,cuma pengusahanye te ade menjual produk berasaskan binatang tu,kite riso la jugek

Mazru Majid berkata...

@INTAN RH
tu la weh,kalo nak makan sgt laici dlm tin kena cari yg berjenama sikit la..kalo ikut kan tak payoh logo halal pun xpe memandang kan ramuannye te buah air gula perasa,pewarna gitu...tak masuk akal kalo ander lemak natang te..

wallahualam...hati2 la

Mazru Majid berkata...

@akuanakpahang
payoh weh bile idup majmuk..tapi mengkala kite mmg tak tahu tapi kite termakann tu mungkin ander lagi ampunnye..

Allah je yg tau...

Mazru Majid berkata...

@relevan

kalo dulu2 te ni la laicinye weh...hahaha

Cik SHiNJU berkata...

Salam...

koi dulu salu ngn minum laici hat tin kuning te..
tp lama dh benti...kira koi dh termakan la kerbau pendek te secara tidak sedar...astaghfirullah...
mak koi ade tanam pokok laici...dah besor pun tp x pernohnye berbuah...mandul gamoknyer pokok te..

Cikgu Jang .. berkata...

setat dari hari nih...tak mboh dah koi minum laici....bior minum air sirap ajelah...

Mazru Majid berkata...

@Cik SHiNJU
hahaha..wallahualam..cume pengilang te ander keluorkan produk berkaitan khinzir..tp dlm laici te takkan ander jugek deme letak dak?tah la weh...hehehe

Mazru Majid berkata...

@Cikgu Jang ..
ye la weh,kala nak minum laici jugek elok la tanam sdr mcm mok shinju te..

zulkbo berkata...

salam singgah..moga
aok selalu sihat
dan di rahmati Allah
selalu hendaknya..
dah berapa banyak gamoknya
kita dah menelan mende ni?

:: hayati :: berkata...

kadang keliru la koi ni aok..yg ada logo halal pn org kt x halal gak...

Afzainizam berkata...

-SalamAidilfitri-Maaf Zahir & Batin-
۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞۞
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat

eeeemmmm mmg sekarang dah jadi keliru mana yang halan sebenarnya yang diiktiraf ni.... janganlah pandang remeh isu halal haram ni.... kerana makanan kita makan ni akan jadi darah daging.... issshhhhh dalam laici ni pulok lah adenya benda ni ye.... issshhh tak maulah minum laici ni eloklah minum air suam aje... sihat badan tak ade menda yang nak dibimbangkan...

CekWa berkata...

gone lah yak, mcm2 makanan yang tak halal gtu...,,,,hati-hati lah

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini