LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

23 Ogos 2010

Tips balik Kampong Pt 1

Salam..

Ni satu tips untuk mereka yg nak balik ke kampong di musim perayaan akan datang..
walaupun lambat lagi tapi boleh la aokme prektiss-prektis kan dulu ye.

Zzzz...zzz...zzz


kemalangan tidak berbau..


Bagaimana untuk mengelakkan/meghilangkan rasa mengantuk ketika memandu.
  • Bacalah sepotong ayat Al Quran di dalam Ayat Qursi untuk dijadikan penawar menghilangkan rasa mengantuk ini. Potongan ayat tersebut berbunyi...

    LA TAKKHUDZUHU SINATUW WALA NAUM.
    (maknanya: [DIA - ALLAH] TIDAK MENGANTUK DAN TIDAK TIDUR)
  • Hentikan kenderaan dan tidorlah sebentar di tepi jalan,ini jugek dapat menhilangkan rase mengantuk.
  • Hentikan memandu dengan segera,keluor lah dari kenderaan,cube regangkan otot dan melompat atau berlari-lari anok setempat,atau lari keliling kenderaan aokme sebanyok 7 kali.InsyaAllah mujarab.
  • Basuhlah muka dgn air batu,kalo tak boleh jugek cuba lah mencabut bulu hidung aokme sampai berair mata.
  • Berbual dengan orang di sebeloh anda.kalo beliau tidor kejutkan lah dia dan ajaklah dia berborak-borak mengenai isu-isu hangat dan sensasi.Kalo tak nak bangun tampor kepalanye tu!
  • Berehat sebentor di hentian rehat dengan pekena air kopi o atau tongkat ali.
  • Jika aokme pengguna radio amatur,jangan sia-siakan lesen radio aokme..berQSO(komunikasi) lah dengan rakan radio amatur di seluruh Malaysia di sepanjang perjalanan,InsyaAllah rakan radio mesti ade yg sudi menemani perjalanan aokme te.

Sebelum memulakan perjalanan,berehatlah secukup nya dan yg paling penting berdoalah kpd Allah agar DiLindungi perjalanan aokme dari segla kecelakaan,yg pasti tiada pelindung yg lebih hebat/baik dari Allah SWT.

 bacalah doa ini sebelum memulakan perjalanan:

"BISMILLAHIL LADZI LA YADHURUHU MA'ASMIHI SYAIUN FIL ARDHI WALA FISSAMAA' WAHUWASSAMIUN 'ALIIMM" 3X. 


**Koi doa kan semuge perjalanaan aokme selamat..amin.
sumber di sini

18 ulasan:

h a n i e berkata...

koi layan org berzikir..takpun..sesi karoke lah dlm kete..hahahaha..
kat hiway takde sape nk mandang.. :P

Pacifist berkata...

salam sahabat.tip yang berguna menjelang cuti perayaan.walaupun kematian itu pasti.jangan kita cari dia.biar dia cari kita....

Mazru Majid berkata...

@h a n i e

heheh..bole ke ilang mengantuk te hanie weh..hehe

Mazru Majid berkata...

@Pacifist

Betul sgt te,sebolehnye kite elakkan lah dari berlaku..tapi kalo sengaja menmpah te nak gone kan

relevan berkata...

Selamat balik kampung pada yang punya kampung..

Don Balon berkata...

Assalamualaikum Mazru..
ngeri weh gambor aok letok te..

Koi masa bujang dulu koi pasang kuat2 lagu carcass, metallica, sepultura apa semua..memang jaranc amat la ngantuknya..

Bila doh anok 4 ni malu la pulok nok pasang kuikui

Penawor paling baik ialah..bila mengantuk..berenti tempat yang sederhana, tidak terlalu sunyi, tidak bising.. tido sepanc dua.. mandi jalan..
ngantuk lagi, masuk kampung terdekat, jumpa rumoh mula2 mintok sewa bilik satu malam..tido puaeh2..kuikui

zulkbo berkata...

Salam singgah sebentar
blog anda,apa khabar?
moga sihat dan ceria
selalu..gambar
kereta merah tu
hancur..bagaimana
la gamaknya mangsa tu?

cemomoi berkata...

jangan lupa baca doa naik kenderan ter

Aanas berkata...

@Mazru Majid terpaksa guna cara ni nak tinggal komen..huhu ..
tips balik kampung untuk co-pilot tak de ker.. patut co-pilot tak boleh tidor, kena temankan pilot supaya tak mengantuk.. hihi..

Ibrahim K berkata...

huhuhu...cabut bulu idung batei pose...

senagaja...hahahah

Mazru Majid berkata...

@relevan
koi x ber kampong te laaa

Mazru Majid berkata...

@Don Balon

wsalam,
Ander lg ngeri lagi weh..

koi pulok kala da mengantok pasang lagu pu semacam jugek weh.

koi setuju..tidor la ubat utk yg mengantuk..

Mazru Majid berkata...

@zulkbo

sehat alhamdulillah...

wallahualam..gambo begini bole menimbulkan keinsafan jugek

Mazru Majid berkata...

@cemomoi

betui..doa senjata org mukmin

Mazru Majid berkata...

@Aanas

nape aok x leh komennye weh?hehhe

patutnye co pilot kena la temankan pilot te,kena co pilot kuat tido yg payohnye..hehhe

Mazru Majid berkata...

@Ibrahim K

hehehhe...betui yak!jangan la buat dlm ramadhan ni

Nerzhul berkata...

lepas menampor member sebeloh te mboh start kelahi. baru tak ngantuk. hahaha

Mazru Majid berkata...

Nerzhul,

kekeke..mmg mujarab la nk bagi ilang mengantok te weh,ape taknye masing2 dpt penumbuk ngan penerajang..kekeke

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini