LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

24 April 2010

I LOVE PAHANG n KOI ANAK BERA

Kalo aokme rajin ber FACEBOOK dan suke dgn aktiviti2 Grouping koi cadangkan aokme join group i love Pahang..group ni mengumpulkan org2 dari Pahang..mmg seronok bile dapat berloghat pahang..Dari pemantauan yg koi buat group ni dah mengumpulkan 5,324 org anak2 Pahang baik yg di perantauan ataupun di desa.Ander rase nak join?moh la weh....



Satu lg group yg setakat ni telah ander ahli seramai 255 org ialah group 'koi anak Bera',group ni di cipta utk merapatkan lg ikatan persaudaraan sesama kome yg duduk dlm satu daeroh..tp kalo aokme nak join takde masaloh krn ianya open group.Moh la ramai2 kan weh..



**koi join belake group yg ade kena ngena dgn Pahang sbb koi mmg sayangkan negeri yg bertuoh ni..kena tidor awal ckit dr besa..esok kena turun ke Tempoyang, Lipis,ander rodong koi bertunang dgn org sane..

17 ulasan:

zulkbo berkata...

salam Mazru..
rajin aok ngumpul orang
bagus la aok ni..
tahniah ramai rodong belaka..
he he..

Mazru Majid berkata...

wsalam..

heheh..koi suke ngat mende2 gini weh...

akuanakpahang berkata...

Salam kawan ttp menyokong jika ada silaratulrahim bersama anak negeri Pahang ini.

Cik Shinju berkata...

Salam...
InsyaALLAH, nt koi join..
Nape incik Mazru Sensei tu x bape aktif kat forum Pahang Community...
Cer aok tlg tanye dia yek.. ;p

LIPISLADY berkata...

Assalamualaikum, ke Tempoyang aok yee..tu anok kawan keh betunang tu...

InsyaAllah keh nok join juga group tu..

Hati2 memandu yee, kala sesat boleh cari keh, keh boleh tunjuk rumoh...

el berkata...

wahhh ada kenduri syoknyee...
sape2 pun mmg love negerinye tol x..hehehe
i love perak

al-mankaraqi berkata...

i like.........

Afzainizam berkata...

Salam dari kami sebuah ikatan persahabatan
Salam dari kami…
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

eemmmmm aku bukannya anak pahang but aku jati jawa johor... boleh joint tak...

ni pasal loghat pahang ade cam orang perak ade cam kelantan dan ade cam trengganu... luas sungguh bahasa pahang...negeri sembilan pun ade...

tengok slang daerah dah tau asal mana...Koi (aku)- Temerloh
Deme (korang/kau)- Jerantut/Temerloh
Kala (kalau)- Jerantut
Musiyng (pusing)- Pekan
Kawe (aku)- Triang / Bera

aku tertariknya pasal antara koi dan keh.... orang bera dan lipis punya loghat berbeza ke....
contohnya
"Keh pok pale buang paye" Loghat lipis tah ape pun aku tak paham...

meh lihat penguat kata loghat pahang....
"Awok dapat markah penuh? Pahpaleh, hebat betol awok yek"
"Mane rodong awok hok datang rumoh ari tu?"
"Koi nok gi bando ketnye koi xde rodong nok teman koi"

Kata orang tua-tua tempo percakapan kat Pahang berasaskan tempo aliran sungai sesuatu tempat…Kalau orang di Tembeling yang sungainya deras, maka diorang akan cakap laju… Dan, kalau orang dekat Temerloh akan menjadi sedikit ‘leweh’ dan kalau kat Kuantan, memang leweh sangat…

Mungkin itu la sebab kalau loghat Jerantut nie selalu hilang sikit suku katanye cth : Hija(Hijau), Kala(kalau), maca(macam); temerloh cth: Kucey(kucing), zey(zink) dan loghat belah-belah Pekan berlebih pulak sebutannya cth: Kuciyng @ Kuciang (kucing)…

meh kita translite lagu kat bawah ni....Aku tak faham habuk pun...

Kala dulu, meliyng-meliyng
jenuh nogheh, dapatnye sekepiyng
Baghu jemor getoh sekerak tok dey keghiyng
Diambiyk oghang belanje fanfer hok dindeynye zeynk

Lewat le nie, cemoih koi ghase,
Ande suar jean baghu koi beli behnye jename
Kawe jemo tempat sekale,
Meliyng-meliyng ambiyk dek oghang jue de bande

Sedey amat, meliyng-meliyng
sedey sangat, meliyng-meliyng
Sedey amat, meliyng-meliyng
sedey sangat, meliyng-meliyng

Kala dulu, meliyng-meliyng
buoh hati, oghang yang nyuntiyng
senalo meghebaih air mate tok keghiyng-keghiyng
jenoh beghubat mandi lima bebeseyn-beseyn

aku suka pahang aku rasa pahang kaya dengan segalanya.... seikhlas hati aku dari anak jati johor....

Cikgu Jang .. berkata...

bagus sgt tu...koi sokong..

relevan berkata...

Kumpul selagi ramai rodong rodong weh..

Mazru Majid berkata...

yassin.,
moh join weh..join belake yak..
___________________________________
shinju
koi x reti weh dlm forum2 nih..skdr nyokong...
__________________________________
lipislady,
aok dtg ke td weh?koi x pasan ke aok weh....
__________________________________
EL.
nanti ko pun join ek..
_________________________________

Mazru Majid berkata...

afzainizam,
afzainizam..
huhu panjang lebar sekali..hehhe

ok..mmg loghat Pahang ade ala2 perak,kalo aok dengo org Pahang dan Perak mmg ala2 je..

Loghat Phg mmg unik...
Loghat Bera/Kerayong tpt lahir koi
mempunyai sebutan ganti nama yg paling unik sekali bunyinye,hinggakan kalo org tu x lahir disini mrk mmg tak dpt menyebutnye dgn betui...

memang betui loghat pahang mengikut arus sungai..kalo aok pg ke Kuala Bera mmg leweh dan perlahan sekali mrk nye loghat tu..yg best air sg nye mmg lah perlahan sgt2...


hahhaa aok buat research ke weh?bagus aok nih..koi salute!

Lagu Meling-meling ni mmg meletop di Ngr Phg...penyanyi nye org Temerloh kalo x silap koi lah..

tq komen aok.. :)

Mazru Majid berkata...

cikgu jang,

aok te moh la join weh..


relevan,
Pagi tadi koi sarapan di Jerantut

Jejaka Desa berkata...

Moh kite weh meramei ke rodong

Kuchiki Baim berkata...

wpun mok pok koi org perak,tp koi tetap berbangga sebabnyer koi lahir kat bumi bertuah ni selaku anok jati pahang...koi join blog mazru ni sebaknyer nok improve 'kepahangan' yg ander dlm diri koi...hehehe

Pacifist berkata...

dirgahayu darul makmur.tempat lahirnya pahlawan yg membela nusa bangsa.moga kite mendapat semangat mereke.

Marwa Dinni berkata...

hmm ramei anok pahang kat sini ye... keh mencari sesape saja disekitar negeri pahang yg berminat utk mejadi sub-stokis ataupun pengedar Jamu Ratu Dara.. satu produk terbaik utk semua.. so, keh nak kongsi la produk ni dgn semua.. jenguk2 my blog.. marwashop.blogspot.com...

Thanks.. salam syg wat semua org pahang.. huhu

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini

Memuatkan ...