LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

27 Januari 2010

Tetamu tak diundang


Salam semua nye muge sehat sokmo..ni ander citer utk dikongsikan bersama,..Pagi semalam tengah koi landing baik punye atas sofa sambil mengotek-ngotekkan kan kaki,wife koi dtg dan bgtau ander seekor ulor yg masuk kerumoh..koi bingkas bangun dan terus masuk stor utk ambik parang panjang..rupenye ulor te masuk ikut lubang angin..mungkin tersesat ketika nak menangkap tikus...saiznye takde la besor sgt,tp kalo dia mematuk boleh mati ooo....


 masa ni ular te dah ngeluorkan bunyi amaran seriau jugek mendengornye..mula koi nak tangkap je ulor nih,tp memandangkan koi tak sempat berguru dengar steve irwin sebb dia meninggal disengat pari-pari jdnye terpakselah koi bunuh...dgn bantuan rodong koi si Bob kome berpakat utk membunuh saje ulor nih,kala nak tunggu dia keluor sdiri mungkin rate la dia masuk sampai kedalam bilik kome pulok..lgpun dlm rumoh ade budak kecik,nak x nak terpakse bunuh..

 

Akhirnye tamatlah hidup ulor hitam..spesis ini banyok sekali dikawasan ladang sawit dan dlm semok belukor..lebih2 lagi disebelah rumoh koi te ander kawasan semok,koi rase ulor te mmg dtg dari situ..tujuannye masuk kedalm rumoh tu utk mencari tikus,sbb malam tu koi ade dgr geng tikus dlm stor belah belakang umah tu gempor semacam..




Bangkai ulor te kome tanam belakang umoh,sekurang-kurangnye kome masih hormat menghormati sesama makhluk(walaupun terpakse di bunuh)..kalo kome campok je dlm semok te bangkai ni nampak sgt kome ni zalim... jadinye peringatan dan pengajaran dari kisoh ulor masuk umoh ni ialah..selalulah tabur belerang kuning atau garam kasar keliling rumoh utk mengelakkan rumoh kite dari binatang berbise,misalnye ulor di atas,kalo lah dia patuk sesiape dlm umoh semalam,tak silap gayenye mungkin ade yg dah jd arwah...tp andainye ulor te sekadar lalu dlm kawasan pagor depan umoh koi takkan bunuh punye..ni dah masuk dalam umoh kome terpakse lah...


28 ulasan:

9W2OCC SHAM berkata...

mujur ulor hitam yg masuk umah,,,
klau ulor seluaq lg bahaya,,,
he,,,he,,,he,,,

:: hayati :: berkata...

aok xwarning dlu ker ulor te mazru???
mane tau ulor te jin...huhu
kalu aok bunuh jin nnt maroh lak sedara mare jin te...pasni aok bace ayat kursi bebanyk yer....

Mazru Majid berkata...

sham,
ulor seluaq tu ape ye?hehehe

Mazru Majid berkata...

hayati,
koi dah warning dah hayati,tp dia x mo kuor jugek..mmg kalo ade ulor masuk umoh koi kan warning dia,kalo dia keluor maknenye bangsa jin la te,tp kalo dia wat dunno je bunuh je terus..

terima kasih atas peringatan tu hayati

pakNdak berkata...

aduhhh, tgk gambo pn pakndok dh ngeri! bagus la aok, ayu, siak tanam lagi.

Akuanakpahang berkata...

Kawan nok bagi tips sikit mekala ulor masuk umah, kata dahulu pada ular itu "aok ulor ker jin kala aok jin gi keluar dan kala aok ulor duduk situ" bagi masa sedikit mekala tak beredor lagi soh ulor boleh laa dibunuh...
(bimbang bukan terbunuh ulor aje pesan drp org tua kawan dulu)

hanie berkata...

meremang bulu roma tgk ulor te..

cemomoi berkata...

jejage nok bunuh menatang bisa masuk rumoh, pasal nabi kabo takut jin yang masuk nok-nok ulo, halo tiga kali ace tok dengo kabo, bule le bunuh

pakcik kordi berkata...

uish!geli koi..koi tkut betui ngn menatang ni...mboh pgsan koi...huhu...

endiem berkata...

buat pe bunuh, tangkap boleh buat main silap mata.

hai berkata...

eeii..koi memang fobia betul ngan ular ni...naknya lepas kes mata suami koi kena semburan bisanya tu...masa tu dia nak tolong kawan dia bunuh ular la...

el berkata...

bahaya tu...seram gua tgk...
dulu ms kecik2 sllu gak ulor msok dlm umah...siap mak gua dok landing2 tu dia npk ulor tu kat atas siling...x bergerak..statik je..beso wooo...ape lg
pggey abah gua..g amek galah...pas2 letak kat atas jln raya..hiksss

ritu ada sekali kat umah mil gua..ntah cm mn leh ulor tu lepak kat betul2 tgh2 dapur lantai...sib bek dah mati..mayb dah kena cakor dek kucing kot...

seram seramm bab2 ulor ni

piewahid berkata...

kala dh namanya blogger, dlm kalut2 tu dan lagi ngamik gambo nk bubuh dlm blog. hihihi...

LIPISLADY berkata...

Assalamualaikum, keh dulu masa dok kampong selalu juga ulo nih masuk kedalam rumoh, nok makan tikus tu...
kata mok keh kala nok bunuh ulo pakai buluh. Ulo mudoh lemoh dengan buloh.

Weh en Mazru kala rumoh aok tu selalu masuk ulo, simpanlah buluh panjang dalam rumoh, mana tau ulo tu masuk masa aok tak ada dirumoh, boleh orang rumoh aok aja yang bunoh ulo tu..

relevan berkata...

Wehh..ularr! buatnye aok tak sedar duk pula celah gebor baru dia aok..

Cikgu Jang .. berkata...

nasib awok sedor ye mazru..kalo tok maru jadinya...

miharbi-sama berkata...

braninyer aok nih..klo kawe lame doh lari..huhuhu

Maza berkata...

Uish, mujur la sedor weh. Jangan la buat memain mende ni.

Teringat pulok masa jaman kecik arite, pakai kamera video merakam gambor saat-saat getir pertarungan kita ngan ulor arite.

Masa te takdek lagi YouTube rasanya.

Ada la dekat dalam 15 tahun lepas punya cite. Ingat dok Bang Mazru?

Rodong Blogger berkata...

Koi geli ngeliot2 ter la...

Mazru Majid berkata...

pakndak,
kalo koi x tanam nt busuk pulok pakndaknye

Mazru Majid berkata...

bg yassin,
betui tu,terima kasih berkongsi petua..nt kala ander lg ulor masuk kerumoh koi akan tanye dulu..sblm bunuh,kala dia keluor te biorkan lah dak?

Mazru Majid berkata...

hanie,
mmg seram le hanie bile dia menyembur-nyembur tu.

chemomoi,
ok terima kasih weh..nt akan koi pastikan begitu,yg ni pun koi dah cuba halau tp dia x mo kuo..

Mazru Majid berkata...

pakcik kordi,
hahaha..gayenye gans amat..

endiem,
hehehe baler aok..

hai,
haa?dah te gone la keadaan dia?mudahan tak jadi sesuatu yg dingini kat mata dia tu

el,
hehehe mmg ar tiap dari kite mmg ade cerite ngenai ulor ni el..thanks sharing..

piewahid,
hehehehe bese la bang,kalo x xde citer..hehehe

lipis lady,
wsalam...satu cadangan yg baik weh..nt koi nak simpan la satu buluh utk stdby ape ape hel...mmg ulor lemah dgn buloh..nape yek?

cikgu jang,
koi tak sedor tp oang umoh koi yg nampok dulu..

miharbisama..koi takde la berani sgt pun..kome buat keje berdua kalo tidak mmg x mati lagi ulor te...hehhehe

maza,
ah yer ingat ah..koi tembak ulor te sambil pejam mate...ahhahaha kalo ade u tube mmg dah lama kena upload te..

rodong blogger..
penggeli jugek yek aok nih...hehehe

blueCITY berkata...

huwaaaaaaaaaaa
geli geli,...

rumah kakak pun pernah masuk ular
ewwwwwwwwwwwwwwwwww

pakcik kordi berkata...

kehkehkeh....ganas tk ganas mana..hati lembut..suci...kehkehkhehh,,,

Hashim Zabidi berkata...

Org kata masuk ulur ke umah mujur, mujur hapa! mujur tak kena patuk, hi hi hi...

Mazru Majid berkata...

blue city
ular dan manusia...

pakcik,
jiwa lembut gemalai...

pak ngah
kah kah kah..tu baru ulor itam belum anakonda lagi..

zulkbo berkata...

fobia amat koi ngan ulo ni..he he
badan jer beso..penakut gak..

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini