LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

12 Januari 2010

Panduan mengisi petrol yg Optimum

Salam,baru sebentar td koi singgah di blog orang muo,tertarik sgt nak kongsi n3 sedara tu kat aokme semua..jd ini lah dia..Banyak terima kasih kat orang muo

1. isi minyak awal2 pagi atau malam..bukan sebab penyejatan, tetapi suhu yang rendah membuatkan minyak lebih pekat (apply the contract n expand concept). Elakkan mengisi minyak pada waktu cuaca panas, rugi sebab minyak tu kembang, kelikatan kurang.
2. Semasa isi minyak jgn tekan full flow sebab minyak tu jadi cepat meruap.

3. Pastikan tank tu at least half full sbb kalau kurang daripada half-tank, ada banyak ruang utk minyak tu meruap (becoming gas.. sbb tuh bile kite open-up our tank, ade bunyi gas keluar)

4.Jangan isi minyak kalau ada tanker minyak sedang fill in station tu punya ground container, minyak tu akan berkeladak, means sediment dlm minyak tu akan naik bcoz of the pressure from the pump..that oil is not clean.


5. pastikan kabel minyak ditarik panjang.. maksudnya lubang isi minyak berada pada sebelah yg x mengadap petrol pump dan elakkan cabel bersimpul bg mengurangkan rintangan pengaliran minyak melalui cable tersebut.. kalau rintangan makin tinggi maka pressure pun bertambah.. meter minyak disukat ikut pressure.. 



**apa yg wa dengar, kabel yg ditarik panjang tuh kalo nak dapat minyak lebih. sbb minyak yg turun dari atas kabel akan flow straight ke lubang tangki. berbeza dgn lobang tangki yg sebelah pump. minyak akan turun bawah then naik atas balik. Apabila isian dah sampai limit, minyak yg bertakung kat bawah kabel tu tak dapat masuk ke tangki. so rugi kat situ.-Otai boyot

16 ulasan:

hai berkata...

tq kerana berkongsi info..koi rasa takut plak nak ngisi minyak skrg ni,byk sgt kes terbakar masa isi minyak...
anak koi tgk kat discovery channel,katanya kes terbakar gitu bukan kerana telefon bimbit tapi sebab geseran yang berlaku pada tangan kita dgn barang2 lain...

Mazru Majid berkata...

hmm sama sama kak hai..owh ye ke?mungkin nozzel tu geser dgn body kete kot,kalo kuat sgt dia bleh spark..masa tu la kalo nak terbakor pun...ape pun hati2 lah masa isi minyak tu..lebih2 lg petrol

:: hayati :: berkata...

time kasih sbb share...

tkut dgr ape yg kak hai gtau tuh...huhu

relevan berkata...

Hati hati menuang minyak.terutama bila minyak kereta kehabisan ditepi jalan..gunakan botol dengan sempurna..

pakcik kordi berkata...

tq beb info!

endiem berkata...

info ini bagus... tapi kadang2 tak ingat.

Rodong Blogger berkata...

Memang menjadi weh..

LIPISLADY berkata...

Seminggu sekali isi minyok, jimat penggunaan minyok untuk pergi ke stesen minyok, tak pon bawok tong isi penoh2..kala keputus minyok tuang sendiri...

Mazru Majid berkata...

hayati,
no problem..hati2 insyallah selamat.

relevan,
hehe..botol camne pulok..

pakcik kordi,
sama-sama

endiem,
betul tu..kdg kite terlupe plak..

rodong blogger,
hmm ha ah.gitulah dari yg koi dengor jugek

lipislady,
hahaha...satu tips yg baik

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

movie speeches video clips [url=http://moviestrawberry.com/films/film_dynasty/]dynasty[/url] movie you kill me http://moviestrawberry.com/films/film_dollhouse/ story of the ginger bread man movie
gorgeous george movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_once_were_warriors/]once were warriors[/url] pretty in pink movie pictures http://moviestrawberry.com/films/film_murderball/ movie bookplates to print
summary of movie philadelphia [url=http://moviestrawberry.com/films/film_3_10_to_yuma/]3 10 to yuma[/url] download naughty america movie free
free hd movie downloads [url=http://moviestrawberry.com/films/film_when_a_man_falls_in_the_forest/]when a man falls in the forest[/url] apocalypto movie http://moviestrawberry.com/hqmoviesbycountry/country_usa/?page=109 diaper fetish movie
natural tit movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_rolling_stones_shine_a_light_movie_special/]the rolling stones shine a light movie special[/url] movie place in elizabethtown kentucky http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_sport-movies/?page=1 free download blair witch project movie

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini