LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

24 November 2011

Bersiap sedia ngadap BANJIR

http://infobanjir.water.gov.my/waterlevel_page.cfm?state=PHG

Salam rodong..

Semase koi menulih ni hujan di luor te takde gaye lalu nak sidang(berhenti),dari senja lg,sekarang dah bawok ke suboh dah ni,non stop weh...Getah pun tak bertoreh lah jugek sepanjang musim tengkujuh nih.Bior berehat dulu pokok getoh te,tak daye jugek dia asyik kena toreh sokmo.kesian...

 Teringat masa banjir tahun 2007 arite,banyok pengajaran boleh diambil oleh ramei pihak,terutama pihak  Pejabat daeroh(skrg Majlis Daerah) yg membuat persediaan serupe takdek persediaan pada ketika itu,koi berani cakap sebab koi terlibat dlm menghantar bantuan makanan ke mangsa2 banjir sekitor daeroh koi  nih...

 satu-satunye gambo Banjir tahun 2007 yg ada dlm simpanan koi..di Kg Jeram Ular..


Masalah2 yg lepas te tak perlu berulang lagi sampai bile2..ambik iktibor dan renungkan sejenak....Kite orang awam ni kena pikir dan sediakan sebelum time banjir sbb elektrik terputus,air takde,kedai semua tutup,stok yg ade pun mahal tak masuk akal..jalan semua da putus..henpon abis battery..pampers anak abis..minyak masok abis...dan macam2 lagi

Tetapi utk pihak berwajib pulok kena lah sediakan perkara2 penting sebelom berlaku nye banjir seperti...tpt2 pemindahan sementara mangsa banjir,jalan darat utk pacuan 4 roda..Bot-bot penyelamat,tilam selimut bantal,tikar utk setiap famili mangsa banjir,andaikata ade org meninggal atau perlu ke hospital dgn segera gone?...mende2 camni diaorg mesti siap dah planning tu,tp perlaksanaannye nt kite tunggu dan lihat..muge lebih baik dari sebelumnye,sepatutnye begitulah dak?

arghhh....ngantok arrr....

seperti biase koi sediakan link utk aokme pantau aras sungai sungai utama di negeri Pahang..semuga dpt membantu sedikit sebanyokdlm usaha menyiapkan diri dan keluarge menghadapi banjirmisalkata ia berlaku..Jgn harapkan bantuan dari pihak tertentu utk menyediakan makan minum kite ank beranak..elok aokme beli awal2 makanan keperluan te dari skrg..

Harapan kpd manusia biasenye akn berakhir dgn kekecewaan dan kemarahan..harapan kpd Allah jualah yg menjamin kebahagiaan dan kedamaian hati..

Doa kite Semuge bencana banjir tidak berlaku di Pahang..namun persediaan awal kene jugek.

LINK INFO ARAS SUNGAI2 DI NEGERI PAHANG.Klik dibawah atau bookmarkan link tersebut.




 

2 ulasan:

el berkata...

sian awok ngan lain2 tu
hope kalo kali ni banjer..pihak yg terlibat amek pantas tindakan
dan kita ni kenalah ready awal2...

awok x menoreh..awok buat ape?

Mazru Majid berkata...

ye la EL...koi harap sgt2 andai berlaku pehak berwajib tu jgn ambik rengan la mende gini..

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini