LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

26 Julai 2010

Gelaran dalam Susur Galor Melayu

Salam..

Terjumpe gambo ni di Facebook,koi rase  tak ramai antara kite yg boleh hafal termasuklah diri koi sendiri.Bagus jugek kalo ilmu begini kite kongsikan utk generasi sekarang dan akan datang.

KLIK GAMBO UTK LEBIH JELAS


Yang koi hafal pun dari anak,cucu,cuet,gamit...selebihnye mmg koi tak tahu,tapi selepas nengok hasil penyelidikan A.Hamid Othman (seperti yg tertera dalam gaMBO) yg mane telah mendapat sumber daripada Allahyarham Hj. Abu Hanifah Hj Ismail  yang asalnye dari Temerloh.Siapekah mereka?...Koi cube jugek google nama2 ini tapi takde result.Wallahualam...semuge kite tidak melupai jasa2 mereka ini.

Koi amat berterima kasih kepada mereka yg upload gambo ni di FB melalui group 'Temerloh United'. Semuge bende2 begini kite tak terlupe turunkan pd generasi akan datang,dengan cara ini  InsyaALlah Ilmu pengatahuan sebegini akan terus kekal.

Alhamdulillah,takat ni salasiah keluarge koi(pawang Ismail)  ade dlm rekod .
semua ni usaha orang lama yg mewariskan nama-nama mereka utk ke generasi kome..kalo deme tidok berbuat demikian koi percaye mmg koi tak tahu langsung ape ke nama orangnye.

**Paling tidok pun 7 generasi sebelum kite te kite tahu dan hafal nama mereka..

28 ulasan:

Ibnu Jamaluddin berkata...

Wah, baruku tahu rupanya...

pakcik kordi berkata...

wow!bru ni koi tau mazru!terima kaseh!

piewahid berkata...

t kasih weh. koipun baru tau.
bangsa2 yg hebat seperti bangsa arab dan cina sgt peka terhadap nasab masing2.

kita aje yg amik mudah (tmasuk koi)

p/s- koi copy gambo utk simpanan peribadi weh

zulkbo berkata...

salam..
agaknya koi ni
beramen sapa la gamoknya..
hu hu..terima kasih weh..

relevan berkata...

BERAMEN..dekat dekat BEROMEN dah te..

cemomoi berkata...

koi dengo yang atas ter sampai nyet, rupanya yet, koi ingat lepas nyet jadi monyet sebab ngikut teori darwin...

Nerzhul berkata...

koi hapal sekat dari moyet sampei ke ciut te je...baru tahu hok selebihnya ni...cayala aokme.

Webmaster@Echam berkata...

Baru koi tahu...

Mazru Majid berkata...

Ibnu Jamal..

Same la kite...:)

Mazru Majid berkata...

Pakcik..

Bukan aok sorang weeh..hehe

Mazru Majid berkata...

Abg Piewahid..

Betul2..diaorg kekalkan nama moyang2 mrk tu utk generasi akan dtg..

koi pun ambik mudoh gek..

ambiklah weh..mmg itula tujuannye berkongsi sama kite..

Mazru Majid berkata...

zulkbo,

Beramen si polan te..hehhe

Mazru Majid berkata...

relevan,

hehhe tu da lain weh.

Mazru Majid berkata...

cemomoi..

hahah rupenye darwin te niru kite?heheh

Mazru Majid berkata...

nerzhul..koi pun x tau jugek sblm ni,elok gek yak deme ni buat research pasai ni..

Mazru Majid berkata...

echam..

koi pun gitu jugek...huhu

akuanakpahang berkata...

atas pada moyet tu kawan tak bese dengor lagi..TQ berkongsi info.

Jejaka Desa berkata...

Walaupun koi ande nyimpan salasiloh.Koi tak tahu betul pangkat yang tinggi2 ter..

nidus2 berkata...

Kalu baka aku begini... che>>CHE WOO>>TOK NYEE>>...kena tanya Mok Woo dulu..setakat tu jer yang tahu.

Pacifist berkata...

salam sahabat.kwn pun baru tau ni.time kasih banyok.semarakkan erti kekeluargaan.....

UTUH WIJAYA berkata...

Kelebihan Allahyarham Hj Abu Hanifah dia dpt menghafal satu2, tanpa menunjukan catatan lama atau sbgainya. Setelah sy mencatat, sy minta dia mengulangi, ternyata tidak tertinggal satu pun sebagaimana yang dituturkan pertama tadi. Ini membuktikan dia boleh menghafal yakni ingatannya cukup kuat.

LIPISLADY berkata...

Assalamualaikum, panjang bete yek..keh tau setakat moyang dan cicit aja...

Mazru Majid berkata...

jejaka..

koi pun ade salasiloh keluarge belah ayoh kome ni..

ye la weh..kalo tidok ander yg menerangkan mmg kite tak tahu sampai ke sudoh la jwbnye

Mazru Majid berkata...

bang Yassin.

haha,lepas ni boleh la kite buat kajian siapekah mrk yg ats2 te..

Mazru Majid berkata...

nidus2..

owh yeke?tu dari negeri Perak ke bro?

Mazru Majid berkata...

pacifist..

sama2 rodong..terima kasih sudi mengomen..

Mazru Majid berkata...

utuh wijaya,

memang hebat la allahyarham Hj Abu hanifah ni..alhamdulillah.

usaha2 abg akan di kenang..terima kasih sekali lg..

orang muo berkata...

salam tuan t/kasih info. biasanya kita cuma tahu setakat smpai onyang je..lepas tu..hmm

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini