LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

9 September 2011

Raya dulu puasa kemudiang??

Sementera kite masih di bulan syawal yg mulia ni marilah sesame menghayati sebuoh sajak dari geng uorang ulu(Pok Him) ..sajak nye nih dalam loghat trengganu yg amatlah pekat.Mule nye koi bercdg utk buat posting nih pada malam hari raye baru nih..memandangkn koi tak dapat menunaikan hajat te dek kerana sebok bakor lemang malam raye te.maka koi siapkanlah jugek...kate orang kampong te "Jangan ke tidok" hajat kena tunaikan....

Ralit jugek koi menghayati sajok Pok Him nih..ape kate aokme cube layan sajak yg bertajuk "Raya dulu dan Sekarang"..





Negeri Pahang jugek kaya dengan pelbagai loghat yg datangnye dari tiap mukim,daeroh malah kampung2 kecil..tiap2 tempat ade trademark dlm loghat masing2....memang unik..utk menguasai kesemua loghat Pahang jugek bukannye satu kerje yg mudoh....Mengkala kite pergi ke kuantan pulok,loghat pahang nye dah hampir nak jadi loghat Trengganu,dan itu yg membuatkan ianye amat spesel(Koi raselah....)

Bagi koi,biorlah dari mane datangnye sekalipun..yg penting mesej yg bergune te sampai kpd puak sasaran...Pok Him dan rodong2nye d Kuale Berang pasti berbangga dgn hasil kerje mrk utk memertabatkan loghat Ulu sudoh mule menampakkan hasil....

wallahua'lam


Sajak dibaca dan ditulis oleh Ibrahim Mohd Taib dari  Ajil,Hulu Trengganu..

**Utk info mengenai Pak Ibrahim sila ke link : http://www.visit-terengganu.net/sajak-orang-ulu/

 ramai lagi geng seni ni yg koi respek...antaranye brade Kelompen  di http://kelompen377.blogspot.com/









http://kelompen377.blogspot.com/


5 ulasan:

i am S!L4H.. berkata...

pkcik mazru, sy loghat2 phg ni lg la x tau mane. lahir phg dah. haha

sy dok sempadan negeri sembilan dah, jempol. tu yg x tau kot. bole dimaafkan x sbg anak phg? hahaha

zulkbo berkata...

salam..
betul dah tu..raya dulu
lepas puasa 6 la kan..?

Mazru Majid berkata...

@i am S!L4H..

boleh ajerr...ramai ler anak pahang yg tak reti cakap pahang cik silah oi

Mazru Majid berkata...

@zulkbo

abg zul,

haha betul..boleh jugek gitu.. :)

i am S!L4H.. berkata...

ngeeeee.
tp sy suke dgr org phg ckp.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini