LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

14 September 2010

Ujian kepantasan untuk semua Bot ben!

Salam weh...beraye lagi ke te?Mesti la tu....

Berapa agoknye kelajuan internet dari servis provider masing-masing?berbaloi ke kite duk bayor tapi kelajuannye cam hampeh?Kalo la boleh kite buat perbandingan kelajuan internet kite ni,dengan orang di Cyberjaya kan best..

Tapi kalo aokme nak mencube moh la kite ke Speedtest... di sini kite boleh la buat sedikit pemerhatian mengenai kelajuan internet dari provider,kalo ade peningkatan alhamdulillah lah,tapi kalo dah setahun gaye itu lah jugek mungkin boleh pikir nak tuko provider lain pulok....kita jugek ade hak,walaupun dalam penggunaan internet sekalipun,ke gone?

Ni Ranking kelajuan muat turun 10 negeri di Malaysia...kalo ikutkan dek INFO dari website ni,negeri Pahang no 9..

Ni pulok ranking kelajuan muat turun dari seluruh dunia,Malaysia jatuh ke tempat ke 102!Manakala negara yg paling laju sekali ialah Korea Selatan dgn kelajuan 33.99Mbps! bapok lajunye te...


Kalo ikut pade jadual te pulok,Kelajuan muat turun Average di Malaysia adalah sekitor 2.42Mbps manakala Thailand  4.65Mbps,VIETNAM 5.17Mbps,Indonesia 1.14Mbps,Filipina-3.58Mbps,Singapura 6.89Mbps dan India-1.38Mbps..hasil ujian ni dibuat sebulan sekali dari jutaan pengguna yg menggunakan website ini.

Cuba aokme bandingkan Malaysia dgn negara jiran tu..
 Kalo Singapore dan thailand tu masuk akal juge laju gitu,tapi vietnam boleh paling laju sekali te..malu la Malaysia gini..buat la sesuatu,kalo nak bagi laju pun,jgn la mahal2 sgt servisnye...hehhee tak daye pulok nak kena bayor servis internet ikut kelajuan pulok.

Koi tak berapa kisoh sangat negara kite nak jatuh tempat ke berapa sekalipun....
tapi koi ambik kisoh akan kelajuan BB yg koi langgan ni,nak tau jugek sama ade sesuai dok dgn bayaran bulanan yg koi bayor te,bukan la nak berkira sangat,cuma mengkala tak sesuai koi nak kurangkan bayorannye jadi separuh..baru adil ye dok? :)

Dengan speedtest ni jugek kite boleh simpan rekod kelajuan internet kite dari awal tahun sampai lah ke hujung tahun semuanye siap di rekodkan,kite cume perlu save kan shj,dari statistiknye tu, aokme boleh buat kira-kira nak bertukor ke servis provider yg lain atau nak teruskan penggunaan yg sedia ade..

Apepun ni sekador pendapat koi semata-mata,aokme lebih bijok dlm menilaikan sendiri.. :)

Kalo aokme berminat nak mengetest kelajuan internet boleh la aokme ke website SPEEDTEST ni..jangan lupe buat PINGTEST tu sekali yak.- 

PILIH DUA JENIS UJIAN DI BAWOH INI

1-SPEEDTEST-
UNTUK MENGUJI KELAJUAN BROADBAND AOKME DALAM DOWNLOAD DAN UPLOAD


2-PINGTEST
UNTUK MENGUJI KUALITI BROADBAND AOKME DI DALAM VIDEO STREAMING,GAMING,PENGGUNAAN SUARA DLL..

*esok koi kena bayo bil BB la nampoknye,sebab dari bulan Feb ke bulan Sept menunjukkan ander peningkatan..

17 ulasan:

akuanakpahang berkata...

Terima kasih kongsi info ini..kawan test dah bokben kawan bapok la selornya huhuhu...

a kl citizen berkata...

menarik...

malaysia ni lambat segalanya ya....

Mazru Majid berkata...

@akuanakpahang
huhu mungkin aok kena mikir utk tuko provider lain la weh..hehe

Mazru Majid berkata...

@a kl citizen

tu la..dgn Vietnam pun boleh kalah tu..is is is...gayenye te paling hebat sekali tp?alamak,....

LIPISLADY berkata...

Sallam,

Keh punya bapok slor, macam siput...
huhuhu...mengurangkan minat untok berbelog aja..

LIPISLADY berkata...

Selamat Ari raye, en Mazru...

Mazru Majid berkata...

@LIPISLADY

ye la weh..koi rase kerajaan tak payoh la berangan nak ade 4G di Malaysia ni..sedgkan 3g nye liputan te pun belum sempurna lagi..

selamat hari raue weh

endiem berkata...

puas tunggu., slor sangat

Cikgu Jang .. berkata...

kekadang moh laju, kekadang selow nok mampus...

Mazru Majid berkata...

@endiem
sila ambik lagi sekali test te

Mazru Majid berkata...

@Cikgu Jang ..
ye la weh..tak daye betui kalo dia kena buat selor nak mampuih te kang!

Afzainizam berkata...

*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
----==--SalamAidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
Budak-budak main mercun,
Jangan sampai terbakar tangan,
Di Aidilfitri kita berhimpun,
Hulurkan tangan meminta ampun.

Anak zirafah dimakan buaya,
Buaya Tain makan kelapa,
Bila makan juadah raya,
Yang miskin jangan dilupa.

Sudah tiba Hari Raya,
Setelah kita sebulan berpuasa,
Hari Raya di sambut gembira,
Jangan pula ada yang berduka.

Pagi raya semua gembira,
Berjalan bersama rakan dan taulan,
Ketika enak menjamu selera,
Orang yang tiada jangan dilupakan.
*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat

eeeemmm tak leh nak cakap ape.... janji diorang tu diorang terpantas namun indah khabar dari rupa..... tu yang aku lebih suka dok cyber cafe aje lagi bagus lain pun ok

beLalanG berkata...

salam aidilfitri mazru....
nk wet rayer :P

:: hayati :: berkata...

smlt ari ry wt aok sekuarge...sori lmbt ucap..hehe

maaf segala salah n silap koi yer aok

Jejaka Desa berkata...

Koi laju slow jarang mikir.Tapi kala signal tak ande.Omboihhh.....

afiff berkata...

Mak aii..laju nyaa.

kena pindah korea cengginie.

CekWa berkata...

cekwa baru arini leh comment kat blog aok mazru..selor ngat kat sini.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini