LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

26 Ogos 2010

Tips balik Kampong.Pt 3 Finale

Salam rodong...

Alhamdulillah raya dah dekat,maka persiapan utk balik ke kampong sedang giat di lakukan.Mana yg balik ke kampong menaiki bas,keretapi,kapal terbang,kapal,feri te koi doakan perjalanan aokme selamat hendoknye.Koi terkecuali sebab memang dah sedia di kampong.

Bagi rodong yg balik kampong menaiki kereta sendiri te elok lah aokme amalkan beberapa tips yg koi da kumpulkan untuk aokme ni...

8 rahsia menjimatkan petrol.--(Skrg da tak rahsia lg)

  1. Memandulah dgn kelajuan yg sesuai,kajian menunjukkan memandu dgn kelajuan 80KM sejam akan menjmatkan minyok daripada 100KM sejam..-basic la te.
  2. Pastikan juge tekanan angin tayor kereta aokme te seperti yg di sarankan sebelum nak mulekan perjalanan dan selalulah servis penapis angin/air filter.Penapis yg kotor akan menyumbatkan laluan angin dan ini tidak menjimatkan minyok.
  3. Selepas siap mengisi minyok,jangan terus cabut nozzle dari lubang tangki tu,aokme hanye perlu terbalikkan nozzle te ke atas,maknenye aroh tekan te lepas ke atas dan pamkan lg sekali,katanye akan mengeluarkan sisa minyak yg terperangkap dlm paip @ hose te.
  4. Sila pulas penutup tangki minyok te seketat yg boleh,sebenornye cara ini boleh mengelakkan minyok dari berlaku proses penyejatan dan kalo boleh parking kereta aokme tu di tempat yg teduh..ini juge boleh mengelakkan petrol aokme te dari berlaku proses penyejatan @ evaporation.petrol yg menjdi gas.
  5. Bila aokme memandu di hiway yg rata,cuba aokme gunakan cruise kontrol(tak semua kereta ander ni).Sila check manual book kereta aokme pasai penggunaan cruise control ni.Penggunaan yg betul akan menjimatkan minyok.
  6. Kalo aokme nak tuko tayo,pastikan menukor tayor jenis RADIAL,tayor jenis ni boleh menjimatkan minyok sebanyok 2-3 %
  7. Bile memandu di hiway,kekalkan memandu dalam satu lorong@lane shj,ini boleh menjimatkan minyok.Jangan asyik nak memotong kereta, kerana ianye tidak menjimatkan minyok dan bahye pun ye jugek.
  8. Tips terakhir...OFF kan semua suis elektronik dan aircond sebelum mematikan enjin,ini bertujuan untuk tidok membebankan enjin utk dihidupkan kembali nanti dan secara tak langsung akan mejimatkan minyok.
 Terbalikkan nozzle dan pam kan minyok lagi sekali,ini akan mengeluorkan saki baki minyok dalam paip te.-koi da cuba,tapi cam xde pape pun,cara yg terbaik aokme tegangkan hose minyak te.


Ni lagi tips utk menjimatkan petrol yg pernoh koi postkan di blog ni - SINI-

*sumber

19 ulasan:

Jejaka Desa berkata...

Satu care yang sokmo koi ameykan ialah jangan tekan minyok mase nurun bukit.Jangan sibuk nok ke laju.Bior lambat asey selamat...

endiem berkata...

JD.. tekan minyak masa menurun bukit serupa macam india kayuh basiko nurun bukit jugak.

relevan berkata...

Guna minyak bio sawit..

cemomoi berkata...

nok jimat lagi simpan je keta ter

Nerzhul berkata...

kalo kereta turbo memang payoh jugek nak jimat minyok ni. hihihi

Aby berkata...

boleh lah ni tok yang nak balek kampong
kalau saye sih memang dah di kampong...
hehe

Afzainizam berkata...

.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•.
----==--Kami Mengucapkan---==----
Selamat Hari Kemerdekaan ke 53
'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•'
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com


eeemmm banyak tip bro bagi ni yeeee... kangkadang diorang ni buat tak kesah pun... namun minyak dah mahal sekarang ni .... isi RM 10.00 pun meter tak naik pun sekarang ni... sikit sangat lah...

bagus sekali entry ni

Aby berkata...

selamat sore menjelang berbuka puasa ni kawan
dah tak sabar rasenye...
hehe

afzainizam berkata...

.•'´(_¸.•'´*♥♥*`'•.¸_)`'•.
----==--Kami Mengucapkan---==----
Selamat Hari Kemerdekaan ke 53
'•.¸(¯`'•.¸*♥♥*¸.•'´¯)¸.•'
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com

ummmmm yup nak balik kampung raya ni cuti 3 hari aje pastu naik balik.... nak gi servis kereta lah nanti

Mazru Majid berkata...

@Jejaka Desa

koi setuju aok..mmg menjimat kan tu,nak pulok bukit dekat area genting sempah te

Mazru Majid berkata...

@endiem

hahaha...

Mazru Majid berkata...

@relevan
koi dgr mmg menjimatkan minyok jugek te

Mazru Majid berkata...

cemomoi...

terbaik..simpan je terus lg senang!ekekeke

Mazru Majid berkata...

@Nerzhul
jgn beli kereta turbo weh..

Mazru Majid berkata...

@Afzainizam
terima kasih weh,mmg minyak mahal tul skrg kan,rm10 te naik ckit je..ekeke

Mazru Majid berkata...

@Aby

selamat juga utk sobat di sana..

Mazru Majid berkata...

@afzainizam

elok la servis kereta tu,mane yg nak servis bole la turun ke bengkel kereta ko afzainizam..

Pacifist berkata...

salam en mazru.
membara semangat kwn nok balik kg.tp apakan daya cuti entahkan dpt @ tidak......

Webmaster@Echam berkata...

Nanti kawan follow teknik2 aok ni.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini