LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

24 Februari 2010

Sila matikan talipon bimbit anda.

Kisoh ni berlaku dah agok lama,dan koi percaya mungkin ade di antara pembaca pernah mengalami pengalaman sebegini.

Elok masa tahiyyat akhir,tibe-tibe kedengaran lagu Fabolus cat.."papa jgn papa jahat,mama tahu papa ligat" berkumandang memecah kesunyian dalam Masjid masa tu,koi yg duk dekat dari sumber bunyi tu mmg perasan sgt le kat sedara disebelah koi te,rupenye dia terlupe mematikan henponnye ketika solat Jumaat..kalo mende ni berlaku kat diri kite sendiri ape tindakan kite?hmmm...

sila klik gambo utk lebih jelas.

Ini dia cara mematikan henpon ketika sedang bersolat..bukannye main raban je..

1.Gunakan satu tangan utk mendapatkan talipon bimbit yg sedang berbunyi.
2.Tekan butang utk mematikannye.
3.Teruskan solat samaada sendirian atau berjemaah.
4.Kalau berbunyi lagi ulang cara di atas.

Sekadar berkongsi..adalah lebih selamat kalo kite tak payah bawok henpon te dlm Masjid atau semasa solat..tapi tulah ander mase te kite ni terlupe..

17 ulasan:

9W2OCC SHAM berkata...

terima kasih atas info yg berguna ni,,,
kekadand terjadi gak,,,
buat selamba jer,,,
bkn kat masjid ler,,,
kat surau jer,,,

endiem berkata...

terima kasih, baguslah panduan itu, .. dalam buku apa te?

pakcik kordi berkata...

ki ade blei buku ni dulu..nth mana dah koi ltk..klu kita buat mst org kata solat kita tk sah..tp sbnrnya sah...wallahualam...

::9W2PHY:: \(^_')/ berkata...

tp kan, kalo x silap buku tu pernah di timbulkan isunya dah di haramkan penerbitannya..tp lupe dah bc kat mane...

cemomoi berkata...

info berguna... yang tak gunanya koi pnoh gak skali ter, raban juga matikan menda aloh tu dalam poket sibaik emboh dia mati dengan tekan mana-mana punat.. sungguh mengganggu keheningan masjid

tang buku tu, rasanya buku yang seumpama itu kena black list

zulkbo berkata...

salam..good info Mazru..baik dunia akhirat..he he..tima kasih

Cikgu Jang .. berkata...

tapi...Alhamdulillah...setakat ni, kalau masuk masjid je, koi memang silent kan telefon tu....memang jarang sgt lupanya...

piewahid berkata...

koi mmg tensen kala org xmboh silent hpon kat surau/masjid/ meeting dsu nya. kala skali ye la xsgaje. kala skejap bdering, kejap bdering... adoi!

Pacifist berkata...

seingat kwn.buku tu penoh menimbul polemik kat malaysia ni.tp sampai skrang x tau kisohnye,boleh ke dok kite ikut panduan tu.tp bg kwn agama x menyusohkan,mesti ada jawapan pd setiap masaloh,terutama dlm beribadat

relevan berkata...

Bila dngar saja bunyi hp time sembahyang tentu jadi tak khusyuk..nak pula jika ringtone berlagu dangdut..kot ada lah mana mana kutu yang berdangdut tengah sembahyang..baru dia rabaN..

:: hayati :: berkata...

buku ape te aok?
3org rodong kome kt tang buku te...
tp gerakan dlm solat xlebih dr 3x kira ok la kn......hehe

touyakaruma berkata...

Ohhhh boleh juga erk ... harap-harap Touya tak lupa nak silent

Afzainizam berkata...

Muhammad
Muhammad
Muhammad Musthofa

Ibunya bernama Aminah
Ayahnya bernama Abdullah
Dilahirkan di Mekkah Mukaromah
Ibu susunya Halimatus Sa`diah

Ayahnya meninggal dunia
Ketika Nabi di dalam kandungan
Alangkah sedih pilunya
Ibunya menjaga bayinya

Semasa di dalam perjalanan
Pulang dari makam suaminya
Aminah jatuh sakit di 'Abwa
Kembali ke alam baka

Tinggallah Nabi seorang diri
Hilang insan yang dikasihi
Tinggallah Nabi seorang dari
Mengajarnya hidup berdikari

Anak yatim anak yang mulia
Dilindungi Allah setiap masa

Terpadam api biara majusi
Runtuhlah istana Kisra Parsi
Mekkah diterangi cahya putih
Tanda lahir Nabi anak yatim

Shalallahu 'alaa Muhammad
Shalallahu 'alaaihi wassalam

Hidupnya yatim, yatim piatu
Tiada ayah tiada ibu
Hidupnya yatim, yatim piatu
Namun dialah manusia agung

Salam Maulidul Rasul dari Kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com

eeemmmmm bagus sekali entry ni kalau ko tak sebut tak tau plak.... nampaknya ramai yang tak tau..... bagus ko sebar-sebarkan pada makmum yang lain....

afzainizam berkata...

Salam Maulidur Rasul dari kami:
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Ziarah kami ke blog entry anda tanpa di undang...
Moga dengan cara ini kami dapat mengiratkan silaturahim kita bernama insan...

Salallahu ala Muhammad
Salallahu alaihi wassalam

Selawat ke atas-Mu Nabi
Sejahtera ke atas-Mu Rasul

Akhlak yang terpuji
Kau contoh yang tertinggi
al Quran dan Hadith
Itu peninggalan mu
Rasulullah..
Kami menyintai mu

Sungguh mulianya pekertimu
Sinar bercahaya di wajahmu
Kaulah Nabi kekasih Allah
Kau jadi insan pilihan

Demi umat rela berkorban
Jiwa dan raga kau taruhkan
Demi Tuhan kau tempuhi
Dugaan dan cabaran

Ya Rasulullah
Tika mula kau menerima wahyu
Hatimu resah tiada menentu
Khadijah mengukir kata-kata
Bahwa kau Rasul buat seluruh umat
(Bahwa kau Nabi buat seluruh umat)

Bila kau hampir memejamkan mata
Lidahmu basah menyebut ummati
Kasih sayangmu tak bisa digambar
Hanya selawat pengikat kasih

iqbal9w2mrq berkata...

bgos btol info.. bnde nie mmg penah jd kat kita...

al-mankaraqi berkata...

i like.....koi wallet pon boleh luper bawok....inikan pulok tipon......jadi setakat nih koi selamatlar dari masaeloh gini.

cumer koi tok kenan kalar di kubur tipon sibok amat berbunyi, tok kener lalu dgn suasaner kiter nok menghayati alam kubur ter.....

Miecyber @ Sudu berkata...

Saya tak risau pasal masalah henpon bunyi dalam masjid sebab saya setting henpon saya vibrate 24 jammm...

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini