LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

15 Disember 2009

Tatapan bersama.

Biase kalo ade makanan kat umoh yg tak habis,bakinye koi akan passing kat binatang peliharaan ataupun ayam kampung yg banyak melata dikawasan rumoh ni.Yelah tersa sayang la jugek kalo kite buang dalam tong sampah,kalo dulu emak koi cakap nasik yg dibazirkan akan menangis..masa kecik statement macam ni memang koi percaye,kesian punye pasal koi akan melahap nasi tu sampai habis dari dibuang dan biarkan dia menangis...



 ...tapi tu cerite kat Kerayong,ape la sangat nak bandingkan dengan gambar atas ni..

 
 Yg makannye pun xde la ramai sgt pun,tapi memang mewah giler..yg koi tertanye boleh habis ke?

 
hmm dah agok dah..memang tak boleh habis lah..tengok kemana dibuangnye..kalo kite ni mau hantor ke reban ayam,mau seminggu ayam tu kenyang..





pembaziran...kan baik kalo disedekahkan je kat org susah..macam gambo bawah tu...



 Cube kite tengok anak ni,kesian kan?nak dapatkan makanan pun susah..

 
..tempat org ade yg mati kerana lapar,ade gak yg mati kerana banyak makan...

Renungkanlah sejenak..
***
Terima kasih kepada yg forward email ni kat koi...

19 ulasan:

YASSIN SULAIMAN berkata...

Sifat manusia ini antara lain payah sedor payah insaf.

Fadh berkata...

manusia nie selalu kufur nikmat Allah...

Webmaster@Echam berkata...

Kufur nikmattttt!!!!!!

Sharinginfoz berkata...

makan jangan membazir

endiem berkata...

makan sebelum kenyang.

relevan berkata...

Makanan mewah melantak le deme`..makanan kurang mewah jangan memberontak..

Makan hingga kenyang jangan makan sampai kenyang..

9m2rie berkata...

salam bab ni memang koi pun pantang. hehehe bukan pantang apa. pantang jumpa makan. tapi x la smpi pecah perut. membazir itu kawan syaitan. Elok di sedekahkan pada yang perlu dan memerlukan.

pakcik kordi berkata...

hamboih!roti mde beso gitu waks?

bapok beso nye..tk bek mmbazir....

9W2OCC SHAM berkata...

mazru,,, teman pun cam rodong atas pakcik kordi tu,,, betul ker bahasa teman ni,,, PANTANG JUMPA,,, he,,,he,,,he,,,

Maza berkata...

Ini la dianya manusia. Beloh-beloh Arab ni slalu macam ni. Dubai tu, mewoh gile. Pastu saudara sesama Islam taknak bantu.

Cikgu Jang .. berkata...

sian nengok gmbnr kt bawah tu...

LIPISLADY berkata...

Assalamualaikum, ada orang buang nasik, ada orang kutip remoh..kesian bete...patut yang rezekinye belebih tu bantulah yang tak ada..ni tidok..nye buang besepoh aja..

Hashim Zabidi berkata...

Dua sifat yg berlawanan - senang dan susah.
Kalau semua senang takde yg susah atau semua susah takde senang, tentulah tak seimbang, tak adil.
Maha suci Tuhan jika dibanding-bandingkan...

azlin ilman berkata...

aku takleh tgk makanan yg xabeh.
syg wehh.
mana taw rezeki kite berada didalam suapan yg trakher 2.
huhu~

Mazru Majid berkata...

yassin,
ha ah..nama pun manusia

Mazru Majid berkata...

fadh..echam.
tu laa rodong,semuge kite tidak tergolong dalam golongan begitu..

sharinginfoz,
betul tu..

endiem,
pening pulok koi mikirkan ayat aok te

relevan,
ha ah..makan utk hidup

rie,
hehehe..ala kadar je,ade lebih kite sedekahkan.

pakcik kordi,
roti mendenye weh.! tu nasi beriani agak koi..

sham,
hehehhe..takpe janji kite tak bazirka dan buang belen nye tu..hang mmg pulun kasik licin..tu aku tauuu....kekekkekke

maza,
sedih gak..bile dah kaya raya langsung lupe dari mana dtgnye rezeki tu..

cikgu..
mmg kesian sgt weh..

lipis lady,
wsalam..betui amat te..keh sokong aok weh..dari dibuang baik la kite bg ke binatang ke..

pakngah..
subhanallah..tiap kejadian pasti ade hikmahnye.

azlin..
betui..koi setuju kata aok tu azlin..bersyukur dan hargai lah ape yg kite dapat

:: hayati :: berkata...

mane tau agakny tuan rumah arab tu nk wt kenduri 1 arab ...tetiba yg lain sumer xdpt dtg.....huhuhu

tp kalu buang cmtu jer memg xbole terima la...sian nasi tuh...

el berkata...

xbleh tgk la pic2 yg anak2 kelaparan tu..sure tersentuh hati..smlm tgk dlm berita..dairy farm buang 17K liter susu lembuh fresh tau..sesaje jer buang..sbbnye xde org nak beli...
bila tgk depa buang susu fresh tu teringat kat budak2 yg dlm gmbor tu..huhuhuhu..apalah salahnye kalo depa tu bg kat anak2 yatim ke..or g lah buat cheeze ke ye idak...bengong

Mazru Majid berkata...

hayati..
ye tak ye gak eh..mana tau..tp buang bunag je..

el
ye la el..semua pembaziran tu,rasenye sebelum ni deme tu dah buang dah susu..ngape beriye benor nak tunjuk dalam tv..nunjukkan diaorg tu kaya raye kot..

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini