LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

13 September 2009

Mat kilau Pahlawan Pahang.


Salamzz...didalam kite mencari malam seribu bulan diakhir ramadhan ini ade baikknye juge jika kite sesama menghayati sebuah novel mengenai perjuangan pahlawan mat kilau,sebuah karya Abdul Latip Talib,mengisahkan hidup Mat Kilau dari semenjak dia dilahirkan,sebuah kisah yg amat menarik utk kite hayati didalam mencari erti sebuah perjuangan..jarang kita jumpe sejarah pahlawan Pahang ditulis dan di olah begitu baik seperti ini.

Walaupun koi belum lagi habis membaca novel ini,koi dah dapat membayangkan susah payah pahlawan pahang di zaman penjajahan inggeris menyabung nyawa demi tanah tumpah darah nenek moyang kite,Kisah ini menceritakan peribadi Mat Kilau dan lima Sahabatnye,ayahnye Imam Rasu atau Tok Gajah,pahlawan Pahang yg lain seperti Dato Bahaman,Tok Kali Sega,Mat Lela dan ramai lagi,juge ade menceritakan bagaimana Inggeris boleh menjajah Pahang,kisah yg menginsafkan koi sebagai anak Pahang jati..so ape lagi?

Kepada semua warga Pahang khususnye sile dapatkan buku ini utk dihayati bersama..boleh gek nak dapatkan secara online di link bawah ni..

rege cume RM 17.85 sen...padan ngan rokok dunhill dua kotok je..belilah boleh buat bahan cerite utk anak cucu.

http://www.bookcafe.com.my/en/novel-dan-sastera/mat-kilau.html

12 ulasan:

Fadh berkata...

kan bagus kalau kita dapat tulis riwayat moyang pawang ismail kita...klau xdpt dibuku dan dijual pun cukup takat dalam blog...bila laa projek kite tue nk siap weh!

Hashim Zabidi berkata...

Tok Keli bukan Tok Kali.
Tok Keli bin Tok Muhammad bin Tok Da bin Tok Aya bin Tok Koris.

Saya akan dapatkan buku itu. T,kasih atas informasi.

Webmaster@Echam berkata...

Salam rodong...
Koi akan cari buku ni...

mazru(9m2mzr) berkata...

fadh..insyaAllah lepas raye ni kite tekan kaw-kaw bagi siap betui..tp kite still kena g ke jelebu dulu jejak kasih ngan puak kerabok pawang mahmud..

hashim zabidi...ok terima kasih atas info tu,selama ni mmg koi ingat tok kali sega rupenye Tok Keli bin Tok Muhammad bin Tok Da bin Tok Aya bin Tok Koris..alhamdulillah ade yg tau rupenye,bg la tunjuk ajar kat kome org mude ni weh..dia ni mmg duk kat area SEGA ke dulu?

webmaster...alhamdulillah bagus la tu..

endiem berkata...

dah ada jual?

mazru(9m2mzr) berkata...

ade dah endiem..bole la g cari..sedih ooo citer dia

al-mankaraqi berkata...

terima kasih atas info ni.

mazru, kalar awok selitkan seminggu sari dalam blog awok ni untuk menguas buku ter kan ke best.

Takyoh panjang-panjang, dan 5 minit membaca sudoh lar.''

moga projek aok dengan cuyat ter berjaya lar sampai siap.

Jangan bedal beria sangat Mat Nizam ter. Abih disekatnya ID koi. hari ni siap kena pengguna berdaftar pulak masuk laman kerayong blogspot.

relevan berkata...

Murah rege buku kisoh pahlawan Mat Kilau..kala tak mboh membelinye sajalah..tak guna jadi waris Pahang..he he..

mazru(9m2mzr) berkata...

usop..terima kasih,gitu lah cadang nye,tp koi ni x berapa reti nak mengulas takut lain jadinye..hehehe

projek koi dgn cuyat te mmg akan kome buat sampai siap..sabo menanti.

aok kena pengguna berdaftar,koi terus x di invitenye,sedangkan koi duduk dikerayong.Apelah sgt komen koi pasai entry dia tu...xkan camtu pun nak merajuk..EMO!


relevan..ye betui,dgn rege te banyak boleh dapat ilmu,dalam maksud aok te yak..he he he

Himpunan Blog Pahang berkata...

Salam,

Kawan nak minta kebenaran salin cerita awok nih. Nak sebar pada semua waris Pahang. Rugi kalau orang Pahang sendiri tak beli buku nih.

mazru(9m2mzr) berkata...

himpunan blog pahang..

wsalam,silakan lah weh,mmg itu la niatnye,alhamdulillah jike ade rodong yg sehati sejiwa menyelami perit erti perjuangan pahlawan2 kite..silakan dgn besar hatinye..

Indera Segara berkata...

salam..buku yg sgt menarik..walaupun koi blm lgi mendapatkan dan membaca buku ni, tapi koi tau kisah sedih perjuangan mat kilau ni..cekal orgnya..namun hakikatnya ni la nasib pejuang melayu..pusara allahyarham dibiarkan semak je..perjuangannya tidak diiktiraf..sesetengah pihak ade yg mengcop beliau sebagai penderhaka dan pemberontak..moga roh allahyarham dicucuri rahmat dan kita anak muda generasi sekarang akan berubah dan menghargai jasa beliau..wassalam.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini