LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

5 November 2009

Hati-hati membeli taugeh!

Koi ade terima satu Message dari satu kawan dari Facebook,bila membacanye koi jd terkejut jugek..kebenaran berita yg disampaikan ni belum lah dapat disahihkan lagi..sila baca dibawah.

AWAS TAUGEH!

Mesti ramai yang suka makan taugeh, nak pulak campur dalam char kuey
teow? hmm rangup. Tapi mesti ingat, nak beli taugeh kena buat
eksperimen dulu.

Kalau boleh jangan beli taugeh yang warnanya putih berseri tu. Beli
sedikit sahaja dulu, dan jangan makan lagi. Sebaliknya simpan dulu
untuk 3 hari. Kemudian cuba hidu bau taugeh tu lepas 3 hari.

Keputusan yang mungkin didapati: Lepas 3 hari bau taugeh itu hancing
semacam, bermakna taugeh itu disiram dengan urine (air kencing),
dengan tujuan untuk menjadikan warnanya putih berseri.

Oleh itu, belilah produk keluaran bumiputera. Kalau nak cari keluaran
bumiputera, senang jer. Cari yang warna dia macam kekuningan dan cepat
layu serta kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine sebagai
baja..

Info ini didapati dari pegawai pejabat aku yang pernah buat lawatan ke
pusat-pusat penanaman taugeh di beberapa negeri tertentu yang
diusahakan oleh cha ya nun alif, siap ada bilik khas simpan urine
sebagai bekalan untuk disiram pada pokok-pokok taugeh tersebut.

Kenapa taugeh jadi mangsa? Sebabnya taugeh ini sejenis pokok yang
menyimpan air siraman bulat-bulat terus dalam batangnya, tidak seperti
sayuran lain iaitu sayuran-sayuran berdaun hijau yang mengalami proses
fotosintesis semasa proses penyerapa baja. Dengan erti kata lain, air
siraman masuk ke dalam tanah dahulu sebelum diserap oleh akar dan
selepas itu barulah proses fotosintesis berjalan untuk penyerapan
zat-zat dari baja.

Tak macam taugeh dia serap terus ape yang kita siram sebab pertumbuhan
tumbesaran bukan secara fotosintesis.. tu sebabnya kalau simpan dlm
masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham?

So bagitaulah kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal
taugeh-taugeh hancing dengan taugeh-taugeh bumiputera.* 


kata koi:boleh la buat eksprimen dgn membeli taugeh yg putih dan peram tiga hari..nak hidu tu yg berat ckit..

10 ulasan:

hai berkata...

kalo x nak was2 kena buat togeh sendiri le..

mazru(9m2mzr) berkata...

kak hai,
gitulah gayenye weh..tp bole test dulu..peram 3 ari

UNIVERSITI MENGKARAK berkata...

terima kasih...pandir sungguh

abu muaz berkata...

salam tuan.

LIPISLADY berkata...

Sallam, keh setuju dengan hai, bukan susoh sangat buat toge kala setakat nok sekali makan teh...

Fadh berkata...

dunia skrg kite kena hati2...

to kak hai dan lipislady,

buat dalam facebook(farmville)...gone citer plak?

relevan berkata...

Bukan toge je..sawi kubis pun ada bau ala2 mcm ni..jadi belilah cendawan tiram yang tak payah disiram..

Cikgu Jang .. berkata...

bagus imfo awok ni, eloknya masa beli tu, cium dulu kot2 bau hancing...

mazru(9m2mzr) berkata...

univesiti mengkarak,
mmg pandir betui deme ni..

abu muaz,
salam tuan abu muaz...suke baca blog anda

lipislady,
mm dia sedap yg beli jugek weh..

fadh.
hehe,tak tau la taugeh kedai a' ing te ade hancing ke tak nye.

relevan,
cendawan tiram?bukannye yg org buat goreng te?

cikgu,
pelik pulok tokei sayor te nengok kite menghidu setiap taugeh di kedai nye

langkasuke berkata...

makan roti je la.. banyak benar syubhah eh..

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini