LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

29 September 2009

AIR BATU DARI LANGIT




Jam 2.15pm,Hari yg cerah tiba-tiba beransur-ansur bertukor mendung.Angin yg sebelumnye tenang mule bertiup kencang,koi yg sedang meluruskan badan berase tak sedap hati dgn keaadan cuaca yg beruboh mendadak.

Koi menjengok keluor utk melihat dgn lebih dekat lagi,tiba-tiba hujan turun dgn lebatnye,disertai dgn angin kencang,pokok nyiur depan rumoh koi meliuk lentuk bersama pelepah-pelepahnye yg kering berterbangan dan jatuh atas halaman rumoh koi.Daun berterbangan,dahan-dahan yg mati jatuh terhempas,keadaan agok mencemaskan koi.

Memandangkan dari malam tadi lagi kome dah terputus bekalan air koi mencadangkan untuk menadah sedikit air hujan yg tengoh mencuroh-curoh dgn lebatnye.Sedang koi mencari baldi tetibe koi terpandang bende putih yg melantun-lantun jatuh atas simen depan rumoh,huhuu hujan batu! kate koi sambil mengutip air batu dari langit yg semakin galok gugur bersama hujan yg mencuroh.

Anok koi pelik,amende te ayoh katanye..koi kabo ni la air batu dari langit,aok selawat tiga kali dan makan.Mungkin kali pertama dia melihat kejadian hujan air batu dalam hidupnye.


Hari tu jugek mencatatkan satu sejaroh peribadi...koi mandi hujan bersama dengan anok koi.

13 ulasan:

al-mankaraqi berkata...

subhanallah..................

9W2OCC SHAM berkata...

lama dah tak jumpa hujan batu... masa kecik2 dulu aruah bonda ada bg tau klau jumpa air batu amik selawat 3 x pas2 telan... buat penerang hati ke atau lain dah lupa... tlg ingat2kn

mazru(9m2mzr) berkata...

usop..subhanallah dan alhamdulillah...jarang2 jumpe ni.

sham..betui tu sham,org tue2 selalu dok pesan kalo jumpe ujan air batu kite selawat 3 x dan makan@telan..

ade cakap bole buat ubat..wallahua'lam

relevan berkata...

..Jarang2 berlaku ni endiem..berapa lama agaknye air batu te mencair?..

UNIVERSITI MENGKARAK berkata...

Bagus tu...jarang jumpa ..bila pulok kawan nak jumpa...

Tapi pokok serai kat rumah mertua kawan ada bunga.

Kata orang ada batu bawahnya kala pandai ambil..tak tahu lah...

Maha kuasa Allah.

endiem berkata...

kebesaran Allah..

langkasuke berkata...

lu mcm2 bende pelik lu jumpe.. kire ajaib jugak lu ni kan..

mazru(9m2mzr) berkata...

relevan...last sekali koi jumpe ngan ujan batu ni puluh taun yg lepas..

universiti mengkarak..alhamdulillah,mmg jarang sgt berlakunye mende gini..

koi dgr citer org pun gitu jugek,ander batu bawah serai yg berbunge..ntohlah.


endiem..ye,kuasa dia belaka,kite ni nyaksikan aje..


nasri..itu gua belum gua cerite pengalaman gua jumpe jin..mau terkejut lu membacaenye..hehehe

bikrayong berkata...

mazru , ujan batu pernah belaku kat keryong masa aok bebudok ari te.ketnya tak ingat dah tahun berapa. masa te kat rumoh yang aok duduk ni lah. Kejadian itu adalah kuasa ALLAH belaka. Kome kat rumoh masa tu tgh panik dgn firdaus, dengor bunyi keletuk keletak atas atap ,ingatkan atap dah tercabut.Subhanallah. Shukur kerana tiada perkara yg tidak baik berlaku.

Maza berkata...

Ujan batu. Ada arite masa kecik kat Kerayong. Pastu dah lama tak dapat.

Dalan gambo te nampak keta anda park terjojoi je tu, tak kemek ke kene batu?

Pos sebijik dua ke Pekan bleh? Hehehe...

mazru(9m2mzr) berkata...

hehe..mama,
koi tak ingat lah pulok time kecik2 arite..yg ingatnye kat umah manah arite pernoh kutip ujan batu..tp puluh tahun dah rasenye..alhamdulillah takde ape2 yek,antenna fida je yg patah.

maza..keter ok je,takde pulok kepek ke ape..kalo koi tau arite nak jugek koi kumpul bebanyok isi dalam freezer bole bg sedara mara..hehehe

Tanpa Nama berkata...

excellent points and the details are more precise than elsewhere, thanks.

- Norman

Mazru Majid berkata...

@Tanpa Nama
thanks :)

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini