LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

21 Ogos 2009

Ramadhan bakal menjelma..


Sedar tak sedar dah nak puase cam besa..alhamdulillah syukur bertemu jua koi dgn bulan yg paling mulia ni,tiba je bulan ramadhan koi akan terkenang kembali saat koi berniaga di pasar ramadhan tahun 2001 dulu,satu pengalaman yg tak mungkin koi akan lupekan.Macam macam org yg koi jumpe masa berniaga,ade yg senang dan ade yg susah.Ade yg gelojoh ade yg berjimat cermat..

Pernah satu ketika time tu ade seorang pakcik yg berpakaian lusuh menghampiri koi dan menyampaikan hajatnye yg teringin sgt menjamah ikan bakar yg koi jual sebagai juadah utk dia dan keluargenye berbuka puase,tp yg buatkan koi sebak org tua ni tak ade duit utk membelinye,duit yg ade juge sekadar lepas utk tambang balik saje.Koi dgn senang hati menghadiahkan dia ikan bakar tu tanpe nak berkira sgt,dan org tua itu memandang koi dgn wajah yg tak dapat koi gambarkan..mungkin dia juge sebak agaknye.

Itulah sedikit sebanyak yg dapat koi ceritakan disini,mudahan Ramadhan ini kite perbanyakkan sedekah kpd yg susah dan memerlukan,kalo nak beli juadah berbuka tu biarlah ala kadar aje,janganlah melampau pulak sampai tak cukup tangan nak bawak balik,bile sampai time berbuke makannye takde la banyak mana pun,banyak yg duduk dalam tong sampah kerana basi tak sempat nak makan.

Apepun Selamat menyambut ramadhan buat semua pengunjung Blog ini,mudahan ramadhan kali ini membawa kebaikan dan keinsafan yg berlipat kali ganda dari Allah SWT,insyaAllah.



Salam Ramadhan dari saya sekeluarga

10 ulasan:

Maza berkata...

Salam puasa kepada anda. Harap kali ni puasa kita semua dapat lebih keberkatan berbanding yang lepas-lepas.

al-mankaraqi berkata...

Salam ziarah,

Selamat menyambut kemeriahan dan menikmati keberkatan Ramadhan al-Mubarak.

2. Terima kasih dari koi dan keluarga kepada Tokki JP Mat Nor yang memberi sumbangan peribadi sempena Ramadhan. Munat ngantor ke rumah minggu lepas. Moga2 usaha yang baik sebegini diganjar belipatganda oleh Allah jua.

Al-Mankaraqi

almankaraqi

endiem berkata...

selamat berpuasa..banyak 2 bersedakah dibulan yang mulia ini

relevan berkata...

selamat pose weh..mengkala lapo mengkala haus..kita buat tak tau je lah..

mazru(9m2mzr) berkata...

Seelamat berpuasa semua...jangan lupe kite banyakkan bersedekah pd yg memerlukan ye..terima kasih.

Fadh berkata...

salam ramadhan nul karim...moh terawikh

Tanpa Nama berkata...

Salam Mazeru dan Fadh,

Selamat menyambut bulan Ramadhan dan selamat berpuasa.

Bulan puasa di Kerayong bapok meriahnya masa dulu.. Beli air batu kat kedai cina..Pukul 4 ptg beli dah, takut habih..Naik basiko round kg. dapat macam-macam bau..bau kuih, bau kari ayam, bau rebus ikan, bau goreng pisang, mcm-mcm..lepas tu ke kedai kehong beli air oren FN ngan aiskrim soda. Kacang pun beli juge, sbb malam nak makan minum ngan air oren tadi..
Malam sembahyang terawikh kat surau lama dkt rumah Teh Jarah..Meriah...Imamnya masa tu arwah Cikgu Maarif..Lepas tarawikh ade makan..gitulah pada bulan puasa.
Fadh, lagu intro blog awok tu kawan suka. Bukan yg sekarang ni, yg dulu tu..hak rok sikit te..agoknye lagu awok bercinta dgn isteri awok dulu gamoknye..
Mazeru dan Fadh, MANE DIA BLOG/WEB PAGE KERAYONG yg awok berdua nok buat tu..
Mazeru dan Fadh, kirim salam pada orang kerayong, tak kiralah tua ke muda..selamat berpuasa pada semua orang kerayong..kerayong kg kawan.

mazru(9m2mzr) berkata...

fadh..x nampok pun aok kat mesjid weh..hehehhe

anonymous..ye kenangan yg mengusik jiwe,mmg best btui time menyambut ramadhan kat kerayong dulu-dulu.

pasai blog tu masih lg dalam proses,baru ni koi,fadh dan JP ke pelangai jumpe imam bakar,fadh ade buat interview ringkas pasal asal-usul keluarge pawang..dapat la memenuhkan rekod yg sedia ade..tinggal nak ke Negri Sembilan pulok ni bang,nak jejak keturunan Pawang Mahmud pulok..overall 50% dah siap,tinggal nak buat blog tu..
insyaAllah doakan kome berjaye..

salam aok tu nt akan koi sampaikan yek..insyaAllah.

gayour berkata...

tahniah kerana dipanjangkan umur untuk mengerjakan ibadah puasa lagi pada tahun ini.

mazru(9m2mzr) berkata...

gayour..terima kasih bang gayour,tahniah jua buat anda..selamat megerjekan ibadah puase yek

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini