LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

7 Ogos 2009

Mandi hujan..

Zaman koi kecik-kecik dulu pantang je hujan memang nak mandi hujan,masa tu tiada yg lebih seronok bila melihat air hujan yg berderai turun membasahi bumi,bukak baju buka seluar pakai spender berhanbat menuju ke tanah.Best sangat rasenye bila melompat dalam hujan,berlari ke sana kemari.Suasana riuh dgn suara-suara gelak ketawa dan jeritan kegembiraan yg tak dapat digambarkan lagi,lebih havoc bila hujan turun makin lebat hingga memutih di udara,bunyi guruh dilangit sudah tak di endahkan lagi dek kerana terlalu girang bagaikan berada di alam lain.Bila hujan dah mula sidang,maka tamatlah segala keseronokan..hujan bagaikan membawa rahmat kegembiraan buat koi masa tu..

Petang tadi hujan turun lagi,koi termenung memandang titisan-titisan hujan membasahi sedikit demi sedikit laman depan rumah..nak rase nye koi bukak baju dan seluar melompat riang seperti masa kanak-kanak dulu,hehe tentu jiran koi cakap koi dah gile kalo koi buat kerje tak senonoh tu..

hujan makin lebat,koi perhatikan anak koi buat tak tau je..koi panggil dia datang dekat koi dan berkata"Pergilah mandi."kata koi ringkas je..anak koi memndang koi terpinga-pinga sambil berkata"mandii?? mandi ape ayah?"matanye bulat memandang tepat kat koi."Mandi hujan"jawab koi sambil tersenyum dan membuka kan baju T-shirt di badannye..riak di wajah nya semakin berubah,dengan girangnye dia pun terus berlari dan melompat keriangan,koi cume tersenyum sambil merakamkan gambo kat atas tu..sejarah berulang kembali.

7 ulasan:

hai berkata...

koi pun rasa,kita patut bagi peluang anok2 kita rasa apa yang kita rasa dulu...tapi cuaca sekarang tak sama macam zaman dulu...sekarang ni banyak sgt penyakit!!
ada sesuatu yang anok koi tok merase apa yang koi pernoh rase...main mercun dan bunga api!!

relevan berkata...

Mandi hujan sambil race tarik upih lalu pula bawah pepohon kelapa..arghh..teringat kwn masa kecil di kampong Musir Chenor..

endiem berkata...

Jangan2.. ayah pun nak mandi sama..

mazru(9m2mzr) berkata...

Hai...tu la,bior dieorg hargai rahmat Allah iaitu hujan.

relevan...ha ah,bile ari ujan je koi pun terkenang jugek kenangan mase kecik-kecik dulu yek

endiem...hehe,besa lah tu kite pernah merase zaman kanak2,best wooo mandi ujan ni

Maza berkata...

Last sekali mandi ujan, masa kenduri kawin si Ajam. Bukan sambil berboleng la tapinya, sambil buat keje mengemas lepas kenduri. Memang syok gile...

Tapi lepas te badan sakit seme, mungkin sebak buat keje campur kene air ujan kot? Dah tua...

Takkan taknok cite sambil mandi ujan masa kecik kecik te kita buat mende weh.... amik tanoh te, kepal bulat bulat, main perang... peh!!!!

mazru(9m2mzr) berkata...

maza,a ah,sambil mandi ujan main pernag2..mmg best betui,abis lalu kotor badan..hahaha

Fadh berkata...

molek2 ckit...cuaca skrg nie xmenentu...zaman kite dulu mana ade ujan asid lagi...

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini