LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

19 Jun 2009

Morse code boleh selamatkan nyawa ke?

Huh pening dan sakit kepala ni x ilang lagi setelah mencube semula mendengar irama merdu CW ataupun morse code,mmg menarik bagaimana bunyi-bunyi nye boleh memeningkan kepala..mungkin ianye satu proses utk menghidupkan semula sel-sel otak yg dah mati tu..semenjak koi main CW ni memori koi semakin baik,kala dulu agok pelupe alhamdulillah sekarang tidak lah seteruk dulu..


Kalo korang mahir cube terjemahkan kod morse dalam katun atas ni


ade kena ngena gek dgn satu kajian sains yg mengatakan apabila seseorg tu mendengar sesuatu dengan berulang-ulang kali akan membantu mengembangkan lagi minda dan fikirannye cthnye seperti berzikir,seperti Rasulullah dah ajar kite semenjak ribuan tahun dulu...makne nye CW jugek baik utk kesihatan otak korang.


BAlik semula kepada tajuk yg agok gempar di atas,betul ke CW atau morse code boleh menyelamat kan nyawa korang??dari penilitian koi dari enjin google koi dapati ade jugek cerite-cerite mengenai bgmana CW pernah menyelamatkan nyawa kelasi kapal US NAVY DESTROYER ketika perang dingin sekitar tahun 1973.Korang klik SINI utk baca kisah benar tu,atau klik je kat depan tu boleh jugek ..KLIK...

Tak rugi pun kalo tau ilmu CW ni..malahan amat berguna sekali di saat berlaku kecemasan..Contohnye satu kisah mengenai satu group pendaki gunung yg terperangkap dalam gaung bilamana mereka tergelincir ke dalamnye..saat tu ade yg cube kontek guna tepon lah,tepon satelit lah tapi semuanye gagal,mujur lah ade seorang awek tu tau basic CW,dengan mengunakan sebuah hand held tranceiver(handy) atau mudoh nye walkie talkie dia telah menghantar isyarat S.O.S dengan menekan-nekan PTT handy tersebut,oleh kerana kumpulan pendaki ini di pantau oleh pasukan mereka yg berada di kaki gunung tersebut(base camp)dan ade pulok diantara mereka di base camp tu yg mmg terer dlam CW.Apabila aweks tu menghantar isyarat CW utk pemberitahuan kordinat kedudukan mereka,pasukan penyelamat yg dibawah telah dapat kenal pasti lokasi gaung tersebut dan kemudian mereka pun terselamat..gitulah lebih kurang critenye.Jika ditakdirkan xde sorang pun yg tau morse code masa tu??tinggal rangka kering la jawabnye dalam gaung ye tak?

********

RUGI KE BELAJOR CW??
korang pikir ar sendiri..
--... ...--

3 ulasan:

Fadh berkata...

koi banyok kali tgk filem omputih yang ada adegan guna morse code nie...mmg best kalu pandai sbb bkn semua org yang boleh menguasainye...kira insan terpilih laa klau reti...koi pun minat gek pasal radio amatur nie...ada tanya ckit2 ngan fairus dan cikgu rusdi(RRB)...tapi koi nie banyok sgt minat nyer...takat nie minat main bola masih xberkurang walau kederat makin berkurang...

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

join je radio amatur weh..x rugi,malah menguntungkan...

jeobuck5303 berkata...

9M2....wehhh...dah meningat rodong koi ni...bravo...

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini