LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

13 November 2010

10 fakta mengenai Coke!

Salam...
Hari ni koi nak share sedikit info mengenai coca-cola..semua tahu coke adalah sejenis minuman ringan yg dtgnye dari barat,ramai amat anok mude yg gemor minum coke nih,dulu koi pun selalu minum jugek tapi skrg dah tak berapa nak gemor,tapi kalo orang suruh minum te koi bahan kan jek..haha.

Meh info sikit pasai coke.....lepas baca info ni koi rasa ramai la yang berhenti minum air ni!



" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita?? jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita..

**Lepas ni kalo beli air coke jangan bagi dah anok anok minum,sebaliknye buat bahan utk mencuci pakaian,basuh kereta,lap cermin,cuci karat,cuci mangkuk jamban dll..dgn harapan bior deme takut nak meneguknye .!
*sumber: FB LINK

17 ulasan:

hai berkata...

koi mmg teringin nak basuh jamban ngan coke ni...goner hasilnya yak!

CekWa berkata...

gitu sekali kesannyer yak,,,,menakutkan!

senyumm berkata...

mujur koi x minum coke...geli nk minum sbb hitam..pastu lak dlu dgr cte ade org mati dlm tangki coke.hehehe...x sbor nk try lap cermin kete ngn coke..nnt antr testimoni

akuanakpahang berkata...

Salam terima kasih berkongsi info yang menarik ini. Apapun air coke nie bahaya ngat weh. Kalau boleh usoh lah di minum.

Jejaka Desa berkata...

Setahu koi lori siput banyok gune coke ni supaye bancuhan pasir dan simen tidak keras bile antor tempat jauh...

cemomoi berkata...

koi memang kurang dan larang anok minum menda ni, ketnya serupa oak juga kalu ada hok pree balun juge

hok no. satu tu takut pulok deme guna buat lupus bukti macam kes bunuh jutawan itu ari ketnya bako le...

Mazru Majid berkata...

@hai

koi pun gitu jugek weh..moh kite beli coke yg 1.5 liter te kite tuang dlm jamban!

Mazru Majid berkata...

@CekWa

a ah..bahaye betul te!

Mazru Majid berkata...

@senyumm
la ye ke?koi pernoh dgr cherry coke te ade bangla mati lemas dlm tangki air te..lepas te terus xde kuor da cherry coke te...wallahualam.
hantar jgn x hantar weh..koi menunggu testimoni aok te dgn sabor..

Mazru Majid berkata...

@akuanakpahang
betui te bang yassin..koi pun mikir gitu jugek

Mazru Majid berkata...

@akuanakpahang
betui te bang yassin..koi pun mikir gitu jugek

Mazru Majid berkata...

@Jejaka Desa
pohpalih...ye ke aok?menakutkan betui yak...

Mazru Majid berkata...

@Jejaka Desa
pohpalih...ye ke aok?menakutkan betui yak...

Mazru Majid berkata...

@cemomoi

hehehe...ye la weh...sama la kite..

ye ke?boleh buat bahan lupus bukti yak?baru ni la koi tau...aih macam2 rupenye

Cik SHiNJU berkata...

Salam...
Koi dh x minum coke sejak dpt emel ni thn lps..
Dulu mmg gemor sesangat...skang ni gi pizza pun order kopi..

i am S!L4H.. berkata...

nsib baik x mnat air coke.....
uishh tp kalo nk ilang karat,basuh toilet gne air coke boleh erh?..wahhhh harus di cube ni..heee~

relevan berkata...

Guana kawan gemor amat air Coke ni..

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini