LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

4 Mac 2010

Sape lahir sekitar tahun 1973---1984 mesti ingat ni...

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse...
Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron...
lg satu Gaban...ZZZZ




Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?
hmm, mesti pe gan g cawan warna-warni kan ...
mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah....
ingat tak..??



misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment....
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah ada gigi yang berlubang.., kene laa tampal...

Ni sure korang ingat...

program minum susu di skolah. nak galakkan budak2
time tuh minum susu... sekotak 30 sen jek beb...
Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.YG SEDEPA tu ,skrg ade lagi ke???
Pukul tapak tan gan ... kan ..?

Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz...batman also
ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...(mak penah beli rasanye...)---(kasut warrior)
ada yang suka stoking tebal laaa...
pakai tudung sekolah mesti ade pengerass.. budjet lawa la...



internet? email? Menda alah ape tu?
CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.... Tiket wayang pun 5 inggit je...

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.
tak dilupakan, 'Ti Kam2'. pehhh aku penah kene tu...
bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.kat umah main baling selipo..

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim n gan apek kat luar skola tuh...
lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancan gan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.aku dapat pasal kurus n family miskin...adik beradik plak ramai..makan free best!

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa, rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk.....haaa men sembunyik ibu...korang mesti penah men kan...mak-mak kita tak kasik men klu dah magrib...nanti hantu tetek sembunyikkan nanti..betul x betul wallahua'lam...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen.. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu..kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni. baling2 kapur laa.

hmm....budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,yg Westlife nyanyi...bkn Billy Joel nyanyi...


bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.sekarang dimana2 ade vietnam , nepal , bangladesh ... cuba korang perhatikan sekeliling....

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.(macam anak aku)
dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...becinta tanpa h/p

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin...tp yg tak kawin pun ade gakkk...

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh

tapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..
mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..
yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu indah lagi..
sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita?? ( sayu hati rasanye..... hu hu hu .....)

aku dah tuaaa!!!!

***note yg koi copy dari profile Facebook  Mohamad Ali Harun     ..Terima kasih bebanyok buat rodong nih...koi cume perhiaskan dgn sedikit gambor..semuge terhibur sebagai mana koi terhibur bila membacanye.. :)

15 ulasan:

al-mankaraqi berkata...

merepeklar awok.

koi sekoloh di Amerika, maner tau semer nih huhuhu.........

relevan berkata...

Zaman kawan cerita dari Amerika top ketika itu..the 6 milion dolar lakonan Lee majors..dan juga Combat

darjah 6 kawan kena gerudi gigi..terus lari balik rumah..3 hari ponteng sekolah..

Akuanakpahang berkata...

Nampok gaya awk "dah ada mende" kash kabor dah teruskan nulis....Bender yang disebutkan tu semua kena dgn zaman kawan huhuhu...

Satu yang amat pelik tmpt kita bermain jaman kecik dulu.. kala dilihat di hari ini amat kecil tmptnya nape hehehe?

hanie berkata...

aiseh...
xnak ngaku tua boleh x..
ai kan remaja purba..
hikhikhik :P

9W2OCC SHAM berkata...

kata kawan kat atas tu,,,

ai kan remaja purba..

teman pulak remaja ice age kot,,,
he,,,he,,,he,,,

zaman teman nak nengok tv pun kena g
kedai,,, pastu kena bawak 5 sen or 10 sen,,, bergantung kpd penonton,,, modal utk beli minyak generator,,,

yg teman ingat cerita koboi la,,,
favorate tu,,, paladin,,, have gun will travel,,, lone ranger,,, high caparal tu kira baru,,, tv kaler,,,

Donny and marie show,,, chips,,, hawaii 5-0,,, kojak,,, starsky and hutch,,,

n3 hang betul2 mengimbau kenangan lama teman,,,

hai berkata...

wei,koi kalo bukak citer gini rasa nak balik zaman dulu..seronoknya...dulu belanja sek.50 pun dah ckp...mee ke nasi lemak baru 30sen..gula2 2-4biji 5 sen..main galah panjang n konda kondi..suka tgk tom n jerry...cumi dan ciki..mickeymouse club...suka lagu hawaii five o tu,charlie angel,bionic woman..eii..byk sgt..x leh nak tulis...

::9W2PHY:: \(^_')/ berkata...

kite lahir tahun 1985..
sempat gak rase sume tu..cume ade tambahan fav. citer flashman, ultraman, satria baja hitam, men kete dash yonkuro (btol ke eja nih), dan mcm2 lagi..ehehe

Cikgu Jang .. berkata...

sebab tu bebudak sekarang ni suke meraban tak tentu hale...pasei terlebih nengok kebenda gitu...

Atohuro Trading berkata...

huhu..teringat kat seme benda tu...thundercat..raksasa gorgon..beg skolah petok...bekas pensel robot...susu kotok pree...

Pijul berkata...

"Kawan" pn rasa terharu bila baca artikel nie. X sangka zaman begitu cepat berlalu. Thn nie dah masuk 36 umur "Kawan". Kdg2 teringin nak mencipta mesin masa untuk kembali ke zaman tersebut. Dapat bermain perang2, berkubang dalam lumpur dan bermain pendekar dengan menggunakan pedang kayu. Silap sikit ngan teman2 asyik nak bergocoh aje, lps tu siap salam semula dan jadi teman baik plk slps tu. Bergaduh pun byk kali tp yag uniknya tetap berkawan selepas tu. Kalau zaman nie, mau ada yang terbunuh dan dicampak ke dalam lombong. Huhuhu...

pakcik kordi berkata...

koi rindu gaban!mc giver!silverhawk!flashman!gi joe!pastu benda cte helikopter tu..ala ..koi lupe dh...pastu main rondes!!!aahhh!!!rindu good old days!

Pacifist berkata...

entry oak ni betol2 menggamit memori.teringat mase kecik kat pekan.kwn penoh curi duit mokcik kwn,semata2 nok g main game tv kat bandor pekan.game perang kontra.beso2 ni malu pulok kwn kat dia.mujur beso ni x jadi pencuri hok brtol2.jadi pencuri hati org umoh kwn jer...

piewahid berkata...

bagus, bagus, bagus, koi suka n3 ni!

iqbal9w2mrq berkata...

hahah... btol ckp anda 2, wlaupown kawan nie sekolah zaman 90. tapi yang x bleh nak lupe psl gosok gigi dengan susu 2 la.. pastu gaban,, klu kawan 2 dengan kamen rider la... satria baja hitam...

kura kura berkata...

gaban zek potong dua..wahahaha

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini