LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

28 Jun 2009

Koleksi Gambo lama

Alhamdulillah...Petang tadi koi menjenguk mak ayah koi di umoh diaorg,saje je lah bawok anak2 jalan jumpe aki ngan uwan dia,bila buat camni mule ar teringat time koi kecik-kecik peraih(sebaya) anak-anak koi sekarang ni,mungkin masa tu ayoh koi pun bawok koi berjalan jumpe aki ngan uwan koi jugek..mase berubah tapi perjalanannye lbih kurang same..ye dak?

tengah melepak kat umoh tu tetibe koi teringat ke gambo-gambo lama yg mok koi mmg suke simpan dari dulu lagi,datang la akal utk koi jadikan gambo lama tu sebagai entry utk blog koi ni..
hehe..arini koi nak letakkan gambo ayoh koi mase dia mude2 dulu dgn kawan-kawan dia..bergambor di depan sebuah lori sentei wong(lori angkut kayu balok dlm hutan) dan gambo mak koi g rombongan ke kuantan.Check it out!!


Kala ander orang kerayong jati yg membaca entry ni sile bgtau siape kah gerangannye mereka ini..yg boleh koi bgtau ialah pemuda hensem berdiri kiri sekali dan remos cam jon travolta tu ayah koi(Abdul Majid@manan) sebeloh nye mokhtar@To'an,(tak tau/kenali)...harun dan arwah said.
duduk dari kiri:arwah tahir dan sebelahnye tu koi x bape tau..ade murad gitulah nama dia.


Ni pulok gambo di Teluk Chempedak kAT kuantan,mase ni mungkin sekitar 60an la kot..dalam ramai-ramai te ade la mok koi tengah riang ria bermain dan mandi manda di pantai tu..kalo aokme perasan pantai teluk chempedak sekarang ni paras air laut nye lagi jauh ke depan berbanding dalam gambo ni..GLOBAL WARMING kot..hahahah

Ade lagi gambo yg nak koi uploadkan di sini,harap aokme sabor menanti ye..
terima kasih semua.
73

8 ulasan:

Fadh berkata...

salam, biler nengok ke gambo2 lama te teringat balik koi pada impian koi yang xtercapai lagi iaitu membuka sebuah blog khusus menceritakan perihal kg kerayong dari dulu hinggi kini. blog nie bukan sekadar suka-suka tapi sebagai satu wadah menyatukan kembali keturunan pawang ismail iaitu moyang kepada moyang kite.

mungkin generasi kite masih kenal sedara mara tapi apa hal nanti anak cucu kite. mgkin nanti ade yg bertumbuk sbb xkenal dan tahu asal usul masing2. mcm baru nie, pejal anaok jantan yg dok kt taman kerayong indah bertumbuk ngan pupu koi,mustakim anak teh limah adiknyer akimi kt komplek belia. mujur koi ade dan leraikan dan bagitau asal usul masing2. tapi malu lah biler org luar nengok org kerayong nie sesame sendiri koi nok beramuk.

koi cadang nok ajok aok bina blog kg kerayong dan kita muatkan dalam blog tue sejarah dan perkembangan kg kerayong dari dulu hingga kini. aki aok masih hidup untuk kite bertanya dan merujuk. klau semua org2 lama kg kerayong dah meninggal esok, tinggal kite jek, menda kite nok cerite ke anak cucu kite esok. gone pendapat aok?

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

budok pejal te mmg samseng kg tu..hehehe,elok ngat cadangan aok te weh koi setuju amat..

bile kite nak mule?
koi cadangkan kite g interview aki koi,dia ade je kat umoh belah tghari,kala ptg dia ke kebun..

ape hal nt aok sms koi..
0199629245

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

kala boleh aok gi bace komen di entry koi pasai lapangan kapal terbang kat bawoh tu..

ade bende menarik yg patut aok baca kat situ..

marwan mazumi berkata...

tu la cikgu..koi pon ade mase te..memang koi bengang betul pasal kes camtu pon nak betumbuk,adat la main bola camtu,koi geram jek nak tampor budok te bukan pejal sorang jek,anok maklang ju tu yang punce nye zaki te..

koi memang sokong 100% idea nak wujudkan blog sebegitu,memang wajar sangat,betul sangat cakap2 cikgu tu..wat malu orang kampung jek sedare mare sndiri pon nak bergaduh..

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

marwan aok pun kena la rajin ckit tolong kome nati yak..

tu gambo org tua aok ade kat atas nuu

Tanpa Nama berkata...

Ade orang cakap, to'an ni dulu lepas ayoh die pak teh said hantor ke sekoloh hijau di kerayong tu, die ngan arwoh said cabut lari nyuruk dlm semok sebeloh rumoh arwoh embong esoh..budok dua orang tu menyuruk sampai habis waktu sekoloh..orang balik dia pun balik sama..satu hari dia berdua ni kantoi......!!awok cube tanya manan, betul dok cerite ni? kalo saloh sori lah!!

Tanpa Nama berkata...

tu hok dudok sbloh tahir "azmi purba" mase dlm gambo ni dia dah cukur bersih muka dia. bila masa dia tak bercukur jambang ngan misai lebat, tebal penuh muka. nak pulok masa rambut panjang lepas tu basoh kena hujan, waduuuuhhhhhhhhh, memang sebiji gaya panglima purba zaman bawak belantan masa zaman batu..awok tanya to'an tntng cerita ni!

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru berkata...

ha ha ha..sempat lagi ponteng sekolah ye..

ade ke macam panglima purba..mmg kelako la kisah dulu dulu ni weh..

nanti koi tanye org tua koi..mesti dia ingat lg citer-citer ni.

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini