LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

10 Mei 2009

kOngsi pengalaman dlm CW

Ape yg koi nak taip pasal Cw ni yek..hmm,ok..koi takde la terer sgt sampai nak mengajo rakan2 yg nak amik exam bulan 9 ni cume nak MEMBANTU..ya!tu yg lebih tepat utk koi katakn..mengenai teknik cara pembelajaran pulok koi lebihkan kpd meng'expriment'kan diri memasing..sbb nye melalui pengalaman koi aritu,koi kukuhkan keazaman koi utk lulus itu yg 1st sekali lahir dari diri koi..walaupun pd mulenye cume nak mencari pengalaman bla,bla..jauh dilubuk ati semua org nak lulus kan?Kuatkan keazaman..dari sehari ke sehari mesti bertambah azamnye tu,macammana?buktikan dgn kemampuan sendiri bila mendengar CW..maknenye perlu lah banyakkan latihan mendengar dan menulis depan komputer,koi dulu boleh dikatakan berjam-jam jugeklah duk depan laptop mendengar dan menulis dalam sehari..hasilnya dalam sebulan lebih je dah boleh jawab exam,alhamdulillah..

Kata abg Rizal ni 9w2rzl..ambil exam CW ni ade kena ngena dgn 'self achivement'memasing,bukan le nak riak atau berlagak dgn gelaran 9M,kalo camtu dah kira menyimpang jauh dari tujuan murni iaitu kite membuktikan pd diri sendiri andaikata org lain boleh buat, kite jugek boleh..insyallah.OK..lagi satu tiap kali je keluar result RAE maka ramailah rakan baru mencari-cari 9m utk tandatangan..macam didaerah bera dan temerloh masih kekosongan lagi rakan 9m..jadi terpakselah rakan rakan ni ke kuantan semata-mata utk tandatngn,ade sekali tu terpakse jugek memukat 9M2 yg melalui lokalan kami utk tandatangan mereka..kalo tak buat camtu nanti tak dapat callsign..jika dah ade stdby 2 org 9m di daerah memasing kannye bagus,masa jimat duit pun jimat tak payoh nak bermobile jauh-jauh lagi..

Balik semula pada CW tadi..koi teringatkan kata-kata ramai rakan 9m yg tidak membenarkan kelakuan mengetuk key sebelum mendapat rhythm cw dalam kepala..sebabnye bile dah mula mengetuk nanti mula la nak mengira dit dan dah tu..tp kalo dah hafal rhythm nye automatik pandai mengetuk..mmg betul sgt tu,koi pun camtu jugek bile tengok je mule la nak mengetuk..pantang je jumpe,jd jgn risau kalo tak pandai mengetuk..semua 9m pun tak pandai jugek mengetuk sebelum dah terer menghafal rhythm..jadi hafalkan rhythm bukan dit dan daa..

Teknik menulis jugek perlu lah betul..bile rhythm dah mule punch dalam otak maka bermule cara menulis pantas..ringkaskan cara menulis,kalo bleh huruf kecik lagi bagus..mata pen yg digunakan jugek kenalaH yg licin..ade gak yg sesuai dgn pensil..katanye pensil lebih laju bile menulis..ntah la koi taktau,cube lah mana yg paling sesuai..kalo koi menulis semAsa ujian menrima aritu ade yg hurufnye beso dan kecik..

lagi satu bile tengah menerima tu nanti,ade mase kite blur..so abaikan mana yg tak dapat tu..jgn dok pikir sedangkan time menerima tu dia tak tunggu kite,kalo ade tersilap pun tak payah nak betulkan masa tu jugek..biar dah siap semua menerima baru betulkan semula..amalkan jugak semasa berlatih/study kat rumah..

sampai sini dulu sbb koi kena tido..esok pagi lagi nak bangun ade trip 4x4 ke telemong bersama family dan rakan ham..k lah,insyallah sambung lagi nt..anggaplah ni bantuan koi pada yg nak amik exam nanti..DIINGATKAN KOI BUKANNYE NAK TUNJUK PANDAI KAT SINI,BERKONGSI PENGALAMAN JE..ASALAMUALAIKUM.

--... ...--

3 ulasan:

karim berkata...

Very thoughtfull post on personal achivement. It should be very much helpfull

Thanks,
Karim - Creating Power

mazru berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
mazru berkata...

just sharing mr karim..thanks for your comment,really appreciate it

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini