LIKE koianakpahang.blogspot di Facebook

16 Julai 2013

Ramadhan 1434H

8 Ramadhan 1434HDalam tak sedor rupenye dah seminggu kita berpuasa yek...begitulah masa yang senantiasa hidup dan melewati hari2 kita,selalu kita tak sedar ia berlalu,itulah hebatnya 'masa' ciptaan Allah..sedangkan setiap hari menunggu sangat masa untuk berbuka tu...hehehe...

Puasa bagi koi sebenornye mengajor insan untuk mengawal dan menjinakkan nafsu yang ada pada diri....nafsu perut(makan),nafsu mata,nafsu telinga,nafsu tangan dan kaki,nafsu lidah(kata2) dll...ia bagaikan pecahan bahagian2 nafsu... Cuba kita rangkum dan cantumkan ia...maka jadilah nafsu itu satu lembaga yg serupa seperti diri kita ini..ada kepala,badan,tangan dan kaki...bila diteropong lagi dgn halus,tahulah rupenye  nafsu itu adelah sebahagian dari diri sendiri dan bukanlah ia makluk asing dari planet lain...kecenderungan tiap2 nafsu itu berbeza2 dan berperingkat jua adenye..dengan melakukan ibadah berpuasa kpd Allah dapat kita mengenali nafsu2 ini.. kalau orang tua2 membahasakan anok yang degil dgn nama "iblis koreng,syetan koreng(korin),dll" ..koi rase maksud mereka ialah bukan kepada anak itu,tetapi memarahi sifat yg ade pada anoknye itu,iaitu sifat iblis/jin/syaitan/dll...sebab itulah digelarkannye dengan panggilan yg agok kasor dan bagi pendapat orang sekarang,kata2 mereka itu seperti kata orang yg tidak berilmu...hakikatnye tidak,mereka(org tua) penuh dengan kebijaksanaan dlm berkata2... begitulah halus kata orang tua2,sebenonye mereka berkias tentang sesuatu yang nyata tapi tak dapat dilihat secara kasar(Sifat),melainkan melihatnye dengan ilmu yg benar2 haq..wallohua'lam.


Agoknye beginilah Khayalan manusia tentang rupe Iblis durjana...

Adepun kesemua iblis dan syaitan itu di rantai oleh Allah di satu tempat yang menyeksakan...sebaik sahaja masuk 1 ramadhan malaikat2 Allah telah diperintahkan untuk menangkap segala syaitan2 dan kuncu2nye.Mereka dibelenggu dgn rantai dari rantai yang diperbuat besinya dari api nerakaa..sepurnama itu hiduplah cucu cicit Adam itu dengan aman tanpa gangguan2 dari syaitan2 durjana,adepun bagi orang yang beriman itu bisikan mereka tiada kedengaran lagi,kalaupun ade ia tiada upaya melepasi benteng2 kukuh  dan dipagari oleh malaikat2 Allah..namun pun begitu ade juge syaitan2 yg terlepas dari pemerhatian malaikat..kadang2 mereka berkumpulan dan ada juga yang lebih mahir berkerja secara berseorangan..dan yang lebih sadisnye pulok ialah mereka ni hidup di kalangan kita..

Ada yang mengatakan yang dibelengu pada bulan Ramadhan itu ialah sifat2 syaitan yang ade pada tiap2 insan itu...dan semua orang tahu makhluk yang suka melanggar dan ingkar akan perintah Allah ialah syaitan....andai kita ingkar dgn perintahNya,bukankah kita telah bertuhankan musuh kita yang nyata?
Kenangkan kembali ketika mana Allah memerintahkan semua malaikat sujud kepada Nabi Adam dan mereka semuanya patuh melainkan Azazil@Iblis yang enggan turut dengan perintah Allah itu..
Azazil menjadi buta dengan kehebatan yang ada pada dirinya ketika itu :
1)dilantik Allah sebagai penghulu segala malaikat
2)namanye tertera di pintu2 syurga
3)taat beribadah kepada Allah...
4)Rupa parasnya setanding Adam as...
sayangnye sebalik kehebatan2 itu...dia tak mengenal akan haq Allah...tertutup hijab pengetahuannye untuk mengenal haq Allah itu oleh dek kerana 'sanjungan,pujian yg dibisikkan kepada dirinye sendiri' bahawa dialah makhluk yang terbaik diantara yang terbaik diciptakan Allah Azza Wajalla....langsung terbitlah sikap riak,angkuh dan sombong pada dirinya..hinggakan tak dapaty mengenal antasra kaca dan permata...
ternyata sikapnya itu membinasakan dirinye sendiri dan kerana itu juge dia dilaknat Allah hingga ke akhirat......wallohua'lam,sekadar perkongsian shj.

Ade yang pernah memikirkan andai beinilah rupa sebenar syaitan?(gambor hiasan)


*Bermula diri ini mengenal kebolehan anggota diri..dan bermula kehambaan itu mengenal akan haq Allah..

Selamat berpuasa kepada semua rodong blog koi anak pahang...andai ade saloh dan silap dari tulisan di atas itu koi memohon ampun..sekador merepek menunggu waktu sahor je.. :)

Assalamualaikum.....


Tiada ulasan:

BOIKOT TERUS BOIKOT!

BOIKOT TERUS BOIKOT!
Untuk saudara seagama ku di Palestin dan Demi Dia yg Maha Berkuasa

Linkwithin

Related Posts with Thumbnails

Rekemenkan blog ini di wall FB anda :)

Arkib koi:

Selongkar blog ini